Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά η νίκη της Ρωσίας που οπλίζει τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά - Βόμβα Macgregor (ΗΠΑ): Τέλος ο χερσαίος πόλεμος στην Ουκρανία

Κοντά η νίκη της Ρωσίας που οπλίζει τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά - Βόμβα Macgregor (ΗΠΑ): Τέλος ο χερσαίος πόλεμος στην Ουκρανία
Αποδεκατίστηκαν οι Ουκρανοί και δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες
(upd 19) Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν έως και το 90% των ανδρών που είχαν ενταχθεί στις μονάδες τους το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα διοικητή και επικεφαλής του περιφερειακού στρατιωτικού γραφείου στην Poltava, αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhnoy, και δυσκολεύονται πια υπερβολικά καλύψουν έστω και κατά ήμισυ τις απώλειες.
Μιλώντας κατά την σύνοδο του Δημοτικού Συμβουλίου της Poltava, ο Vitaly Berezhnoy παραπονέθηκε στους βουλευτές ότι το σχέδιο κινητοποίησης που εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκπληρώθηκε μόνο κατά 13%, ενώ οι ουκρανικές μονάδες χρειάζονταν αναπλήρωση.
«Για παράδειγμα, από τα 100 άτομα που εντάχθηκαν στις μονάδες το περασμένο φθινόπωρο, παραμένουν 10-20, οι υπόλοιποι είναι νεκροί, τραυματίες και ανάπηροι», ανέφερε ο Vitaly Berezhnoy, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τοπικής διαδικτυακής έκδοσης Poltavashchina.
Την ίδια ώρα η Ρωσία στέλνοντας σαφέστα μηνύματα αποτροπής σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ ενισχύει το βεληνεκές των υπερηχητικών της βομβαρδιστικών.  
Εν τω μεταξύ έντονη συζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει εντός της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την αποστολή των πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden φαίνεται να διστάζει να ανακοινώσει μία τέτοια αποστολή κατά την επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ψάχνουν απελπισμένα στρατιώτες και δεν βρίσκουν οι Ουκρανοί

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός διοικητής πρότεινε τη δημιουργία σταθμών στις γειτονιές των πόλεων και την τοποθέτηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης εκεί όπου μπορούν να βοηθήσουν «να προσδιοριστεί η παρουσία έστω και ενός ατόμου υπόχρεου για στρατιωτική θητεία».
Όπως δήλωσε ο Berezhnoy, μια «μεγάλη μηχανοποιημένη ταξιαρχία» θα σχηματιστεί σύντομα στην περιοχή.
Για να μπορέσει να σχηματιστεί ωστόσο, ζήτησε από τους τοπικούς βουλευτές «να βοηθήσουν πλήρως αυτή τη διαδικασία».
Υππενθυμίζεται ότι στην Ουκρανία ισχύει καθεστώς στρατιωτικού νόμου από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στο πλαίσιο αυτού, ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση, απαγορεύονας την αναχώρηση από την Ουκρανία ανδρών ηλικίας 18 έως 60 ετών, όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος.
Η κλήση για το στρατό μπορεί να επιδοθεί σε διαφορετικούς χώρους.
Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν πώς αυτό γίνεται στους δρόμους, σε βενζινάδικα και σε καφετέριες.
Συν τοις άλλοις, δεν χρειάζεται απαραίτητα να επιδοθεί  από εκπρόσωπο του  κέντρου στρατολόγησης και κοινωνικής υποστήριξης - όπως πρόσφατα ονομάστηκαν τα γραφεία στράτευσης στην Ουκρανία.
Μπορεί μάλιστα να επιδοθεί από τους επικεφαλής της επιχείρησης όπου εργάζεται ο στρατεύσιμος, τις υπηρεσίες στέγασης, τις κοινωνικές υπηρσίες και άλλου εκπτοσώπους του κράτους.

Macgregor: Τέλος ο χερσαίος πόλεμος

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να είναι έτοιμη να περάσει σε μια νέα φάση εν μέσω των σοβαρών απωλειών που υπέστησαν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, προειδοποιεί ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Douglas Macgregor.
Με χιλιάδες ουκρανικές απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης «αντεπιθέσεως», το Κίεβο φαίνεται να «απελπίζεται για ανθρώπινο δυναμικό» και προσπαθεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα «αναγκάζοντας ανθρώπους να φορούν στολή μέσα στη χώρα που δεν είναι πραγματικά ικανοί να πολεμήσουν» και επιχειρώντας να επαναπατρίσουν Ουκρανούς στρατιωτικής ηλικίας από το εξωτερικό, είπε ο Macgregor κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Νορβηγό πολιτικό επιστήμονα Glenn Diesen.
«Επομένως, νομίζω ότι ο χερσαίος πόλεμος της Ουκρανίας, για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, είναι είτε σε αδιέξοδο είτε ίσως ακόμη και τελειωμένος», παρατήρησε.
Ο Macgregor επεσήμανε, ωστόσο, ότι το Κίεβο μπορεί αντ' αυτού να καταφύγει στην επίθεση στη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που αποκτήθηκαν από δυτικούς χορηγούς, όπως πυραύλους Storm Shadow και Taurus, με τον συνταγματάρχη να εξηγεί ότι η πρόσφατη ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα.
Σημείωσε ότι αυτή η πορεία ενεργειών δεν προμηνύει κάτι καλό για την Ουκρανία, καθώς ουσιαστικά βοηθά να πειστεί η Μόσχα ότι η ουκρανική σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Βρετανία: Η Ρωσία θα ισοπεδώσει με πυραυλικές επιθέσεις την Ουκρανία τον χειμώνα

Η Ρωσία κατά πάσα πιθανότατα συγκεντρώνει ένα «σημαντικό απόθεμα» πυραύλων για χειμερινές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία είναι πιθανόν σε θέση να δημιουργήσει «ένα σημαντικό απόθεμα» πυραύλων cruise που εκτοξεύονται από αέρος και οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν κατά των ζωτικής σημασίας υποδομών της Ουκρανίας αυτόν τον χειμώνα, όπως εκτιμά το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2022 και του χειμώνα του 2023, η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά μαζικών επιδρομών με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, σκοτώνοντας δεκάδες και προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.
Για αυτά τα πλήγματα, η Ρωσία χρησιμοποίησε κυρίως πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα, ιδιαίτερα το μοντέλο Kh-101, επίσης γνωστό με το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ «AS-23a KODIAK».
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους από τη ρωσική επικράτεια», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ουκρανία ενισχύει την αεράμυνα της για να προετοιμαστεί για πιθανές μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις τον χειμώνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Yurii Ihnat.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία πιθανότατα θα ξαναρχίσει επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

McGovern (πρώην CIA): Οι αποτυχίες των Ουκρανών θα αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενδέχεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω μιας σειράς αποτυχιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Ray McGovern στο κανάλι YouTube Judging Freedom το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.
«Η Ουκρανία υφίσταται μια σοβαρή ήττα.
Το ερώτημα είναι αν το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει να στείλει τα στρατεύματά του εκεί ακόμη και πριν από την πλήρη ήττα του Κιέβου», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, αυτό το σενάριο εξετάζεται στην Ουάσιγκτον
Ένας άλλος τρόπος για να αντισταθμιστεί η αποτυχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να ενισχυθούν τα ουκρανικά στρατεύματα που διεξάγουν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye για τέταρτο μήνα τώρα, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ εξοπλισμένες εξολοκλήρου με νατοϊκά όπλα.
Όμως, όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μπόρεσαν να επιτύχουν κανένα αποτέλεσμα.
Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα των ρωσικών αμυντικών θέσεων και των ναρκοπεδίων, λόγω των οποίων ο ουκρανικός στρατός υπέστη σοβαρές απώλειες.

Με 11 χειρουργικά χτυπήματα η Ρωσία διέκοψε τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών σε Donetsk και Zaporizhia

Η Ρωσία πραγματοποίησε 11 μαζικές χειρουργικές επιδρομές σε στόχους λιμενικών υποδομών, θέσεις προσωπικού και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης ουκρανικών drones σε διάστημα μιας εβδομάδας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 16/9/2023.
«Κατά την περίοδο 9-16 Σεπτεμβρίου 2023, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν 11 μαζικά πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας από θαλάσσης και εδάφους καθώς και με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε στόχους λιμενικής υποδομής. τοποθεσίες παραγωγής και αποθήκευσης μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, προϊόντων καυσίμων, πυρομαχικών, δυτικών οπλισμών και σταθμών ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού», ανέφερε το υπουργείο.
Διευκρίνισε ότι τα πλήγματα διέκοψαν τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στις περιοχές Donetsk και Zaporizhia και εξάλειψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο οπλισμού του ουκρανικού στρατού.

Απετράπη ουκρανική επίθεση με drones εντός της Ρωσίας

Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ων Ουκρανών στις περιοχές Kaluga και Tver, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 16/9.
«Στις 16 Σεπτεμβρίου, τη νύχτα, σταμάτησε μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση από δύο UAV τύπου αεροσκάφους σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας υπηρεσίας πάνω από τα εδάφη των περιοχών Kaluga και Tver», ανέφερε το υπουργείο.
Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει τακτικά σεπιθέσεις μέσα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας drones.
Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones κατά κύριο λόγο γίνονται κοντά στα σύνορα, δηλαδή στις περιοχές Bryansk, Belgorod και Kursk, καθώς και στην Κριμαία και την Κεντρική Ρωσία.
Εξάλλου το μεσημέρι του Σαββάτου (16/9) η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση σε ρωσικό έδαφος με drone το οποίο εξουδετερώθηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας πάνω από τη μεθοριακή περιοχή Belgorod.

Ένας άμαχος νεκρός στο Kursk

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα χωριό στην περιοχή του Kursk, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης από θραύσματα,
δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Roman Starovoit, στο κανάλι του στο Telegram.
«Σήμερα, το χωριό Plekhovo της περιφέρειας Sudzha δέχτηκε βομβαρδισμό από την Ουκρανία.
Ένας 30χρονος σκοτώθηκε ακαριαία από θραύσματα.
Πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές» έγραψε ο περιφερειάρχης.
Ο Starovoit πρόσθεσε ότι σε όλους τους ιδιοκτήτες των οποίων η περιουσία υπέστη ζημιές θα προσφερθεί βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Αποκρούουν τις ουκρανικές επιθέσεις στο μέτωπο οι Ρώσοι

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν πέντε επιθέσεις ουκρανικών ομάδων στην περιοχή Kransy Liman.
Τα στρατεύματα του Κέντρου Ομάδας Μάχης, σε συνεργασία με το πυροβολικό, απέτρεψαν και απέκρουσαν πέντε επιθέσεις από ομάδες επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Krasny Lyman, δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής του κέντρου Τύπου της ομάδας, Alexander Savchuk.
Ενεπλάκησαν έως και 20 πληρώματα πυροβολικού και αναχαιτίστηκαν και επλήγη ένας εχθρικός όλμος των 120 χιλιοστών, πρόσθεσε.
«Στην κατεύθυνση Krasny Lyman στις περιοχές του τομέα Torsky και του δάσους Serebryansky, συντονισμένες ενέργειες των μονάδων του Κέντρου της ομάδας μάχης σε συνεργασία με το πυροβολικό, την επίθεση και την στρατιωτική αεροπορία απέτρεψαν και απέκρουσαν πέντε επιθέσεις από ομάδες επίθεσης της 63ης, 67ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας και της 5ης ταξιαρχίας της εθνοφρουράς της Ουκρανίας.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περίπου 40 μαχητές, ενώ ένα μαχητικό όχημα πεζικού και ένας σταθμός ηλεκτρονικού πολέμου καταστράφηκαν, είπε.
Το κέντρο ελέγχου drone χτυπήθηκε από βλήμα Krasnopol υψηλής ακρίβειας.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν πόλεις και χωριά της Kherson

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έριξαν 32 βλήματα πυροβολικού στη Novaya Kakhovka και άλλες πόλεις και χωριά στην περιοχή Kherson ξημερώνοντας Σάββατο 16/9, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των περιφερειακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το καθεστώς του Κιέβου συνέχισε να βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές σε Novaya Kakhovka, Kakhovka, Kazachyi Lagerya, Golaya Pristan, έχοντας εκτοξεύσει συνολικά 32 βλήματα», είπε.
Επίσης την Παρασκευή 14/9 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ουκρανικά στρατεύματα, έπληξαν με πυροβολικό τα Sagi, Velikaya Lepetikha, Krynki, Podstepnoye, καθώς και κατοικημένες περιοχές στη Novaya Kakhovka προκαλώντας ζημιές σε τέσσερις πολυκατοικίες.
Εν τω μεταξύ οι μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης Dnepr κατέστρεψαν ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Gvozdika και έναν όλμο 120 χιλιοστών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Kherson τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους.
«Κάνοντας ένα χτύπημα στην περιοχή Kherson, μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr κατέστρεψαν ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S1 Gvozdika με πλήρωμα πέντε ατόμων και πυρομαχικά αλλά και ένα πλήρωμα όλμου των 120 mm», ανέφερε.
Οι Ουκρανοί από το ρωσικό πλήγμα μετρούν τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.
Εξάλλου στη νησιωτική ζώνη της περιοχής, στην Kakhovka επλήγη ουκρανική θέση και καταστράφηκε ένα οβιδοβόλο D-30.

Οι Ουκρανοί ρίχνουν βόμβες διασποράς στο Donetsk

Πράλληλα από το Σάββατο 16/9 το πρωί στις 9.50 π.μ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή Kirovsky του Donetsk με βόμβες διασποράς.
Μέχρι στιγμή έχουν γίνει έξι βομβαρδισμοί μέσα σε μία ώρα, ανέφερε η αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας (JCCC).
Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν επίσης την περιοχή Kuybyshevsky από την κατεύθυνση της Galitsynovka εκτοξεύοντας συνολικά 14 οβίδες.

Μακελειό για τους Ουκρανούς στο Rabotyno

Ο ρωσικός στρατός εξανάγκασε σε υποχώρηση τα ουκρανικά στρατεύματα στο χωριό Rabotyno στη Zaporizhia, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Vladimir Rogov.
Όπως είπε, υπήρξαν αρκετές επιθέσεις από μαχητές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς τη χρήση βαρέως εξοπλισμού, αλλά υπέστησαν απώλειες και τράπηκαν σε φυγή.
Κατά την υποχώρηση έγιναν στόχος του ρωσικού πυροβολικού και σκοτώθηκαν δεκάδες Ουκρανοί.
Στη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης καταστράφηκε ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Rabotyno.
Επίσης η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε εχθρικές θέσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση γύρω από το Rabotyno παραμένει μια από τις πιο δύσκολες όχι μόνο στο μέτωπο της Zaporizhia, αλλά και στη γενική ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν το χωριό με πυροβολικό εδώ και αρκετούς μήνες και προσπαθούν να το καταλάβουν.
Δεν έχει μείνει ούτε ένα ακέραιο σπίτι στον οικισμό.
Όπως εξήγησε στο RIA Novosti ένας στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων του στρατού «Osman» με το διακριτικό κλήσης Highlander, ο ουκρανικός στρατός πολεμά τόσο σκληρά για το Rabotyno με την ελπίδα να ανοίξει έναν δρόμο προς το Tokmak.

Μάταιες προσπάθειες των Ουκρανών να περικυκλώσουν το Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις μάταιες προσπάθειες να περικυκλώσουν το Artyomovsk (Bakhmut) προσπαθώντας να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό από Kleshcheyevka και Andreyevka, σύμφωνα με τη Μόσχα.
«Στην περιοχή του Donetsk, ο αντίπαλος δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά του να περικυκλώσει την πόλη Artyomovsk και συνέχισε τις επιθέσεις με την 28η και 93η μηχανοκίνητη ταξιαρχία καθώς και την 80η αερομεταφερόμενη.
Πρόκειται για μία μάταιη προσπάθεια των Ουκρανών να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από την Kleshcheyevka και την Andreyevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


Εκρήξεις στο Kharkiv - Αεροπορικός συναγερμός στη μισή Ουκρανία

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Kharkiv το πρωί του Σαββάτου 16/9, μετέδωσε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
Δεν έχει δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές το Κίεβο κήρυξε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής στην κεντρική, νότια και ανατολική Ουκρανία.
Οι σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο, στις περιοχές Dnepropetrovsk, Nikolayev, Odessa, Poltava, Kharkov, Cherkassy and Chernigo καθώς και στα ελεγχόμενα από το Κίεβο τμήματα των περιοχών Zaporozhye και Kherson.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε το ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού με τον Shoigu

Στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu επισκέφθηκαν το Σάββατο 16/9 τη φρεγάτα «Στρατάρχης Σαποσνίκοφ» του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Ο Kim, που πραγματοποιεί στη Ρωσία το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, έφθασε νωρίτερα στο αεροδρόμιο Κνεβίτσι, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Βλαδιβοστόκ, όπου έγινε δεκτός από τον Shoigu.
Την Παρασκευή 15/9, ο Kim είχε βρεθεί στο Κομσομόλσκ επί του Αμούρ, όπου επισκέφθηκε εργοστάσια κατασκευής αεροσκαφών.
Ο Ρώσος υπουργός έδειξε σήμερα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» καθώς και τρία στρατηγικά αεροσκάφη, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.
«Μπορεί να πετάξει από την Μόσχα στην Ιαπωνία και πάλι πίσω», δήλωσε ο Shoigu στον Kim δείχνοντάς του ένα από τα αεροσκάφη ενώ ο Kim  φάνηκε να ενδιαφέρεται για πώς εκτοξεύονται πύραυλοι από αεροσκάφος. Ρώσος αξιωματούχος τού είπε ότι τα στρατηγικά αεροσκάφη αποτελούν βασικό τμήμα των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων.

Στο Λευκό Οίκο στις 21/9 ο Zelensky - Νέο στρατιωτικό πακέτο 24 δισ. δολαρίων σχεδιάζει ο Biden

Εν τω μεταξύ διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη 21/9 ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, J. Biden, αλλά και να επισκεφτεί το αμερικανικό Κογκρέσο που συζητά νέο πακέτο βοήθειας ύψους 24 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημερωσης.
Οι ΗΠΑ αναμένουν να ανακοινώσουν πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε την Παρασκευή 15/9 ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Jake Sullivan, γνωστοποιώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden θα υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.
 Ο Zelensky αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του Κογκρέσου, ενώ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, εν όψει της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου για το Ουκρανικό που θα πραγματοποιήσει στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διστάζει ο Biden για ATACMS

Η κυβέρνηση Biden δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόφασή της για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο καθεστώς του Κιέβου κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα,
ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη Axios επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα τέθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κίεβο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια συζήτηση εντός της κυβέρνησης Biden για αυτό το θέμα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο Zelensky σκόπευε να συναντηθεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με το Politico το καθεστώς του Κιέβου πιέζει τις ΗΠΑ να δώσουν πράσινο φως στην παράδοση των ATACMS έως τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία συμμετέχουν Biden και Zelensky.
Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο «περιμένουν κάποια καλά νέα σε αυτό το μέτωπο μετά την πτώση του Ουκρανού προέδρου στη Νέα Υόρκη».

Ουκρανία: Σύντομα θα λάβουμε τους ATACMS

Οι συνομιλίες για την παράδοση πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη και το καθεστώς του Κιέβου θα αποκτήσει αυτά τα όπλα σύντομα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleg Nikolenko.
«Συζητάμε το θέμα των προμηθειών ATACMS.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα λάβουμε και αυτά τα όπλα», είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della sera.

Κρατική Δούμα: Όχι πια κρατικό και εταιρικό χρήμα στο ποδόσφαιρο, δώστε το στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Η Κρατική Δούμα υποστήριξε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρηματοδότηση των ποδοσφαρικών ομάδων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και τα χρήματα να σταλούν σε ειδική επιχείρηση, δήλωσε στο RIA Novosti ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Alexey Zhuravlev.
«Γενικά, θέλουμε να απαγορεύσουμε το κράτος και οι μεγάλες και οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες να χρηματοδοτούν ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
«Θα ήταν καλύτερα να μεταφερθούν τα επιπλέον χρήματα για την ειδική επιχείρηση, αντί να δίνονται σε ποδοσφαιριστές, ορισμένοι από τους οποίους περνούν τις ώρες εργασίας τους στον πάγκο», είπε.
Ο Alexey Zhuravlev εξήγησε ότι, κατά τη γνώμη του, το ποδόσφαιρο πρέπει να δομηθεί διαφορετικά.
«Να μαζεύονται τα ρήματα από τα εισιτήρια όσων ήρθαν στο γήπεδο και να μοιραστούν στους παίκτες των δύο ομάδων που ήταν στο γήπεδο.
Αυτός είναι ο μισθός τους, αν είναι μόνο πέντε θεατές στον αγώνα, τι να κάνουμε;
Δεν είναι δυνατό να δίνονται όμως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια», πιστεύει ο βουλευτής.

kyrios_xartis.PNG
xartis.PNG


maps2.jpg
Τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu 160 εξοπλίζονται με πυραύλους που έχουν βεληνεκές 6.500 χιλιόμετρα

Η Ρωσία προετοιμάζεται για το μέλλον και στέλνει σαφέστατα μηνύματα αποτροπής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μέσω του πολέμου στην Ουκρανία επεδίωξαν να φθείρουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή αλλά απέτυχαν παταγωδώς.
Τα ρωσικά στρατηγικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu -160 εξοπλίστηκαν με νέους πυραύλους cruise Kh-BD με βεληνεκές που ξεπερνά τα 6.500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ένα βομβαρδιστικό φέρει πύραυλο Kh-BD με βεληνεκές άνω των 6.500 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Διοικητής Αεροπορίας Μεγάλων Αποστάσεων της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Sergey Kobylash στη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στο αεροδρόμιο Knevichi στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Shoigu υπάρχουν δύο σμήνη Tu -160 με έξι πυραύλους το καθένα.
Επίσης οι πύραυλοι για τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu- 22M3 έχουν τροποποιηθεί ώστε να έχουν νέο ωφέλιμο φορτίο με αυξημένο βάρος έως και 1.700 κιλά, δήλωσε ο Kobylash.
«Το επόμενο αεροσκάφος είναι Tu-22M3.
Έχουμε ενισχύσει αυτόν τον πύραυλο με νέο ωφέλιμο φορτίο που θα αυξήσει την χωρητικότητά του στα 1.700 κιλά», σημείωσε.
Το Tu-22M3 είναι ένα βομβαρδιστικό πολλαπλών λειτουργιών, μεταφοράς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να πλήττει επίγειους και ναυτικούς στόχους σε όλο το εύρος της ταχύτητας του αεροσκάφους από μεγάλο, μεσαίο και χαμηλό υψόμετρο.


shoigu_kim_1.JPG
«Upyr» o... βρικόλακας: Το νέο εξαιρετικά εξελιγμένο ρωσικό drone που σπέρνει τον όλεθρο στους Ουκρανούς


Η Μόσχα εξελίσσει συνεχώς και εντατικά τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα όπλα της, drones, που χρησιμοποιεί στη ζώνη επιχειρήσεων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, καθιστώντας μάταιες τις προσπάθειες ττου Κιέβου να σπάσει τις αμυντικές γραμμές του ρωσικού στρατού και σε αυτό το πλαίσιο, ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει να εκτοξεύει το drone «Upyr» (μτφ. βρυκόλακας) με χαρακτηριστικό άμεσο χειρισμό (FPV - First-person view) στην περιοχή της πρώτης γραμμής του Ντόνετσκ .
Πού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ποια η αποτελεσματικότητά του, εξηγεί το Sputnik.

Χαρακτηριστικά Upyr Drone

1ον: Κάθε drone FPV είναι εξοπλισμένο με κάμερα που μεταδίδει ασύρματα βίντεο σε γυαλιά, ακουστικά, κινητή συσκευή ή άλλη οθόνη.
Ένας χειριστής έχει θέα σε πρώτο πλάνο του περιβάλλοντος όπου πετάει το drone και μπορεί να τραβήξει πλάνα ή ακίνητες εικόνες.

2ον: Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Upyr σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει επιθέσεις στον εχθρό βαθιά στην πρώτη γραμμή για να σταματήσει την προμήθεια πυρομαχικών και να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα σε θέσεις με στρατιώτες παραλλαγής.

3ον: Το UAV μπορεί να φέρει χειροβομβίδες RPG-7, όπως το PG-7VL και το RKG-3M, καθώς και αντιαρματικές χειροβομβίδες.

4ον: Επιπλέον, το drone μπορεί να οπλιστεί με σούπερ ευαίσθητες βόμβες διασποράς που κατασκευάζονται απευθείας σε μια ζώνη μάχης.

Ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τα drones Upyr ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εμβέλεια πτήσης του UAV έχει διπλασιαστεί χάρη στην ανάπτυξη του αναμεταδότη «Udlinitel».
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το αναβαθμισμένο drone Upyr είναι εξοπλισμένο με έναν νέο πομπό βίντεο και έναν νέο δέκτη βίντεο, που το βοηθά να αντιμετωπίσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που στοχεύουν στην εμπλοκή των drones.

upyr.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης