Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η ΕΕ εξετάζει να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από τα παράνομα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Πώς η ΕΕ εξετάζει να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από τα παράνομα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Το σχέδιο είναι να επιβληθεί έκτακτος φόρος στα κέρδη που παράγονται από τα ρωσκά περιουσιακά στοιχεία και να διοχετεύσει τα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Σε παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν το καθεστώς της ασφάλειας της ιδιοκτησίας αναμένεται να προχωρήσει η ΕΕ, παραβιάζοντας κάθε κανόνα νομιμότητας.
Πέρυσι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής οργανωτικής δομής για τη διαχείριση των παρανόμωςς «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ιδιωτών και της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για «την υπόστηριξη της Ουκρανίας».
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες κατάσχεσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων συνιστούν απαλλοτρίωση περιουσίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, καταρτίζουν ένα σχέδιο για την παράνομη απόσπαση των κερδών που συγκεντρώθηκαν από περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (215 δισεκατομμύρια δολάρια) από παράνομα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο του μπλοκ, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο που επικαλείται αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, είναι να επιβάλει έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη που παράγονται από τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία και να διοχετεύσει τα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οργανώσει για μια συνάντηση για το θέμα με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία στις 21 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα συζητήσει το σχέδιο με όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις πηγές.

Τα τρία βήματα 

Μια ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από την επιτροπή υποστήριξε φαινομενικά την ανάγκη να ακολουθηθεί η σταδιακή εφαρμογή των τριών βασικών προτάσεων που περιέχονται στο προσχέδιο σχετικού πακέτου μέτρων.
Αυτά τα βήματα, σύμφωνα με την αναφορά, είναι τα εξής:
- Διευκρίνιση του πεδίου των καθηκόντων των σχετικών οικονομικών υποχρεώσεων.
- Θέσπιση απαιτήσεων για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων για διαχωρισμό των ταμειακών υπολοίπων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
- Μεταφορά εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως «εξωτερικά έσοδα για ειδικό σκοπό».
Όσον αφορά τα εκτιμώμενα έκτακτα κέρδη από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην ΕΕ, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,202 δισεκατομμύρια δολάρια).
Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι πάνω από το 50% των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων είναι σε μετρητά και καταθέσεις.
«Σημαντικό ποσό» του υπολοίπου ποσού είναι σε τίτλους, προστίθεται στην έκθεση.
Για παράδειγμα, τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Euroclear Ltd., μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο, είχαν αποφέρει σχεδόν 750 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, αρκετές χώρες  έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ωθήσει τους επίσημους κατόχους αποθεματικών να «γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρώ», πρόσθεσε η έκθεση.
«Μακρά, επίπονη και δαπανηρή» νομική μάχη θα ακολουθήσει την απόπειρα κατάσχεσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ως απάντηση στις εκκλήσεις στο Donbass, τις λαικές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk για βοήθεια στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων επιθέσεων από ουκρανικά στρατεύματα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία παγιδεύτηκαν στη Δύση.

«Δαπανηρή» και επίπονη νομική αντιπαράθεση

Τη ώρα που πολλά δυτικά κράτη  έχουν προτείνει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ξένες τράπεζες, τα οποία είχαν «παγώσει» στην αρχή της σύγκρουσης ως αντίποινα, και τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, ειδικοί επισημαίνουν ότι η νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης είναι αμφισβητήσιμη. .
Κάτι τέτοιο θα «προκαλούσε μια εξαιρετικά μακρά και δαπανηρή νομική διαδικασία».
Σε μια υπουργική συνάντηση την άνοιξη, η ομάδα των G7 συζήτησε τρόπους μεταφοράς των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν στο εξωτερικό στην Ουκρανία, ενώ μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις επισημαίνει ότι «νομικές πολυπλοκότητες» και «περιορισμοί στην εσωτερική νομική τάξη των κρατών» δυσχεραίνουν τη μεταφορά των χρημάτων.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αδύνατο για τη Δύση να δικαιολογήσει το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βάσει των αποδεκτών συμβάσεων του διεθνούς δικαίου.
«Όπως και να το δεις, όλες οι ενέργειές τους εξακολουθούν να φαίνονται παράνομες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov στους δημοσιογράφους νωρίτερα μέσα στο έτος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία.
Where are the Sanctioned Russian Assets Frozen in the West and How Much is  actually Frozen? - Financial Crime News

EU Countries Have Frozen More Than $32 Billion in Russian Assets - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης