Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία αγοράζει... μανιωδώς ρωσικά λιπάσματα - Εισαγωγές ρεκόρ

Η Γερμανία αγοράζει... μανιωδώς ρωσικά λιπάσματα - Εισαγωγές ρεκόρ
Παρά τα προσκόμματα και τη σύγχυση στην ΕΕ η ρωσική βιομηχανία λιπασμάτων διευρύνει την παρουσία της στην αγορά
Παρά το περιβάλλον γενικευμένης σύγχυσης που επικρατεί στην ΕΕ όσον αφορά τα ρωσικά λιπάσματαεπισήμως οι κυρώσεις δεν τα αφορούν, αλλά ορθώνονται τέτοια προσκόμματα που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουν εγκλωβισμένα σε ευρωπαϊκά λιμάνια -, η ρωσική βιομηχανία λιπασμάτων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, η Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2023 αύξησε την αγορά ρωσικών λιπασμάτων κατά 3,3 φορές σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο των προηγούμενων πέντε ετών.
Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023, η Γερμανία αγόρασε λιπάσματα αξίας 151,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την προηγούμενη πενταετία στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι γερμανικές επιχειρήσεις αγόραζαν κατά μέσο όρο ρωσικά λιπάσματα αξίας 45,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ρεκόρ

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ τουλάχιστον από το 2008, όταν και η Γερμανία άρχισε να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2016, όταν και η Γερμανία είχε αγοράσει ρωσικά λιπάσματα έναντι 105,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά το προβληματικό πλαίσιο και τα προσκόμματα στα ρωσικά λιπάσματα, η Ρωσία καταφέρνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, αποτελώντας πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή λιπασμάτων της Γερμανίας, μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία (μέχρι πρότινος η Ρωσία ήταν στην έκτη θέση των προμηθευτών της Γερμανίας).
Συγκεκριμένα, το Βέλγιο προμήθευσε 387.000 τόνους λιπασμάτων για 216 εκατομμύρια δολάρια ενώ η Ολλανδία πούλησε 475.000 τόνους λιπασμάτων στη Γερμανία για 190 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης