Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φιάσκο της Μάλτας – Η Ουκρανία παρουσίασε το ανεδαφικό σχέδιο ειρήνης του Zelensky που δεν έχει καμία τύχη

Το φιάσκο της Μάλτας – Η Ουκρανία παρουσίασε το ανεδαφικό σχέδιο ειρήνης του Zelensky που δεν έχει καμία τύχη
Ένα σχέδιο, που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο, παρουσίασε το καθεστώς του Κιέβου για την ειρήνευση στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η ουκρανική πλευρά μαζί με τους ξένους συμμάχους της παρουσίασαν σχέδια για την εφαρμογή των διατάξεων της λεγόμενης φόρμουλας ειρήνης του Volodymyr Zelensky στην τρίτη συνάντηση για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 28-29 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Andrey Yermak, επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας και συμβούλων εξωτερικής πολιτικής συμμετείχαν εκπρόσωποι 66 κρατών και διεθνών οργανισμών.
«Εξετάστηκαν συγκεκριμένες διατάξεις της φόρμουλας ειρήνης και εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της.
Η προσοχή επικεντρώθηκε σε πέντε βασικά σημεία» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι ήταν, ειδικότερα, η πυρηνική και ραδιενεργή ασφάλεια, η απελευθέρωση κρατουμένων, η ενέργεια και επισιτιστική ασφάλεια.
Ο Yermak επεσήμανε ότι τα σχέδια για καθένα από αυτά τα θέματα αναπτύχθηκαν από ομάδες εργασίας που περιλάμβαναν εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών διαφόρων χωρών από όλες τις περιοχές του κόσμου.
Ο Zelensky , μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης για τη σύνοδο κορυφής των G20 στα μέσα Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε ένα λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που δεν λαμβάνει υπόψη τη θέση της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα του 1991 και την επιστροφή του ελέγχου στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα στην Ουκρανία.
Το Κίεβο προσπαθεί ενεργά να προωθήσει αυτό το σχέδιο. Ειδικότερα, στις 24 Ιουνίου 2023, στην Κοπεγχάγη (Δανία) και στις 5-6 Αυγούστου 2023 στη Τζέντα (Σαουδική Αραβία), πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις για το σκοπό αυτό.

Ρωσία: Το σχέδιο Zelensky δεν έχει καμία προοπτική

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ότι η συνάντηση στη Μάλτα είναι αντιπαραγωγική και δεν έχει προοπτική.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Κιέβου για ειρηνική διευθέτηση έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες πραγματικότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης