Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Βάζει στην «μαύρη λίστα» των κυρώσεων τρεις κινεζικούς ενεργειακούς κολοσσούς

Ουκρανία: Βάζει στην «μαύρη λίστα» των κυρώσεων τρεις κινεζικούς ενεργειακούς κολοσσούς
Πρόκειται για τις China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) και China National Petroleum Corporation (CNPC)
Τρεις κινεζικοί ενεργειακοί κολοσσοί προστέθηκαν στην «μαύρη λίστα» στην Ουκρανίας με τις επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι βοηθούν άμεσα ή έμμεσα τη χρηματοδότηση της Ρωσίας.
Ειδικότερα, σε δήλωσή της την Τρίτη (3/10), η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), η China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) και η China National Petroleum Corporation (CNPC) είχαν όλες καταχωρηθεί ως «διεθνείς χορηγοί πολέμου».
Σύμφωνα δε με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι τρεις κρατικές εταιρείες - οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας - εφαρμόζουν ενεργά κοινά έργα μαζί με τους Ρώσους ομολόγους τους και βοηθούν στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας όπλων της Μόσχας «πληρώνοντας σημαντικούς φόρους» στο κράτος.
Όπως τονίζεται από τον αρμόδιο ουκρανικό οργανισμό, η συμπερίληψη των εν λόγω επιχειρήσεν στη «μαύρη λίστα» θα αποθαρρύνει τις εταιρείες του εξωτερικού να συνεργάζονται με εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως.
Με απλούστερα λόγια, οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις τρεις κινεζικές εταιρείες.
Σημειώνεται πως, αν και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει ανοιχτά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης, ενω υποστήριξε και ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο που επέκρινε την «επιθετικότητα» της Μόσχας.
Ωστόσο, από τη μεριά της η Ουκρανία έχει εντείνει τις κυρώσεις εναντίον κινεζικών επιχειρήσεων και κρατικών οντοτήτων που ισχυρίζεται ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία, υποδεικνύοντας στο παρελθόν ως «χρηματοδότες της Μόσχας» την China State Construction Engineering Corporation, την ηλεκτρονική αγορά Alibaba και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Xiaomi.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είχε επικοινωνήσει με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping — επρόκειτο για την πρώτη τους επαφή από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.
Τότε, ο Zelensky είχε δηλώσει ότι οι αυξανόμενες διπλωματικές επαφές με την Κίνα θα έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ περιέγραψε την συνομιλία του με τον Xi ως «μακρά και ουσιαστική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης