Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Έρχεται κορύφωση της ζήτησης των ορυκτών καυσίμων - Η Κίνα θα είναι το κλειδί

ΙΕΑ: Έρχεται κορύφωση της ζήτησης των ορυκτών καυσίμων - Η Κίνα θα είναι το κλειδί
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η Κίνα είναι που το αλλάζει και τώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ
Σχετικά Άρθρα

Την άποψη ότι η Κίνα έχει αλλάξει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο παρελθόν κάτι που πρόκειται να ξανασυμβεί, καθώς πλησιάζει η κορύφωση της ζήτησης για τα ορυκτά καύσιμα, εξέφρασε ο επικεφαλής του International Energy Agency, Fatih Birol.
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα αλλάζει τώρα» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC για να συμπληρώσει «η κινεζική οικονομία επιβραδύνει και... επανεξισορροπεί, αναδιαρθρώνει». Ο Birol το περιέγραψε ως έναν από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» πίσω από την πεποίθηση του ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί έως το 2030. Τα σχόλια έρχονται μετά τη δημοσίευση από τον ΙΕΑ του World Energy Outlook 2023, μιας σημαντικής έκθεσης για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό να πέφτει στο 73% έως το 2030, αφού «έχει κολλήσει για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Όσον αφορά την Κίνα, η έκθεση του ΙΕΑ περιγράφει ότι η Κίνα ευθύνεται για «περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία. Επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις του Birol, η έκθεση σημειώνει ότι η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι ότι η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη"», αναφέρει.
«Αυτή η επανεξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα της Κίνας, και δεδομένου του μεγέθους της Κίνας, και για τον κόσμο επίσης».
Η οικονομία της Κίνας απομακρύνεται πλέον από την προηγούμενη εξάρτησή της από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, καθώς και από τους σιδηροδρόμους και τις υποδομές, δήλωσε ο Birol στο CNBC, προσθέτοντας: «Όλα αυτά βρίσκονται σε πτώση».
«Έτσι, η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη από [τα] τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος. «Κι αυτός είναι ο δεύτερος παράγοντας [για τον οποίο] πιστεύουμε ότι θα δούμε την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων αυτή τη δεκαετία».
Η άλλη σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από την κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων είναι η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τον Birol, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της αυξανόμενης σημασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Birol δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα. Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης