Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Υψηλότερα επιτόκια για πολύ καιρό… μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%

Πρακτικά Fed: Υψηλότερα επιτόκια για πολύ καιρό… μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια ακόμη αύξηση στο επιτόκιο στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη...
Υψηλότερα επιτόκια επί μακρόν και περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον διακηρυχθέντα στόχο του 2% θέλουν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, σύμφωνα με το κείμενο των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Και ενώ οι αμερικανοί policy makers διετύπωσαν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το αν χρειάζονται ή όχι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις αν και στη σούμα βγήκε πως θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία αύξηση– δεν υπήρχε καμία διαφωνία για το αν θα υπάρξει περικοπή…
«Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πεισθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%» αναφέρεται σχετικά.
Πιο συγκεκριμένα, «η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι ακόμη μια αύξηση στο επιτόκιο στόχου σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη, ενώ ορισμένοι έκριναν ότι δεν δικαιολογούνταν περαιτέρω αυξήσεις».
Eπίσης, στο έγγραφο σημειώνεται πως όλα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να «προχωρήσουν προσεκτικά» στις μελλοντικές αποφάσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε εισερχόμενα δεδομένα και όχι σε οποιαδήποτε προκαθορισμένη διαδρομή.
Ένα άλλο σημείο συμφωνίας ήταν η πεποίθηση «ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου η Επιτροπή βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο της».
Η συνάντηση κορυφώθηκε της FOMC να αποφασίζει κατά της αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο, σύμφωνα με την κουκκίδα των προσδοκιών των μεμονωμένων μελών, περίπου τα δύο τρίτα της επιτροπής ανέφεραν ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται πως η FOMC από τον Μάρτιο του 2022 έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο 11 φορές, στο εύρος 5,25%-5,5% - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης