Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το υποτιθέμενο αήττητο του Ισραηλινού στρατού διαλύθηκε, πως η Hamas αιφνιδίασε την Mossad με βοήθεια από Ιράν

Το υποτιθέμενο αήττητο του Ισραηλινού στρατού διαλύθηκε, πως η Hamas αιφνιδίασε την Mossad με βοήθεια από Ιράν
Τα 10 συμπεράσματα από την πρωτοφανή επίθεση της Hamas στο Ισραήλ
Η πρωτοφανής αιματοχυσία στο Ισραήλ με νεκρούς και τραυματίες και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστίνιους… διάψευσε το αήττητο του Ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ είναι ένα στρατιωτικό κράτος, η Λωρίδα της Γάζας είναι μια φυλακή, η Mossad οι μυστικές υπηρεσίες καλά οργανωμένες και το Iron dome… δεν είναι το καλύτερο αντιπυραυλικό σύστημα…όπως αποδείχθηκε.
Η Hamas είναι μια στρατιωτική οργάνωση για άλλους τρομοκρατική οργάνωση που υπολείπεται προφανώς του Ισραηλινού στρατού αλλά τους αιφνιδίασε όλους…

Scott Ritter (πρώην CIA): Πολλά τα λάθη του Ισραήλ και της Mossad… που αποδίδεται ο αιφνιδιασμός της Hamas

Ένα από τα κύρια λάθη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Mossad, η οποία δεν μπόρεσε να προβλέψει την επίθεση της Hamas, ήταν ότι επαναπαύτηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter στο άρθρο του για το Consortium News.
«Το μοιραίο λάθος του Ισραήλ ήταν να καυχιέται ανοιχτά για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην Επιχείρηση Τείχος Φρουράς (η κωδική ονομασία για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το 2021).
Η Hamas προφανώς μπόρεσε να αναλάβει τον έλεγχο της ροής πληροφοριών που συλλέγει το Ισραήλ», έγραψε o Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η μονάδα ηλεκτρονικών πληροφοριών του Ισραήλ έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια συλλέγοντας μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών στη Λωρίδα της Γάζας: κλήσεις κινητών τηλεφώνων, email και πολλά άλλα.
«Η Γάζα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στον πλανήτη και χάρη στις δορυφορικές εικόνες, τα drones και το CCTV, κάθε τετραγωνικό μέτρο της Γάζας υπολογίζεται να φωτογραφίζεται κάθε δέκα λεπτά», εξήγησε ο Scott Ritter.
Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών σημείωσε ότι ένας τέτοιος όγκος δεδομένων πληροφοριών δεν μπορούσε πλέον να υποβληθεί σε επεξεργασία με τυπικές μεθόδους ανάλυσης που βασίζονται στο ανθρώπινο μυαλό, για τις οποίες το Ισραήλ βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία κατά της Hamas στην Επιχείρηση Guardian of the Walls.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Scott Ritter, αυτό μπορεί να αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για την Hamas που κρύφτηκε «στις σκιές» στη χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων πηγών πληροφοριών.
Ο Scott Ritter σημείωσε ότι η Hamas πιθανότατα διατηρούσε το ίδιο επίπεδο επικοινωνίας για να αποφύγει να προκαλέσει υποψίες του εχθρού, διατηρώντας παράλληλα ένα περίπλοκο σχέδιο παραπληροφόρησης.
«Ομοίως, η Hamas πιθανότατα διατήρησε τις φυσικές της κινήσεις και τη δραστηριότητά της για να διασφαλίσει ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης του Ισραήλ δεν θα παρατηρούσαν κάτι ασυνήθιστο», έγραψε ο Scott Ritter.

Washington Post: Το Ισραήλ ζητά από τις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τους πυραύλους Iron Dome

Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπληρώσουν το οπλοστάσιό τους με πυραύλους αναχαίτισης για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome και άλλα πυρομαχικά, αναφέρει η Washington Post , επικαλούμενη πηγές.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα ισραηλινά αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποβάλει πολλά συγκεκριμένα αιτήματα στην Ουάσιγκτον ... συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης πυραύλων αναχαίτισης Iron Dome, βομβών μικρής διαμέτρου, πυρομαχικών πολυβόλων και αυξημένης συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πιθανή στρατιωτική δραστηριότητα στον νότιο Λίβανο», αναφέρει η Washington Post.
Το Iron Dome είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael.
Βρίσκεται σε υπηρεσία με το IDF από το 2011.

Washington Post: Η επίθεση της Hamas ήταν μια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Hamas ήταν μια αποτυχία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να κατανοηθεί, τόνισε η Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα συγκρίνει την επίθεση των μαχητών με μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ειδικά λόγω της «καταπληκτικής έλλειψης πληροφοριών».
Σύμφωνα με την Washington Post, «οι πραγματικές αποτυχίες πληροφοριών δεν προέρχονται απλώς από την έλλειψη πληροφοριών, αλλά από την αδυναμία κατανόησης τους».
Οι Ισραηλινοί ειδικοί, πιστεύει, «δεν κατάλαβαν την ευρηματικότητα και την επιδεξιότητα των αντιπάλων τους».
Οι Ισραηλινοί αναλυτές, φαίνεται, δεν έλαβαν υπόψη ότι οι μαχητές της Hamas θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την «φραγμένη Λωρίδα της Γάζας με αλεξίπτωτα πλαγιάς».
Οι ισραηλινές αρχές, αναφέρει η Washington Post, δεν ήταν σε θέση να «αξιολογήσουν την ικανότητα του εχθρού τους να επιχειρεί ταυτόχρονα στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά».
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, σημείωσε η Washington Post, δεν έλαβαν επίσης υπόψη ότι «η Hamas και οι σύμμαχοί της μπορεί να κρατούν μυστικά».
Επιπλέον, σημειώνει h Washington Post, «οι αποτυχίες των πληροφοριών ξεκινούν όταν υπάρχει υπερβολική αυτοπεποίθηση».
«Η επίθεση της Hamas είναι μια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να διευθετηθεί sτο Ισραήλ», αναφέρει η Washington Post.
Ταυτόχρονα, σημειώνει, λίγους μήνες πριν την επίθεση, «το Ισραήλ φαινόταν να καταρρέει» λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού του εβραϊκού κράτους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ισραηλινών πληροφοριών, «ο πρωθυπουργός καταστρέφει το Ισραήλ επιτιθέμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο του».

National Interest: Γιατί η Hamas επέλεξε μια τόσο μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ;

Τα χτυπήματα της Hamas έχουν στόχο να διαταράξουν την εκκολαπτόμενη προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
«Η επίθεση της Hamas, πέρα από τον προφανή στόχο της να βλάψει το Ισραήλ, στοχεύει στο να ασκήσει βέτο στην εκκολαπτόμενη προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και άλλων αραβικών μουσουλμανικών κρατών, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας.
Η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των χωρών, αν και σε αρχικό στάδιο, αντιπροσωπεύει μια μνημειώδη αλλαγή στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής».
Σύμφωνα με το National Interest, το ξέσπασμα των εχθροπραξιών έχει φέρει τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση.
Οι πρόσφατες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ οδηγήθηκαν από την επιθυμία να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς και από την επιθυμία να αποκτήσει πρόσβαση στην ισραηλινή τεχνολογία, υποστηρίζει το National Interest.
Ωστόσο, η ιστορικά βαθιά ριζωμένη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για την παλαιστινιακή υπόθεση, σύμφωνα με το National Interest, θα περιορίσει την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

Wall Street Journal: Το Ιράν βοήθησε την Hamas να σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι «Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου 2023», σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Hamas.
Αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν είχαν συνεργαστεί με τη Hamas από τον Αύγουστο για να επινοήσουν αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές, ανέφερε η Wall Street Journal.
Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν με εκπροσώπους 4 μαχητών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Hamas, που κατέχει την εξουσία στη Γάζα και της Hezbollah, μιας σιιτικής μαχητικής ομάδας και πολιτικής φατρίας στο Λίβανο.

Τα 10 συμπεράσματα από την πρωτοφανή επίθεση της Hamas στο Ισραήλ

1)Το υποτιθέμενο αήττητο του Ισραήλ διαλύθηκε ως ψευδαίσθηση

Κανείς δεν έχει πλέον την ψευδαίσθηση ότι το Ισραήλ είναι ανίκητο.
Μέχρι την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, ορισμένοι συνέχιζαν να προσκολλώνται στον ισχυρισμό ότι οι συμβατικές στρατιωτικο-τεχνικές δυνατότητές του Ισραήλ και η τεράστια βοήθεια από την Αμερική την έκαναν τον περιφερειακό ηγεμόνα, αλλά αυτή η αντίληψη απλώς καταρρίφθηκε.

2)Το Ισραήλ ήταν αν εντελώς απροετοίμαστο για τις τακτικές υβριδικού πολέμου της Hamas

Μετά την παραβίαση του τείχους των συνόρων του, που ήταν αποτέλεσμα μιας κολοσσιαίας αποτυχίας πληροφοριών και της επακόλουθης κατάρρευσης όλων των συστημάτων ασφαλείας, το Ισραήλ απέδειξε ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις τακτικές Υβριδικού Πολέμου της Hamas για αστραπιαίες επιθέσεις ομάδων και στοιχειώδεις επιθέσεις με drone.

3)Οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες που πιθανώς συνέβαλαν σε αυτήν την αποτυχία πληροφοριών

Αν ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ δεν είχαν εμπλακεί στην πολιτική διαμάχη για τις σχεδιαζόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις του Νετανιάχου, η οποία επιδεινώθηκε από την ανάμειξη της κυβέρνησης Biden, τότε ίσως είχαν εντοπίσει τα σχέδια της Hamas εκ των προτέρων.

4) Επίσης, δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι κατάσκοποι των ΗΠΑ είναι στραμμένοι στην Ουκρανία

Το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις αποτυχίες του στις υπηρεσίες πληροφοριών, την Mossad, αλλά δεν βοήθησε επίσης το γεγονός ότι οι κατάσκοποι των Αμερικανών ήταν επικεντρωμένοι στην Ουκρανία.
Αν δεν ήταν τόσο επικεντρωμένοι σε αυτή τη σύγκρουση, τότε θα μπορούσαν να είχαν διατηρήσει τουλάχιστον έναν δορυφόρο πάνω από τη Γάζα που θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει τη στρατιωτική συσσώρευση της Hamas.

5) Η Αμερική βρίσκεται τώρα σε δίλημμα για το ποιος θα λάβει στρατιωτική βοήθεια

Το Business Insider επέστησε την προσοχή στο νέο δίλημμα της Αμερικής σχετικά με το αν θα δοθεί στρατιωτική βοήθεια, ιδιαίτερα βλήματα πυροβολικού, στην Ουκρανία όπως είχε προγραμματιστεί ή θα ανακατευθύνει αυτούς τους πόρους στο Ισραήλ.
Η απόφασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις δύο συγκρούσεις, καθώς η επιλογή μεταξύ τους είναι μηδενικού αθροίσματος.

6) Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα παγώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της με το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία δέχεται τεράστια πίεση από τη διεθνή μουσουλμανική κοινότητα να παγώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ μετά τα πλήγματα του Ισραήλ κατά αμάχων στόχων στη Γάζα.

7) Το IMEC Megaproject πιθανότατα θα παγώσει για κάποιο χρονικό διάστημα

Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν η Σαουδική Αραβία και ειδικά η Ιορδανία παγώσουν τα σχέδια για την κατασκευή του σχεδίου αυτού.

8) Οι Ισορροπημένες θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας εξέπληξαν ορισμένους παρατηρητές

Πολλοί θεώρησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία και η Κίνα ευνοούσαν την Παλαιστίνη, γι' αυτό και οι ισορροπημένες δηλώσεις αυτών των δύο χωρών.
Ακόμη λιγότεροι γνώριζαν ότι ο Πρόεδρος Putin υποστηρίζει πλήρως το IDF τον στρατό του Ισραήλ, όπως αποδεικνύεται από τις επίσημες δηλώσεις του όλα αυτά τα χρόνια.

9)Η συζήτηση για το αν οι σκοποί δικαιολογούν τα μέσα άνοιξε ξανά

Η δολοφονία εποίκων-αμάχων που έχουν εκπαιδευτεί από τη Hamas και η απαγωγή παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων για ανταλλαγή αιχμαλώτων δικαιολογήθηκε από ορισμένους Παλαιστίνιους υποστηρικτές ως νόμιμο μέσο για την επιδίωξη της εθνικής απελευθέρωσης, ενώ άλλοι υποστηρικτές επέκριναν αυτές τις τακτικές για υπονόμευση της ηθικής στην όλη υπόθεση.

10) Η Hezbollah είναι ακόμη πιο δυνατός παίκτης σε σχέση με την Hamas

H επίθεση της Hamas εναντίον του Ισραήλ έφερε στη ζωή έναν από τους χειρότερους εφιάλτες για το εβραϊκό κράτος, ο οποίος μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερος εάν η Hezbollah αποφασίσει να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Λίβανος και πιθανώς και η Συρία θα μπορούσαν να συρθούν στη μάχη, η οποία θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί αποσταθεροποιώντας όλη την περιοχή.

Η φήμη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ έχει κλονιστεί, η Hamas δεν ήταν ποτέ καλύτερη στα μάτια των περισσότερων μη δυτικών παρατηρητών και πολλοί έμαθαν τελικά ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ευνοούν την Παλαιστίνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης