Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση σοκ Trump: Τέλος στη βοήθεια στην Ουκρανία, μέχρι η Ευρώπη να δώσει όσα και οι ΗΠΑ

Πρόταση σοκ Trump: Τέλος στη βοήθεια στην Ουκρανία, μέχρι η Ευρώπη να δώσει όσα και οι ΗΠΑ
Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης χωρίς την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μέχρι να δώσει και η Ευρώπη αντίστοιχη βοήθεια προς το Κίεβο πρότεινε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Donald Trump.
Σε μια χρονική στιγμή που αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς το Κίεβο και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το που ακριβώς καταλήγουν τα δισεκατομμύρια δολάρια και όπλα, ο Trump ζητά να μη σταλεί ούτε ένα δολάριο στο Κίεβο.

Βοήθεια 175 δισ

«Δεν πρέπει να σταλεί ούτε ένα δολάριο μέχρι η Ευρώπη να καλύψει το ποσό των χρημάτων που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία» αναφέρει σε ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social ο Trump.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμά ότι το κόστος της βοήθειας των ΗΠΑ προς τους Ουκρανούς ανέρχεται περίπου στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, καλεί τον πρόεδρο Biden να επιμείνει στην εξίσωση της αμερικανικής με την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Να δώσουν και οι Ευρωπαίοι

«Γιατί είμαστε τόσο μπροστά προκαλώντας ζημιά στα στρατεύματά μας, στην ετοιμότητά μας και μειώνοντας σημαντικά τις προμήθειες των δικών μας όπλων;» διερωτήθηκε ο Trump.
Πάντως και παρά τις παραινέσεις του Trump, η κυβέρνηση Biden έχει σπεύσει να διαμηνύσει – ακόμα και μετά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο – ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν αδιάλειπτα να στηρίζουν το Κίεβο, αν και ο John Kirby από το Λευκό Οίκο, παραδέχθηκε πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Τεράστιο πρόβλημα για τους Ουκρανούς

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του CNN υποστηρίζει πως χωρίς την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της μάχης μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Επικαλούμενο ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και αναφερόμενο στις εξελίξεις στο Κογκρέσο, μετά την αποπομπή του Kevin McCarthy από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το CNN εκτιμά ότι οι πιθανότητες για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία είναι πολύ μικρές.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποιούν ότι στο θέμα της έγκρισης νέας βοήθειας προς το Κίεβο «ο χρόνος είναι το κλειδί».

Ανησυχία Biden

Πάντως χθες Τετάρτη 4/10 ο πρόεδρος Biden εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να βρει κεφάλαια για να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, ακόμη και αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνηθεί να υποστηρίξει τέτοια προγράμματα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ανησυχία του πως η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ απειλεί την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την εξαιρετικά κρίσιμη βοήθεια προς την Ουκρανία και εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχει η δέουσα πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσο προκειμένου να στηριχθεί η βοήθεια των Ουκρανών.
Σε δηλώσεις της η Medea Benjamin από το αντιπολεμικό κίνημα Codepink υποστηρίζει πως παρά τις ρωγμές που καταγράφονται μεταξύ των Αμερικάνων βουλευτών, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν να προμηθεύουν τους Ουκρανούς.
Ωστόσο όπως λέει, οι Αμερικάνοι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πως οι φόροι τους καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα και ότι καλό θα ήταν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης