Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση: Ολλανδικά ναυπηγεία μηνύουν την κυβέρνηση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αντίστροφη μέτρηση: Ολλανδικά ναυπηγεία μηνύουν την κυβέρνηση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Πριν από τις κυρώσεις, η Damen είχε υπογράψει συμβόλαια με Ρώσους αγοραστές πλοίων
Η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Ολλανδίας μηνύει την κυβέρνηση της χώρας για απώλειες που προκλήθηκαν στις δραστηριότητές της από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μια σπάνια περίπτωση ευρωπαϊκής εταιρείας που προσφύγει στα δικαστήρια για τις εταιρικές συνέπειες από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Damen Shipyards Group NV ζητά αποζημίωση επειδή «υφίσταται ζημιές» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Rick van de Weg. Η υπόθεση δεν είχε αποκαλυφθεί δημόσια μέχρι τώρα.
«Πριν από τις κυρώσεις, η Damen είχε υπογράψει συμβόλαια με Ρώσους αγοραστές πλοίων και μετά την εισβολή στην Ουκρανία η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τέτοιες συμβάσεις δεν πρέπει να υλοποιηθούν από την ολλανδική επιχειρηματική κοινότητα», τόνισε μέσω email. «Η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει στην Damen αποζημίωση για αυτή τη ζημιά».
Η Damen, με έδρα την ολλανδική πόλη Gorinchem, κατέθεσε την αγωγή της στο Δικαστήριο του Ρότερνταμ στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ακόμη, αλλά αναμένεται αυτό να γίνει το επόμενο έτος.
Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη των κυρώσεων της χώρας, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία πρέπει να συμμορφωθεί με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το μπλοκ.
Η βιομηχανία κατασκευής γιοτ βρέθηκε στο επίκεντρο αμέσως μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να τιμωρήσουν τους Ρώσους μεγιστάνες που θεωρούσαν ότι είναι κοντά στον Putin κυνηγώντας τα πολυτελή περιουσιακά τους στοιχεία.
Η Ολλανδία διατηρεί επί του παρόντος υπό επιτήρηση 23 πολυτελή πλοία και αρκετά αεροσκάφη σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης.
Η Damen Shipyards είναι μια οικογενειακή ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1927 και κατασκευάζει μια σειρά από πλοία, από πολεμικά μέχρι βυθοκόρους. Πουλάει επίσης πολυτελή γιοτ σε κροίσους, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων Ρώσων επιχειρηματιών.
Ο πόλεμος είχε «μεγάλο αντίκτυπο» στην εταιρεία, σύμφωνα με δήλωση του περασμένου έτους. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά την εισβολή, η Damen δήλωσε ότι ανέστειλε την παράδοση πλοίων και την υπογραφή νέων συμβολαίων με Ρώσους και Λευκορώσους πελάτες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης