Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Προχωρούν οι συνομιλίες Ισραήλ - Hamas για κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων με παρέμβαση Κατάρ

Al Jazeera: Προχωρούν οι συνομιλίες Ισραήλ - Hamas για κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων με παρέμβαση Κατάρ
Τι θα γίνει με το σχέδιο για την χερσαία επίθεση - Μπλοφάρει το Ισραήλ;
Σε καλό... δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Hamas, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων οι οποίες συνεχίζονται και προχωρούν γρήγορα, σημειώνουν πηγές του Al Jazeera, δίνοντας νέα διάσταση στη φρίκη του πολέμου που μετρά ήδη 20 ημέρες.
Ειδικότερα, ο Ibrahim Frahat από το Ινστιτούτο της Ντόχας εκτιμά ότι, ως εκ τούτου, οι όροι της συμφωνίας θα κρίνουν και το αν θα αλλάξει σε ικανό βαθμό η εικόνα στα πολυαίμακτα πεδία μάχης.
«Θα είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση πυρός, ή θα σημάνει το τέλος του πολέμου;» είπε ο Frahat στο Al Jazeera.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολύ έντονη απόρριψη από πλευράς Ισραήλ σε κάθε είδους κατάπαυση πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες 26/10 ζήτησε μεν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά σχεδόν ντράπηκε να το πει. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση στο Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων απορρέει από τον βαθμό ετοιμότητας του Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση ομήρων, από την αμερικανική ανησυχία για τις συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την επείγουσα ανάγκη της Παλαιστίνης για κατάπαυση του πυρός.
Τις τελευταίες μέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη άρχισε επίσης να πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.
Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση πυρός απαιτεί σοβαρές εγγυήσεις.
Εκεί βρίσκεται ο μεσολαβητικός ρόλος του Κατάρ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί και η Hamas θα εκπληρώνουν τις όποιες υποχρεώσεις τους, αναφέρει το Al Jazeera.

Στο μέτωπο του πολέμου...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ

Πάντως για την ώρα, σφοδροί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν.
Η κυβέρνηση της Hamas ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».
Στο μεταξύ, ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas αλλάζει ρότα... καθώς αμερικανικά μαχητικά έπληξαν στόχους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ως αντίποινα για επιθέσεις που δέχονται Αμερικάνοι στρατιώτες σε Συρία και Ιράκ από οργανώσεις που θεωρούνται πως έχουν τη στήριξη του Ιράν.
Και ενώ οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων σε Συρία και Ιράκ αυξάνονται μέρα με την ημέρα, πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις της Αιγύπτου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ήδη πολλοί ηγέτες, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin επισημαίνουν την ανάγκη να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως διαφορετικά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η σύρραξη να γενικευτεί, και να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό, αν όχι παγκόσμιο πόλεμο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός έχει έτοιμο το σχέδιο εισβολής, αλλά αρνείται να το υπογράψει ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

2023-10-08T091132Z_689845523_RC28O3AOZGU1_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS.jpg

Το σχέδιο είναι έτοιμο, αλλά δεν υπογράφει ο Netanyahu για την χερσαία επίθεση...

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει το τελικό σχέδιο της εισβολής στη Γάζα αλλά ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αρνήθηκε να το υπογράψει, γεγονός που όπως αναφέρεται, προκάλεσε οργή στους Ισραηλινούς στρατηγούς.
«Η διοίκηση του ισραηλινού στρατού έχει ήδη αναπτύξει το τελικό σχέδιο εισβολής, αλλά ο Netanyahu εξόργισε ανώτερους αξιωματικούς αρνούμενος να το υπογράψει» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως πιθανότατα ένας από τους λόγους αυτής της στάσης είναι ότι ο Netanyahu θέλει ομόφωνη έγκριση της επιχείρησης από όλα τα μέλη της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που έχει συγκροτηθεί μετά την επίθεση της Hamas.
Σημειώνεται πως δημοσκόπηση δείχνει πως το 49% των Ισραηλινών επιθυμεί να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση.

AP23280465252894.webp

Πρόβες εισβολής - Δεύτερη χερσαία επίθεση

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια κλιμάκωση του πολέμου, το Ισραήλ από την πλευρά του, δηλώνει αποφασισμένο να εισβάλλει στη Γάζα, με ασκήσεις προσομοίωσης που κάνει στην έρημο Negev αλλά και οι «πρόβες» των στοχευμένων επιθέσεων κατά στόχων της Hamas.
Σημειώνεται πως και σήμερα Παρασκευή 27/10 τα ξημερώματα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας καταδρομικές επιθέσεις κατά της Hamas.
Η Jerusalem Post μετέδωσε πως μονάδες πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα και μονάδες μηχανικού της 36ης μεραρχίας επιχείρησαν κατά της Hamas και τρομοκρατικών στόχων και στη συνέχεια επέστρεψαν σε ισραηλινό έδαφος.
Όπως έγινε γνωστό, τις χερσαίες δυνάμεις συνέδραμαν ισραηλινά μαχητικά και drones.
Κατά την επίθεση εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν - όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί - πολλούς στόχους της Hamas, όπως θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κοκ.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει τραυματισμός Ισραηλινού στρατιώτη.

Χτυπήσαμε 250 στόχους, νεκροί 4 διοικητές της Hamas

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 250 στόχους της Hamas και ότι έπληξαν το δίκτυο των τούνελ στη Γάζα καθώς και ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών αεροπορικών του επιδρομών σκότωσε τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Hamas.
Ανάμεσα τους είναι και ο Shadi Baroud, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Hamas και ένας εκ των ενορχηστρωτών της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ καθώς και τρεις ακόμα διοικητές της Hamas.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν το «σφυροκόπημα» της Γάζας μέχρι να εξολοθρευτούν οι «ηγέτες και στελέχη της Hamas που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Η φόρμουλα νίκης του Ισραήλ, παγίδα για Hamas

Τ
ην φόρμουλα νίκης του Ισραήλ περιγράφει ο Scott Ritter, πρώην αξιωματούχος της CIA, ο οποίος υποστηρίζει πως εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu προσφέρει άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς μεσάζοντες, θα οδηγήσει την Hamas σε μια παγίδα κατά την οποία θα πρέπει είτε να αναγνωριστεί το κράτος του Ισραήλ είτε να αρνηθεί τον διάλογο, και άρα να δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή.
«Το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο σήμερα.
Σας δίνω τη φόρμουλα. Πρωθυπουργέ Netanyahu, αν με ακούτε, δώστε προσοχή.
Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, ζητήστε άμεση κατάπαυση του πυρός, επιτρέψτε όλη την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.
Παρουσιαστείτε ως ο σωτήρας του παλαιστινιακού λαού και μετά πείτε ότι είστε πρόθυμοι να καθίσετε με τη Hamas για να συνομιλήσετε για ομήρους και κρατούμενους» υποστήριξε ο Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια αυτών των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να είναι η απουσία μεσολαβητών, κάτι που όπως λέει, θα οδηγήσει την Hamas να αναγνωρίσει το Ισραήλ.
«Ακόμα και αν η Hamas αρνηθεί, θα χάσει την υποστήριξη που έλαβε πρόσφατα και θα γίνει και πάλι ο «κακός» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας» επισημαίνει ο Ritter.

IDF: Το κεντρικό αρχηγείο της Hamas βρίσκεται κάτω από νοσοκομείο

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε σε δήλωση ότι η κύρια διοίκηση της Hamas βρίσκεται κάτω από το κεντρικό νοσοκομείο Σίφα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρχηγείο κατευθύνει τα μέλη της Hamas και συντονίζει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ.
Οι ηγέτες της Hamas έχουν πρόσβαση στο αρχηγείο μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. Το Αρχηγείο είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του νοσοκομείου, πρόσθεσε.
Ο Χάγκαρι σημείωσε ότι μέσα στο νοσοκομείο βρίσκεται ένα από τα κέντρα ελέγχου της Hamas που διευθύνεται από την υπηρεσία ασφαλείας των οργανώσεων.
«Το νοσοκομείο έχει 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 μέλη προσωπικού που όλοι μαζί αποτελούν μια "ανθρώπινη ασπίδα" για τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε.
Η είσοδος στα κεντρικά γραφεία γίνεται από πλήθος τούνελ και υπάρχει και είσοδος από αρκετές μονάδες του νοσοκομείου, πρόσθεσε.

Στους 229 οι όμηροι

Τουλάχιστον 229 όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας υποστήριξε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Όπως είπε ο Hagari, οι οικογένειες των απαχθέντων έχουν ενημερωθεί.
Polemos-Is-1482769-AP23294717060952.jpg

Πάνω από 7.300 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Τα 3.038 είναι παιδιά

Πάντως, στην προσπάθεια τους αυτή οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.
Μέχρι στιγμής, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 7.326 νεκρούς, εκ των οποίων τα 3.038 είναι παιδιά.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 613.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, τη στιγμή που τα νοσοκομεία Al-Quds και Al-Amal στη νότια Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να κλείσουν εντός των επόμενων 24 ωρών λόγω έλλειψης καυσίμων.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ιατρικές προμήθειες που υπάρχουν στη Γάζα, επαρκούν για τη θεραπεία 1.000 με 5.000 ανθρώπων, όταν οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 18.000.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Εάν εμπλακεί στον πόλεμο το Ιράν… θα ξεσπάσει Αρμαγεδδών, Τρίτος Παγκόσμιος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεκινήσουν έναν Γ' Παγκόσμιο πόλεμο χτυπώντας το Ιράν, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Αμερικάνος συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Ο πόλεμος ΗΠΑ με Ιράν πιθανότατα θα οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» λέει ο McGregor, τονίζοντας ότι εάν η Αίγυπτος παρασυρθεί στην τρέχουσα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, θα εμπλακούν πολλά άλλα κράτη.
«Όλοι θα πέσουν μέσα.
Θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο Αρμαγεδδών σε αυτό το στάδιο», προέβλεψε ο Douglas McGregor.
Ο McGregor είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετούς πόρους για να συντηρήσουν μια σύγκρουση αυτού του μεγέθους, ανεξαρτήτως της προπαγάνδας.

Νεκροί 50 όμηροι

Περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas, των Ταξιαρχιών Al Qassam, Abu Obeida.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam εκτιμούν ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα σιωνιστικών βομβαρδισμών και σφαγών» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Προηγουμένως, το παλαιστινιακό κίνημα είχε αναφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ομήρων κατόπιν επιθέσεων του IDF - επρόκειτο και για τέσσερις αλλοδαπούς.

Αμερικανός αξιωματούχος: Ανοιχτό το Κατάρ σε επανεξέταση της παρουσίας της Hamas στα εδάφη του

Το Κατάρ είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την παρουσία της Hamas στο έδαφός του, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Η συνεννόηση, την οποία μετέδωσε πρώτη η Washington Post, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken και του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη al Thani, όταν ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την Ντόχα νωρίτερα αυτό τον μήνα, δήλωσε ο αξιωματούχος.
2023-10-08T052520Z_1653879508_RC25O3AJOJ1Z_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS.jpg

Συρία: Ρουκέτες κατά αμερικανικών στρατευμάτων

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πετρελαϊκής εγκατάστασης που στεγάζει Αμερικανούς στρατιώτες στην ανατολική Συρία.
Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο τοποθεσίες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έξι ρουκέτες έπληξαν το πετρελαϊκό πεδίο αλ-Ομάρ στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Αζ Ζουρ. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν θύματα.
israel.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης