Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τις φιλορωσικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου - Οργή στην Ουκρανία για τον «θαυμασμό της μεγάλης Μητέρας Ρωσίας»

Σάλος με τις φιλορωσικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου - Οργή στην Ουκρανία για τον «θαυμασμό της μεγάλης Μητέρας Ρωσίας»
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει επίσης ορισμένες αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις, κατηγορώντας φαινομενικά το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση, και αρνήθηκε να καταγγείλει ονομαστικά τον Putin
Σάλος έχει προκληθεί με τις τελευταίες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ενθάρρυνε τους Ρώσους νέους να μην εγκαταλείψουν την «κληρονομιά» της «μεγάλης, φωτισμένης ρωσικής αυτοκρατορίας».
«Μην εγκαταλείπετε ποτέ αυτή την κληρονομιά, είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Μητέρας Ρωσίας, προχωρήστε μαζί της», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους νέους Ρώσους που συγκεντρώθηκαν για την Πανρωσική Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας στην Αγία Πετρούπολη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ένα απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο Πάπας επικαλέστηκε επίσης τους πρώην Ρώσους αυτοκράτορες Πέτρο Α και Αικατερίνη Β, δύο ηγεμόνες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επέκταση των κατακτήσεων της Ρωσίας στην Ευρώπη και που είναι γνωστοί ως σύμβολα του ρωσικού ιμπεριαλισμού.
«Είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας: της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των βασιλιάδων, της μεγάλης Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β', αυτής της μεγάλης, φωτισμένης ρωσικής αυτοκρατορίας, του μεγάλου πολιτισμού και της μεγάλης ανθρωπότητας», είπε.

Οργή στο Κίεβο

Τα σχόλια έχουν προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο, με πολλούς να επικρίνουν την απόφαση του Πάπα να επαινέσει το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ρωσίας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
«Με τέτοια ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, «πνευματικά αποκόμματα» και «ανάγκη» να σωθεί «η μεγάλη Μητέρα Ρωσία» το Κρεμλίνο δικαιολογεί τις δολοφονίες χιλιάδων Ουκρανών ανδρών και γυναικών και την καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών πόλεων και χωριών», ανέφερε ο Oleg Nikolenko, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι ιδέες των ρωσικών μεγάλων δυνάμεων, που είναι στην πραγματικότητα η αιτία της χρόνιας επιθετικότητας της Ρωσίας, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, ακούγονται από τα χείλη του Πάπα, του οποίου η αποστολή, κατά την κατανόηση μας, είναι ακριβώς να ανοίξει τα μάτια της ρωσικής νεολαίας σε μια καταστροφική πορεία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας».
Η Ουκρανική Ελληνική Καθολική Εκκλησία καταδίκασε επίσης τα λόγια του Πάπα και ζήτησε εξηγήσεις από αυτόν.
«Τα παραδείγματα που έδωσε ο Άγιος Πατέρας στην πραγματικότητα έρχονται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες του για την ειρήνη, αφού πάντα καταδίκαζε κάθε μορφή εκδήλωσης ιμπεριαλισμού στον σύγχρονο κόσμο και προειδοποιούσε για τους κινδύνους του ακραίου εθνικισμού, τονίζοντας ότι είναι η αιτία του «τρίτου κόσμου» είναι ο πόλεμος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας Svyatoslav Shevchuk σε δήλωση.

Η απάντηση του Βατικανού

Η πρεσβεία του Βατικανού στο Κίεβο εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενη ότι ο Πάπας «ενθάρρυνε τους νεαρούς Ρώσους Καθολικούς να έχουν έμπνευση από ιστορικές Ρώσικες προσωπικότητες γνωστές για ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές ιδέες και ενέργειες…
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν υποστήριξε ποτέ ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις», ανέφερε στην δελτίο τύπου.
«Αντίθετα, είναι ένθερμος αντίπαλος και επικριτής κάθε μορφής ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας σε όλους τους λαούς και τις καταστάσεις».
Το Βατικανό σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Πάπα, λέγοντας ότι «σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διατηρήσουν και να προωθήσουν ό,τι είναι θετικό στη μεγάλη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ρωσίας και σίγουρα όχι να δοξάσει τις ιμπεριαλιστικές λογικές και τις κυβερνητικές προσωπικότητες».
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Αλλά έχει κάνει επίσης ορισμένες αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις, κατηγορώντας φαινομενικά το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση, και αρνήθηκε να καταγγείλει ονομαστικά τον Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης