Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τη Fed - Στο +1% ο S&P 500, στο +1,64% ο Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τη Fed - Στο +1% ο S&P 500, στο +1,64% ο Nasdaq
Σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Ισχυρά κέρδη σημειώνει το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η οποία τα διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,5%.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,67% στις 33.274 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,05% στις 4.237 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 1,64% στις 13.061 μονάδες.
1_412.JPG
Στην οικονομία, διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος αποφάσισε για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2023 η Federal Reserve...
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε και πάλι να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αναφοράς, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται και τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο.
Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, λοιπόν, οι Αμερικανοί policymakers ομονόησαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 5,25%-5,5%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο - υψηλό 22 ετών.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς επέλεξε να μην προβεί σε καμία κίνηση, μετά από μια σειρά 11 επιτοκιακών αυξήσεων – τις τέσσερις από αυτές το 2023.

Μέτρια ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, χαμηλότερη επίσης των προσδοκιών, δίνοντας ένα σήμα ότι η εικόνα της απασχόλησης θα μπορούσε να επιδεινώνεται, σύμφωνα με την ADP.
Η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσιών ανέφερε ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 113.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, υψηλότερα από τις 89.000 τον Σεπτέμβριο αλλά κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 130.000.
Όσον αφορά τους μισθούς, η ADP είπε ότι οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2021.
Από τομεακής σκοπιάς, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας ηγήθηκαν με 45.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αύξηση σημείωσαν και το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (35.000), οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (21.000) και η αναψυχή και η φιλοξενία (17.000).
Οι επιχειρήσεις που απασχολούν 50-499 εργαζομένους συνέβαλαν τα περισσότερα, με 78.000 νέες θέσεις.

Την ίδια στιγμή, αύξηση σημείωσαν οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, στις 9,6 εκατ., υποδεικνύοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και εξακολουθεί να έχει αρκετή ζήτηση για εργασία.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας θεωρείται ένδειξη της υγείας της αγοράς εργασίας και της ευρύτερης οικονομίας.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν συνολικά σε 9,4 εκατομμύρια.
Ενώ οι αγγελίες θέσεων εργασίας εξακολουθούν να είναι υψηλές, έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων το 2022.
Την ίδια ώρα ο αριθμός όσων παραιτούνται από την εργασία τους έμεινε αμετάβλητος στους 3,6 εκατ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι άνθρωποι παραιτούνται λιγότερο συχνά και τείνουν να μένουν στη θέση τους όταν η οικονομία "δεν πάει καλά" και οι θέσεις εργασίας γίνονται πιο δύσκολο να βρεθούν.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τις εκδόσεις ομολόγων

Σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο χρέους την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης βαίνει αυξανόμενο.
Η περιγραφή των σχεδίων αναχρηματοδότησης τραβά την προσοχή της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, κάτι που αντικατοπτρίζει την νευρικότητα των αγορών για τη δυνάμει ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα υψηλά επιτόκια.
Στην πιο άμεση κίνηση, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ θα δημοπρατήσει χρέος αξίας 112 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση θα γίνει σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης την Τρίτη με 3ετή ομόλογα αξίας 48 δισ. δολαρίων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν προς πώληση 10ετή ομόλογα αξίας 40 δισ. δολαρίων και 30ετή ομόλογα αξίας 24 δισ. δολαρίων. Τα μεγέθη ήταν αναμενόμενα από παράγοντες της Wall Street.
Από εκεί και έπειτα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέγεθος του δημοπρατούμενου ποσού για διάφορες ωριμάσεις, εστιάζοντας σε χρεόγραφα με κουπόνι και ομόλογα. Το τρέχον μέγεθος των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων θα διατηρηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε ο ισολογισμός του κράτους θα έχει εξυγιανθεί αρκετά ούτως ώστε να εφαρμοστούν «ήπιες μειώσεις» έως τα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου.
Για τις δημοπρασίες τίτλων με κουπόνι, το υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση του ρυθμού.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί η προς πώληση αξία για τους 2ετείς και 5ετείς τίτλους κατά 3 δισ. δολάρια τον μήνα, για τους 3ετείς τίτλους κατά 2 δισ. δολάρια τον μήνα και για τους 7ετείς τίτλους, κατά 1 δισ. δολάρια τον μήνα. Έως τα τέλη Ιανουαρίου, τα μεγέθη των δημοπρασιών θα καταγράφουν κατ αντιστοιχία αύξηση 9 δισ. δολαρίων, 6 δισ. δολαρίων, 9 δισ. δολαρίων και 3 δισ. δολαρίων.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο

Με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από ό,τι περίμενε η αγορά κινήθηκαν τα νέα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας ίσως δείχνει την επιβράδυνση που θέλει να δει η Fed στη μάχη της απέναντι στον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ADP τον Οκτώβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε τον Οκτώβριο 113.000 θέσεις εργασίας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος μεν από τις 89.000 του Σεπτεμβρίου αλλά σημαντικά μικρότερος από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 150.000 νέες θέσεις.
Σχετικά με το ύψος των μισθών, η έκθεση έδειξε ότι ήταν αυξημένοι κατά 5,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι - η μικρότερη ετήσια αύξηση που έχουν εμφανίσει εδώ και δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021.
Ανά κλάδο, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη ηγήθηκαν των νέων θέσεων με 45.000, ενώ 35.000 νέες θέσεις προστέθηκαν σε εμπόριο, μεταφορές και υπηρεσίες κοινής ωφελείας, 21.000 στον χρηματοοικονομικό τομέα και 17.000 στις επιχειρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίες.
Γενικότερα η συντριπτική πλειοψηφία ήταν στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών, με τους παραγωγούς αγαθών να συμβάλλουν με μόλις 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια στιγμή, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε νευρικότητα ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων με οριακές μεταβολές.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 14.923 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.342 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 6.932 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,68%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 27.985 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 436,57 μονάδες.
9_39.JPG
Κατηφόρισαν 3,3% οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά 3,3% υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Nationwide House Price Index. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9%.
Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον Οκτώβριο ήταν £259.423, από £257.808 που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
«Η δραστηριότητα και οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικές τα επόμενα τρίμηνα. Παρά τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής μειώνονται, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει ασθενής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Robert Gardner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης