Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι από τη Citigroup - «Ρωγμές» στους καταναλωτές με τα χαμηλά εισοδήματα - Αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια

Καμπανάκι από τη Citigroup - «Ρωγμές» στους καταναλωτές με τα χαμηλά εισοδήματα - Αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια
Φαίνεται πως οι αποταμιεύσεις της πανδημίας αρχίζουν να εξαντλούνται
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, δήλωσε ότι βλέπει να εμφανίζονται «ρωγμές» μεταξύ των καταναλωτών καθώς οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται.
Οι καταναλωτές των χαμηλότερων εισοδημάτων έχουν αλλάξει τα μοτίβα των αγορών για να εξοικονομήσουν χρήματα καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μειώνονται σε μέγεθος, σύμφωνα με την επικεφαλής της Citigroup.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού παρακολουθεί τους πελάτες του τμήματος πιστωτικών καρτών για να αντιληφθεί αν υπάρχουν πιέσεις, είπε η Fraser μιλώντας στο CNBC .
«Δίνουμε προσοχή στους καταναλωτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα, όταν υπάρχουν προβλήματα», είπε η Fraser.
«Νομίζω ότι οι μεγάλες αποταμιεύσεις από τα χρόνια της πανδημίας κοντεύουν να εξαντληθούν».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αποτρέψει την κατάρρευση της ικονομίας, χρήματα που έδωσαν δυναμική στην οικονομία για περισσότερο από όσο περίμεναν πολλοί αναλυτές.
Ταυτόχρονα, όμως, ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από πιστωτικές κάρτες των στεγαστικών δανείων και των δανείων για αγορά αυτοκινήτων, ενώ οι καθυστερήσεις και οι αθετήσεις πληρωμών έχουν αυξηθεί.
Όταν ρωτήθηκε τι της λένε άλλοι CEO για την κατάσταση της οικονομίας, η Fraser είπε ότι εκτός από τα σχόλια για την τεχνητή νοημοσύνη και τη στενότητα της αγοράς εργασίας, οι ηγέτες των εταιρειών της λένε ότι η ζήτηση μειώνεται, είπε.
«Ιδιαίτερα για τους καταναλωτές των χαμηλότερων εισοδημάτων, βλέπουμε ρωγμές, βλέπουμε κάποια μετατόπιση στα μοτίβα αγορών σε χαμηλότερες κατηγορίες δαπανών», είπε η Fraser.
Η μείωση της ζήτησης μπορεί να βοηθήσει τη Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup.
Ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποδηλώνουν ότι η οικονομία θα επιτύχει μια «ήπια προσγείωση», αν τελικά καταλήξει σε ύφεση, μάλλον θα είναι μια ύφεση «διαχειρίσιμη», είπε η Fraser.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης