Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Ουγγαρίας στην ΕΕ… για προϋπολογισμό: Όχι άλλα χρήματα για όπλα και πόλεμο στην Ουκρανία

Βόμβα Ουγγαρίας στην ΕΕ… για προϋπολογισμό: Όχι άλλα χρήματα για όπλα και πόλεμο στην Ουκρανία
Η Κομισιόν έχει προτείνει τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ έτσι ώστε να δοθούν επιπλέον 50 δις ευρώ στην Ουκρανία
Με κατηγορηματικό τρόπο διαμηνύει η Ουγγαρία ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2024 – 2027 έτσι ώστε να εγκριθούν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου μεταξύ άλλων να κατευθυνθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στον πόλεμο της ενάντια στη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban και ενόψει του άτυπου Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται σήμερα στη Γρανάδα, είπε πως η Ουγγαρία δεν συναινεί στη διάθεση ακόμα περισσότερων χρημάτων για την Ουκρανία και το μεταναστευτικό.
«Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη χρήση του επταετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τα κράτη μέλη να διαθέσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τους μετανάστες.
Η κατάσταση στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, όπου συνεχίζεται ένα κύμα παράνομης μετανάστευσης, γίνεται όλο και πιο σοβαρή και η ένοπλη σύγκρουση στη γειτονική χώρα συνεχίζεται αμείωτη.
Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες προτείνουν να εγκριθεί το σύμφωνο μετανάστευσης και να δοθούν περισσότερα χρήματα για να διεξαχθεί πόλεμος στην Ουκρανία για άλλα τέσσερα χρόνια» υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Θέλουμε κατάπαυση πυρός και ειρήνη

«Αντί για κατάπαυση του πυρός, θέλουν να εξασφαλίσουν την προμήθεια όπλων.
Αντί για ειρήνη, αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Η Ουγγαρία δεν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.
Θέλουμε κατάπαυση του πυρός και ειρήνη» επισήμανε ο Orban, αναφέροντας πως υπό αυτά τα δεδομένα «η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός της περιόδου 2024 -2027 έτσι ώστε να διατεθούν 50 δις ευρώ στην Ουκρανία.
Για να περάσει αυτή η πρόταση απαιτείται η συγκατάθεση όλων των κρατών – μελών της ΕΕ, κάτι που όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Orban, δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Εφόσον, δεν βρεθεί κάποια άλλη – έστω και προσωρινή – συμβιβαστική λύση, όπως για παράδειγμα η πρόταση της Ουγγαρίας να διατεθούν τα μισά από τα 50 δις ευρώ προκειμένου να δουν οι Ευρωπαίοι πώς και που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για τους Ουκρανούς.
Σημειώνεται πως αντίστοιχα ερωτήματα σχετικά με το που καταλήγουν τα χρήματα και η βοήθεια προς την Ουκρανία, θέτουν στις ΗΠΑ και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις στο Κογκρέσο, απειλούν να «παγώσουν» για πολύ ακόμα την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο, κάτι που εκτιμάται πως θα έχει τεράστιες συνέπειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών.

Θολό μήνυμα από την Ευρώπη στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, παραμένει εξαιρετικά θολό το μήνυμα της Ευρώπης προς την Ουκρανία σχετικά με την ένταξη της στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Μια ημέρα μετά το μήνυμα του Jean Claude Juncker, ο οποίος παρότρυνε τους Ευρωπαίους να μη λένε ψέματα στους Ουκρανούς σχετικά με την προοπτική ένταξης τους στην ΕΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell ήρθε να επιτείνει την αναβλητικότητα, αναφέροντας πως ο στόχος για τη διεύρυνση της ΕΕ για το 2030 που είχε προηγουμένως κατονομάσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θεωρείται μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή και όχι ως ακριβής ημερομηνία.
«Αυτό είναι ένα πολιτικό σημείο αναφοράς.
Ο σκοπός του ορισμού ημερομηνίας είναι να κινητοποιηθεί η πολιτική ενέργεια για να ξεκινήσει μια κίνηση…
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ακριβή ημερομηνία» υπογράμμισε ο Borrell, καθιστώντας την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας ακόμα πιο μακρινό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης