Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύελλα σε ΗΠΑ και Ισραήλ προκάλεσαν οι αιχμές του Trump για την «έξυπνη Hezbollah» και τον «απροετοίμαστο Netanyahu»

Θύελλα σε ΗΠΑ και Ισραήλ προκάλεσαν οι αιχμές του Trump για την «έξυπνη Hezbollah» και τον «απροετοίμαστο Netanyahu»
O Τrump χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη» την οργάνωση Hezbollah ενώ κατηγόρησε τον Netanyahu ότι ήταν «απροετοίμαστος» για την επίθεση της Hamas
Το Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος επαίνεσε την «εξυπνάδα» της φιλοϊρανικής οργάνωσης Hezbollah και επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Ο Trump, το φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη» την οργάνωση Hezbollah, που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και κατηγόρησε τον Netanyahu ότι ήταν «απροετοίμαστος» για την επίθεση της Hamas.
Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Slomo Karhi είπε απόψε ότι τα σχόλια αυτά του Trump προς τους υποστηρικτές του και σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, το βράδυ της Τετάρτης, δείχνουν ότι δεν είναι άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς.
«Είναι ντροπή που ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, διασπείρει προπαγάνδα και πράγματα που πληγώνουν το ηθικό των μαχητών του Ισραήλ και των πολιτών του» είπε ο Karhi στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 13.
Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Andrew Bates, χαρακτήρισε «επικίνδυνα και τρελά» τα σχόλια του Trump.
«Δεν κατανοούμε καθόλου γιατί οποιοσδήποτε Αμερικανός θα επαινούσε μια τρομοκρατική οργάνωση, υποστηριζόμενη από το Ιράν, αποκαλώντας την έξυπνη», είπε ο Bates.
Πολλοί από τους διεκδικητές του ρεπουμπλικανικού χρίσματος επέκριναν επίσης τον Trump.
«Είναι παράλογο οποιοσδήποτε και πολύ περισσότερο κάποιος που διεκδικεί την προεδρία (των ΗΠΑ) να επιλέγει αυτήν τη στιγμή για να επιτεθεί στον φίλο και σύμμαχό μας, το Ισραήλ και να επαινέσει τους τρομοκράτες της Hezbollah ως πολύ έξυπνους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ron DeSantis.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του και νυν αντίπαλος του Trump, Mike Pence, είπε σε ομιλία του στο Νιου Χαμσάιρ: «Δεν είναι τώρα η ώρα κάποιος πρώην πρόεδρος ή οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός να στέλνει οποιοδήποτε άλλο μήνυμα πέραν του ότι η Αμερική στέκει στο πλευρό του Ισραήλ».
Ο Asa Hutchinson , πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο και υποψήφιος επίσης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Trump «έχει τρελαθεί αν νομίζει ότι κάποιος υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να επαινεί τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους μας».
Ο Trump είχε στενή σχέση με τον Netanyahu κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Ενοχλήθηκε όμως όταν ο Ισραηλινός πολιτικός τηλεφώνησε στον Biden για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φλόριντα την Τετάρτη είπε ότι «αποκαλύπτει για πρώτη φορά» ότι το Ισραήλ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην λάβει μέρος στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ στις 3 Ιανουαρίου 2020, κατόπιν εντολής του Trump.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, το Ισραήλ μόλις την προηγούμενη νύχτα διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν θα συμμετείχε σε αυτήν την επιχείρηση και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έλαβαν αυτήν την απόφαση.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Bibi Netanyahu μας απογοήτευσε. Αυτό ήταν πολύ άσχημο», είπε αποκαλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με το υποκοριστικό του

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης