Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υψηλός, πρέπει να επιβραδύνουμε την οικονομία

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υψηλός, πρέπει να επιβραδύνουμε την οικονομία
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell...
Προς άγραν πειστικών δεδομένων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι οι Αμερικανοί policy makers, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jay Powell, ο οποίος επαναβεβαίωσε την ισχυρή θέληση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών στα επίπεδα του 2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διαβεβαίωσε ο Jay Powell, η νομισματική πολιτική μάλλον θα παραμείνει επί μακρόν περιοριστική στα τρέχοντα επίπεδα… δεδομένου ότι ο πληθωρισμός, παρότι δείχνει ότι ψυχραίνεται, παραμένει υψηλός.
«Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνον η αρχή για να χτιστεί η εμπιστοσύνη», είπε ο Powel σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.
«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι τιμές ή πόσο θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα.
Ενώ η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να πάρει λίγο χρόνο, οι συνάδελφοί μου και εγώ ομονοούμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο ρυθμό στο 2%» πρόσθεσε ο Powell.
Τέλος, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν προκειμένου η Fed να επιτύχει τον στόχο της.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να απαιτήσει περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας», επεσήμανε.

H ομιλία...

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Powell, «τα εισερχόμενα δεδομένα των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους της διπλής εντολής μας: μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές.
Μέχρι τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, ήταν σαφές ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα απαιτούσε τόσο την εξάλειψη των στρεβλώσεων της προσφοράς και της ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, όσο και την περιοριστική νομισματική πολιτική για να μειώσει την ισχυρή ζήτηση.
Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται τώρα για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Αφού κορυφώθηκε στο 7,1% τον Ιούνιο του 2022, ο 12μηνος ονομαστικός πληθωρισμός PCE (προσωπική καταναλωτική δαπάνη) εκτιμάται σε 3,5% έως τον Σεπτέμβριο.
Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός PCE κορυφώθηκε στο 5,6% τον Φεβρουάριο του 2022 και εκτιμάται στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές για τον πληθωρισμό υποχώρησαν το καλοκαίρι - μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό συνέχισαν πτωτικά αλλά ήταν κάπως λιγότερο ενθαρρυντικά.
Οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις του βασικού πληθωρισμού τους τελευταίους τρεις και έξι μήνες βρίσκονται τώρα κάτω από το 3%.
Αλλά αυτά τα πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι συχνά ασταθή.
Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να χτιστεί η πίστη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο μας.
Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες τιμές ή πού θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα.
Ενώ η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να πάρει λίγο χρόνο, οι συνάδελφοί μου και εγώ δεσμευόμαστε μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%.

Στην αγορά εργασίας, η έντονη δημιουργία νέων θέσεων συνάντησε μια ευπρόσδεκτη αύξηση της προσφοράς εργαζομένων, λόγω τόσο της υψηλότερης συμμετοχής όσο και της ανάκαμψης της μετανάστευσης στα προ πανδημίας επίπεδα.
Πολλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι, ενώ οι συνθήκες παραμένουν περιοριστικές, η αγορά εργασίας ψύχεται.
Οι θέσεις εργασίας έχουν υποχωρήσει αρκετά από τα υψηλά τους και τώρα είναι μόνο μετρίως πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μέχρι σήμερα, η μείωση του πληθωρισμού δεν έχει το κόστος της σημαντικά υψηλότερης ανεργίας - μια εξέλιξη ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αλλά ιστορικά ασυνήθιστη.
Η επούλωση των αλυσίδων εφοδιασμού σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά εργασίας επέτρεψε τον αποπληθωρισμό χωρίς σημαντικά ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα.
Πράγματι, η οικονομική ανάπτυξη εκπλήσσει σταθερά έως και ανοδικά φέτος, όπως φάνηκε πιο πρόσφατα στα ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια βιώσιμη επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2% είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση και κάποια περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πολύ αυξημένες και θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Ο θεσμικός μας ρόλος στην Federal Reserve είναι να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις για τις οικονομικές τους επιπτώσεις, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η FOMC έχει αυστηροποιήσει σημαντικά την πολιτική τους τελευταίους 18 μήνες, αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 525 μονάδες βάσης με ιστορικά γρήγορο ρυθμό και μειώνοντας τις διαθέσεις χρεογράφων μας κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η στάση πολιτικής είναι περιοριστική, πράγμα που σημαίνει ότι ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.
Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η Επιτροπή προχωρά προσεκτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης