Διεθνή

Αμερικανός στρατηγός ξεμπροστιάζει το Ισραήλ: Είναι απίθανο το Ισραήλ να νικήσει τη Hamas, χωρίς ένα λουτρό αίματος στη Γάζα

Αμερικανός στρατηγός ξεμπροστιάζει το Ισραήλ: Είναι απίθανο το Ισραήλ να νικήσει τη Hamas, χωρίς ένα λουτρό αίματος στη Γάζα
Eίναι «απίθανο» ο Ισραηλινός Στρατός να μπορέσει να νικήσει τη Hamas χωρίς να δημιουργήσει λουτρό αίματος στη Γάζα, τονίζει Αμερικανός στρατηγός
Οι αναλυτές καταρρίπτουν το αφήγημα του Ισραήλ σχετικά με την εξουδετέρωση της Hamas χωρίς να προκληθούν απώλειες αμάχων.
Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και με τις δυνάμεις της αντίστασης να γνωρίζουν το έδαφος πολύ καλύτερα από τους Ισραηλινούς, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα έχουν σίγουρα σοβαρά προβλήματα για να επιτύχουν τους στόχους του – τουλάχιστον με ηθικό, νομικό και ανθρωπιστικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού Robert Abrams, είναι «απίθανο» ο Ισραηλινός Στρατός να μπορέσει να νικήσει τη Hamas χωρίς να δημιουργήσει λουτρό αίματος στη Γάζα.
Υποστηρίζει ότι οι μάχες θα είναι σκληρές και έντονες στη μέση μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, καθιστώντας τη Γάζα ένα σενάριο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχει δει ο Ισραηλινός Στρατός ή τα αμερικανικά στρατεύματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόνο με λουτρό αίματος θα πετύχει τους στόχους του

Είναι αδύνατο για το Ισραήλ να καταστρέψει τη Hamas και να εξαλείψει τις ικανότητές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να ξεφύγουν από το κακό.
«Αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, η άμυνα που θα αναπτύξει η Hamas σε αυτό το πολύ πυκνό αστικό έδαφος, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, θα απαιτήσει πολιορκητικές μάχες και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν άθελά τους τις θέσεις των ομήρων. Αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο έργο και θα έχουμε για να δούμε πώς θα πάει το σχέδιό τους εδώ τις επόμενες μέρες», είπε.
Αυτές οι δυσκολίες είχαν προβλεφθεί στο παρελθόν από άλλους αναλυτές και αυτή τη στιγμή φαίνεται να αποτελούν το κύριο μέλημα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν μία σφαγή

Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν τον σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή να προωθήσει μια σφαγή που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την παράκαμψη της διεθνούς πολιτικής και διπλωματικής πίεσης εναντίον του Τελ Αβίβ, γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ως εκ τούτου, παρά την υποστήριξη του Ισραήλ στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ειδικών στρατευμάτων, οι ΗΠΑ επέμειναν επανειλημμένα ότι το σχέδιο χερσαίας εισβολής δεν έπρεπε να προχωρήσει.
Εκτός από τη σφαγή Παλαιστινίων αμάχων, που έχει γίνει συνηθισμένη στη Γάζα, υπάρχουν κίνδυνοι για τους Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τους μαχητές της Hamas.
Τόσο στις εισβολές του στο έδαφος όσο και στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του, το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κρατουμένων, με δεκάδες από αυτούς να έχουν σκοτωθεί ως παρενέργεια αυτών των επιθέσεων.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η ίδια η ισραηλινή κοινωνία τείνει να επικρίνει την κυβέρνηση για τις ενέργειές της και να απαιτεί τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα, αφού, αντί να «καταστρέφει τη Hamas», το Ισραήλ σκοτώνει μόνο Παλαιστίνιους και Εβραίους αμάχους.
Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Netanyahu έχει υποσχεθεί πραγματική εκδίκηση και βρίσκεται σε μια πολιτικά άβολη κατάσταση. Όλοι οι δρόμοι φαίνεται να καταλήγουν σε δυσμενή σενάρια για την κυβέρνησή του.
Οι στρατιωτικές ενέργειες, εάν πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν στο θάνατο αμάχων και θα βλάψουν τη διεθνή εικόνα του σιωνιστικού καθεστώτος.
Από την άλλη πλευρά, μια στρατιωτική υποχώρηση θα κάνει τον Netanyahu να μοιάζει με αδύναμο ηγέτη ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στο Τελ Αβίβ.
Η πιο ορθολογική στάση από την πλευρά του Τελ Αβίβ θα ήταν να υπακούσει στα αιτήματα για πλήρη κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει να αλλάζει την πολιτική του απέναντι στην Παλαιστίνη, να σταματήσει το απαρτχάιντ, την εθνοκάθαρση και τον επεκτατισμό, ώστε να μην υπάρχει πλέον στρατιωτική αντίδραση κατά του Ισραήλ.
Όμως ο παραλογισμός και ο αντιστρατηγικός ρεβανσισμός φαίνεται να είναι πιο εμφανείς στο Τελ Αβίβ παρά ο πολιτικός ρεαλισμός. Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί ότι ακόμη και Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ήδη την κυβέρνηση Netanyahu για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και απαιτούν αλλαγή της στρατηγικής κατά της Hamas, ζητώντας αντί για στρατιωτικά μέτρα να εφαρμοστούν πολιτικές ενέργειες για τη διευκόλυνση ενός διαλόγου με την Παλαιστίνη.
Τέτοιες θέσεις δεν παίρνουν όμως μόνο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για παράδειγμα, ο βετεράνος των IDF και πολιτικός ακτιβιστής Benzion Sanders έγραψε πρόσφατα: «Επί χρόνια, πολλοί από εμάς τους αριστερούς στο Ισραήλ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έχουμε ποτέ ειρήνη και ασφάλεια μέχρι να βρούμε μια πολιτική συμφωνία στην οποία οι Παλαιστίνιοι θα επιτυγχάνουν ελευθερία και ανεξαρτησία»
Ακόμη και ο Ami Ayalon, ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατία μπορεί να νικηθεί μόνο με τη δημιουργία παλαιστινιακής ελπίδας».
Ανεξάρτητα από τη λεπτή κατάσταση της κυβέρνησής του, ο Netanyahu θα πρέπει να δείξει προσοχή στις αναλύσεις των ειδικών και να δώσει προτεραιότητα σε μια ανθρωπιστική λύση. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Netanyahu στις επικριτικές απόψεις, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα τις αγνοήσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης