Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατία στο κέντρο της Ευρώπης - Νεκρός ο δράστης της δολοφονίας δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες

Τρομοκρατία στο κέντρο της Ευρώπης - Νεκρός ο δράστης της δολοφονίας δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες
Ο ένοπλος είναι 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής και υποστηρίζει ότι ανήκει στον ISIS
(upd4) Νεκρός είναι τελικά ο 45χρονος δράστης της δολοφονίας δύο Σουηδών στο κέντρο των Βρυξελλών, οι οποίες μετά την επίθεση αυτή, τέθηκαν στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού.
Όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ ο δράστης φέρεται να πυροβολήθηκε από αστυνομικούς νωρίτερα σήμερα Τρίτη 17/10 το πρωί μέσα σε ένα καφέ, σε προάστιο των Βρυξελλών και να μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα βελγικά ΜΜΕ, υπέκυψε στα τραύματά του.
Αρχικά ήταν συγκεχυμένες οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση της υγείας του όσο και για το εάν ήταν αυτός ο δράστης της χθεσινής επίθεσης και δολοφονίας των δύο Σουηδών.

Δύο νεκροί

Ο 45χρονος ένοπλος δράστης έχει αναγνωριστεί και είναι ο Abdelasem Lassoued, ο οποίος με ένα αυτόματο όπλο, σκότωσε χθες Δευτέρα 16/10 το απόγευμα, δύο Σουηδούς που μάλλον πήγαιναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Βελγίου – Σουηδίας.
Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά και ένας οδηγός ταξί.
Οι Βέλγοι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η επίθεση αυτή δεν σχετίζεται με τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Γάζα, αλλά ότι το κίνητρο ήταν πιθανότατα η σουηδική υπηκοότητα των δύο θυμάτων.
Σημειώνεται πως η Σουηδία έχει βρεθεί αρκετές φόρες στο στόχαστρο των Μουσουλμάνων για το κάψιμο του Κορανίου και άλλων ενεργειών που έχουν προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Η στιγμή της επίθεσης

Ο δράστης, ο οποίος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») και δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους, φαίνεται σε βίντεο να φορά πορτοκαλί μπουφάν, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι.
Εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του.
Μετά την επίθεση διαφεύγει με μηχανάκι.
Ο 45χρονος φέρεται πως έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες και στην πατρίδα του.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo ο ένοπλος, ο οποίος διέμενε παράνομα στο Βέλγιο, εξακολουθεί να είναι ασύλληπτος. Το μήνυμα

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ.
Ονομάζομαι Abdesalem Al Guilan και πολεμώ για τον Αλλάχ.
Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος.
Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν.
Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν.
Δόξα στον Αλλάχ.
Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων.
Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής.
Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι.
Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν.
Κι εγώ τους συγχωρώ όλους.
Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης.
1_30.png
Συναγερμός

Για αυτό το λόγο καλούνται οι κάτοικοι των Βρυξελλών να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Ο De Croo έκανε λόγο για «τρομοκρατική τρέλα» και υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό (επίπεδο 4), κάτι που σημαίνει αυξημένη παρουσία της αστυνομίας σε πολλά «ευαίσθητα» σημεία της πόλης.
Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.
Μάλιστα ο De Croo κάλεσε όλους τους Βέλγους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζοντας ότι και στην υπόλοιπη χώρα, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο επίπεδο 3.
5_36.jpg
Έρευνες και στη Σουηδία

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι και η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

Αντιδράσεις

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.
«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία.
Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Εκκένωση γηπέδου

Λόγω της επίθεσης και της δολοφονίας των 2 Σουηδών, το παιχνίδι Βελγίου – Σουηδίας διεκόπη στο ημίχρονο και οι Αρχές του Βελγίου προχώρησαν στην εκκένωση του γηπέδου.
Είναι χαρακτηριστικό πως 35.000 άνθρωποι παρέμειναν εντός του σταδίου για πάνω από δύο ώρες μέχρι να μπορέσουν να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης