Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασισμένο το Ισραήλ: Θα εισβάλουμε στη Γάζα - Πρόβα με επιδρομές τανκ, 350.000 στρατιώτες - Hamas: Νεκροί 50 όμηροι

Αποφασισμένο το Ισραήλ: Θα εισβάλουμε στη Γάζα - Πρόβα με επιδρομές τανκ, 350.000 στρατιώτες - Hamas: Νεκροί 50 όμηροι
Τρόμος εάν περάσει ο πόλεμος τα όρια της Μέσης Ανατολής - Απόλυτο χάος στα νοσοκομεία
(upd) Παρά τις πιέσεις που ασκεί η διεθνής κοινότητα για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στην επόμενη φάση του πολέμου και να εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις προκειμένου όπως υποστηρίζει, να αφανίσει την Hamas.
Το επανέλαβε άλλωστε και χθες 26/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος διεμήνυσε πως η χερσαία επίθεση θα πραγματοποιηθεί, παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, τονίζοντας πως ο χρόνος έχει αποφασιστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η αναβολή της επίθεσης οφείλεται στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να προλάβουν να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin προειδοποίησε πως εάν δεν σταματήσει τώρα το αιματοκύλισμα, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ο πόλεμος να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της Μέσης Ανατολής.
Εκτιμάται πως παρά τα συνεχή τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, περίπου 350.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη της Γάζας.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Hamas υποστήριξαν σήμερα 26/10, ότι 50 Ισραηλινοί όμηροι έπεσαν νεκροί από τους βομβαρδισμούς.

Η πρώτη μεγάλη εισβολή

Πάντως, ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούν εδώ και ημέρες περιορισμένες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βσυγκρούονται με δυνάμεις της Hamas.
Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, δυνάμεις του στρατού επιτέθηκαν χθες 25/10 το βράδυ σε στόχους της Hamas διεξάγοντας μια χερσαία επιδρομή.
Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σχετικά μεγάλη εισβολή, υποδεικνύοντας πως ήταν και η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα, από τότε που το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις περιμετρικά της Λωρίδας της Γάζας.
«Άρματα μάχης και οχήματα πεζικού έπληξαν πολλούς τρομοκρατικούς θύλακες της Hamas, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης πριν βγουν από τη Γάζα και επιστρέψουν στο Ισραήλ», ανέφερε η Jerusalem Post. Προετοιμασία για τη συνέχεια

Σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός, αναφερόμενος στην χθεσινοβραδινή χερσαία επίθεση, έκανε λόγο για προετοιμασία για τις επόμενες φάσεις των επιχειρήσεων μάχης.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή αρμάτων μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ως προετοιμασία για τις επόμενες φάσεις μάχης...
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στρατιώτες εντόπισαν και έπληξαν πολλούς τρομοκράτες, υποδομές τρομοκρατών και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και προετοίμασαν το πεδίο μάχης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο στρατός.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν 250 στόχους της Hamas στη Γάζα.

Hamas: 50 νεκροί Ισραηλινοί όμηροι από τους βομβαρδισμούς

Εκπρόσωποι της Hamas με επικεφαλής τον Abbou Marzouk βρίσκονται στη Ρωσία για συνομιλίες.
Όπως αναφέρει το Ria Novosti, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού τμήματος της Hamas, των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, δήλωσε ότι περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι έχουν σκοτωθεί μετά τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η Hamas είχε κάνει λόγο για 21 νεκρούς όμηρους, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων που δεν ήταν Ισραηλινοί.

Ισραήλ: Νεκρός ο επικεφαλής της Hamas για τις ρουκέτες

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι έπληξαν και σκότωσαν τον επικεφαλής των «μονάδων»
που είναι υπεύθυνες για τις ρουκέτες της Hamas, στο Βόρειο Χαν Γιούνις, τον Hassan Al-Abdullah.
Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του που συγκεντρώθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών.
Προσθέτουν ότι μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν αρκετά ακόμη μέλη της Χαμάς και κατέστρεψαν σήμερα αρκετές τοποθεσίες που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προαναγγείλει από τα πρώτα 24ωρα των εχθροπραξιών χερσαία επίθεση στο μικρό και συνωστισμένο αυτόν παλαιστινιακό θύλακο, δίνοντας μάλιστα εντολή εκκένωσης του βόρειου τομέα του στους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, παρότι στα σύνορα με τη Γάζα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός χερσαίων δυνάμεων και ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναμένει πολιτική εντολή για την έναρξη της επιχείρησης, η εισβολή έχει καθυστερήσει.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως το Ισραήλ ετοιμάζει την εισβολή του στη Γάζα κάνοντας ασκήσεις προσομείωσης της εισβολής... στη "μικρή Γάζα", έναν οικισμό που αποτελεί μικρογραφία της Γάζας και που έχουν κατασκευάσει στην έρημο Negev ήδη από το 2006.
Η "μικρή Γάζα" αποτυπώνει με λεπτομέρεια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτηρίων των Παλαιστινίων στη Γάζα, με τους εξαιρετικά στεχνούς δρόμους και το δίκτυο των υπόγειων τούνελ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο οικισμός αυτός έχει τουλάχιστον 600 κτήρια που αποτυπώνουν κτήρια κατοικιών, σχολεία, αγορές και τζαμιά.
Επισημαίνεται επίσης πως ένας αντίστοιχος οικισμός υπάρχει και στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ που όμως αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά πόλης του Λιβάνου.
Βάσει του δημοσιεύματος, χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες εκπαιδεύονται στη διεξαγωγή οδομαχιών, στοχευμένων εκκαθαρίσεων τρομοκρατών και επιχειρήσεων για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών.

Netanyahu: Θα εισβάλουμε, έχει αποφασιστεί και το πότε

Σε χθεσινό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλλει στη Γάζα, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο χρόνος της επιχείρησης έχει ήδη αποφασιστεί.
«Ετοιμαζόμαστε για χερσαία εισβολή.
Δεν θα διευκρινίσω πότε, πώς, πόσοι.
Επίσης, δεν θα αναφέρω λεπτομερώς το φάσμα των εκτιμήσεων, τις περισσότερες από τις οποίες το κοινό δεν γνωρίζει.
Και έτσι υποτίθεται ότι είναι.
Αυτός είναι ο τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας» υπογράμμισε ο Netanyahu, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά τους αμάχους να μετακινηθούν από τα βόρεια εδάφη της Γάζας προς τις νοτιότερες περιοχές.
Οι Ισραηλινοί έχουν συγκεντρώσει 360.000 στρατιώτες στη Γάζα, με το στρατό να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση και ότι το μόνο που περιμένει είναι η πολιτική εντολή.

Σηκώνει το γάντι το Ιράν: «Δεν θα γλιτώσουν από τη φωτιά οι ΗΠΑ αν συνεχιστεί η γενοκτονία στη Γάζα»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας έτσι στις προειδοποιήσεις που απηύθηνε ο Joe Biden προς την Τεχεράνη.
«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.
Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα εξολοθρεύσει τη Hamas, που ελέγχει τη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι απήχθησαν.
Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα από αέρος, την έχει αποκλείσει και προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση.
Οι παλαιστινιακές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον Amir-Abdollahian,
ADVERTISEMENT
η Hamas είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία.
Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Παραμένουν 350.000


Πάντως και παρά τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού, εκτιμάται πως περίπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη της Γάζας.
Όπως υποστηρίζουν, η εκκένωση των βόρειων εδαφών δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα, δεδομένου ότι και τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας τελούν υπό το συνεχή βομβαρδισμό των Ισραηλινών.
Η παρουσία τους πάντως στην περιοχή εκτιμάται πως θα περιπλέξει ακόμα περισσότερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική.
Δεν υπάρχουν τρόφιμα και καθαρό νερό, τα καύσιμα όπως και τα φάρμακα εξαντλούνται, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία υπολειτουργούν ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν, όταν οι Παλαιστίνοι μετρούν πάνω από 6.500 και 17.000 τραυματίες.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι νεκροί - κυρίως όσων η ταυτότητα είναι άγνωστη - θάβονται σε μαζικούς τάφους, χωρίς όνομα παρά μόνο με έναν αριθμό.

Απόλυτο χάος στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Γάζας ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για το απόλυτο χάος, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό.
Μάλιστα επισημαίνεται πως εντός της ημέρας αναμένεται να εξαντληθούν και τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα

Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών υποστήριξε η Lynn Hastings, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστιανιακά εδάφη.
«Όταν οι δρόμοι της εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια εδάφη παγιδεύονται σε εχθροπραξίες, όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση και όταν δεν δίνεται καμία διαβεβαίωση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι αυτοί αυτοί δεν έχουν τίποτα άλλο παρά αδύνατες επιλογές
Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» τόνισε η Hastings.
11_25.jpg
12_18.jpg
13_14.jpg
Στους 224 οι όμηροι

Στους 224 ανέρχονται οι όμηροι
που κρατούνται από την Hamas όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Οι Ισραηλινοί δεν αποκλείουν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Σημειώνεται πως αρχικά γινόταν λόγος για 199 ομήρους.

Κατηγορούν το Ισραήλ ότι έριξε βόμβες φωσφόρου στο νότιο Λίβανο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον δήμαρχο της πόλης Νακούρα να κατηγορεί το Ισραήλ ότι προκάλεσε τη φωτιά με «βόμβες φωσφόρου» που έριξε.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμπάς Αουάντα, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε «βόμβες φωσφόρου που προκάλεσαν την πυρκαγιά», η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» εναντίον της χώρας του.
Το Ισραήλ έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες.
Σημειώνεται ότι οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα και η χρήση τους εναντίον αμάχων απαγορεύεται, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών στόχων.
Στις 12 Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι «η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου εκ μέρους του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και τον Λίβανο εκθέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρών τραυμάτων μακροπρόθεσμα».

Μεγάλες προσπάθειες κατάσβεσης

Μέλη της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ο στρατός του Λιβάνου και η Πολιτική Άμυνα, με τη βοήθεια εθελοντών, προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε από μια δασώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Άλμα αλ Σάαμπ και Νακούρα.
Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τις φλόγες να περικυκλώνουν πολλά σπίτια, αφού κατέκαψαν τους ελαιώνες της περιοχής.

Προειδοποίηση Putin

Πάντως, είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ο οποίος προειδοποίησε πως εάν δεν σταματήσει τώρα ο πόλεμος Hamas – Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό αυτός να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή.
«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία.
Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες.
Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.

Javier Solana (Πρώην επικεφαλής ΝΑΤΟ): Αποτυχία ο Netanyahu

Ως αποτυχία
χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Javier Solana.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή , ο 81χρονος Solana σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Pais εξέφρασε ανησυχίες για την προσωπικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Το Ισραήλ κυβερνάται για πάρα πολλά χρόνια από έναν άνθρωπο τον οποίο δεν σέβομαι.
Ο Benjamin Netanyahu είναι αποτυχημένος, ήταν ένας από τους πιο σκληρούς πολιτικούς που ευθύνονται για τη μη συμμόρφωση με τη συμφωνία των δύο κρατών» τόνισε ο Javier Solana.

Johnson (πρώην CIA): Πιο επικίνδυνη από την πυραυλική κρίση του 1962, η ένταση στη Μέση Ανατολή

Η τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, εάν το Ιράν αποφασίσει να εμπλακεί και εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να βλέπουν τη Ρωσία και την Κίνα ως εχθρούς, δήλωσε στο Sputnik ο Larry Johnson, συγγραφέας και πρώην αναλυτής της CIA.
Η κατάσταση γύρω από μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν δείχνει σημάδια επίλυσης, με το Τελ Αβίβ ήδη να διανύει την τρίτη εβδομάδα του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, επί του παρόντος υπό πλήρη αποκλεισμό.
Αυτές οι εξελίξεις εκτυλίσσονται καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ τα αραβικά κράτη και το Ιράν έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.
«Είναι πιο επικίνδυνη από την κουβανική κρίση των πυραύλων του 1962.
Και κάθε μέρα που περνά, πλησιάζουμε στο να βάλουμε φωτιά στον κόσμο», υποστήριξε ο Johnson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι «κανείς δεν παίρνει το πόδι του από το γκάζι είναι εκπληκτικό».
O Johnson υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται παράνομα στη Συρία», τονίζοντας ότι από τη μία οι Αμερικανοί μιλάνε για μία τάξη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες, την οποία παραβιάζουν οι ίδιοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης