Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Biden θεωρεί τελειωμένο τον Netanyahu - Μετρημένες οι μέρες του - Οι πιθανοί διάδοχοι

Politico: Ο Biden θεωρεί τελειωμένο τον Netanyahu - Μετρημένες οι μέρες του - Οι πιθανοί διάδοχοι
Πιθανότατα θα παραμείνει για λίγους μήνες στην πρωθυπουργία του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Τελειωμένο πολιτικά θεωρεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με το Politico που επικαλείται πηγή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό ο Netanyahu να μην αντέξει, ότι «οι πολιτικές ημέρες του Netanyahu είναι μετρημένες» και ότι πιθανότατα θα παραμείνει στην πρωθυπουργία «για μερικούς ακόμα μήνες ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πρώτη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτές τις εκτιμήσεις ο Biden τις έχει μεταφέρει ήδη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνομιλία τους.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως το ζήτημα της σύντομης πολιτικής θητείας του Netanyahu έχει αναδειχθεί σε διάφορες συναντήσεις στο Λευκό Οίκο, στις οποίες συμμετείχε και ο Biden.

Η προτροπή του Biden

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Biden το… προχώρησε αρκετά προτείνοντας στον Netanyahu να δώσει μερικές συμβουλές στον διάδοχο του και να τον ενημερώσει για το σενάριο που προτείνει σχετικά με το καθεστώς της Γάζας.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός στην ισραηλινή κοινωνία για το τι συνέβη» ανέφερε ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων.
Αν και ο Biden ταξίδεψε στο Ισραήλ για να εκφράσει δημόσια τη στήριξη του στο Ισραήλ και στον Netanyahu, φέρεται να είπε ιδιωτικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να μην διευρύνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Biden πρότεινε στον Netanyahu να δώσει προτεραιότητα στη λύση των δύο κρατών, προειδοποιώντας τον σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσει για τον αφανισμό της Hamas και το ενδεχόμενο μελλοντικής κατοχής της Γάζας.

Εικασίες

Άλλος Αμερικάνος αξιωματούχος υποβάθμισε όλα αυτά τα σενάρια σχετικά με το μέλλον του Netanyahu, κάνοντας λόγο για άνευ σημασίας εικασίες δεδομένου ότι το ενδιαφέρον είναι στραμμένο, στην υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι ο Netanyahu είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ και ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει γραφεί το πολιτικό τέλος του Netanyahu.

Διαψεύδουν από το Λευκό Οίκο

Πάντως, ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Politico ανέφερε πως το θέμα της πολιτικής τύχης του Netanyahu «δεν έχει συζητηθεί από τον Πρόεδρο και δεν συζητείται|.
«Εστιάζουμε στην κρίση» ανέφερε η Adrienne Watson εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αν και Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως πάντα υπάρχει στο παρασκήνιο η ασταθής εξουσία του Netanyahu.

Οργή Ισραηλινών

Τις εκτιμήσεις αυτές έρχεται να ενισχύσει η οργή των Ισραηλινών για την αποτυχία των τομέων ασφάλειας και πληροφοριών του Ισραήλ να αποτρέψουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν και οι μαχητές της Hamas σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς, παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει το Politico, η αυξανόμενη διεθνής κατακραυγή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση του Netanyahu.
Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι ο Netanyahu θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, όταν και θα υπάρξουν οι τελικές αξιολογήσεις για το τι πήγε λάθος σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Η πτώση Netanyahu

Μάλιστα αναφέρεται πως ήδη στην κυβέρνηση Biden εκπονούνται σενάρια και αξιολογήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει η πτώση του Netanyahu για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Ήδη η κυβέρνηση Biden μελετά σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που θέλει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης – όχι απαραίτητα με την παρουσία Αμερικάνων στρατιωτών - για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Δεν είναι αγαπημένος του Biden

Ο Netanyahu δεν είναι ο αγαπημένος της ομάδας του Joe Biden, δεδομένου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ένθερμα για την προεδρία των ΗΠΑ, τον Donald Trump, ενώ είχε ασκήσει και οξεία κριτική στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που είχε καταφέρει η διακυβέρνηση Obama – Biden.
Μάλιστα οι σκληρές πολιτικές θέσεις του Netanyahu έχουν προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις από την κυβέρνηση Biden που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Οι διάδοχοι

«Γνωρίζουν ότι με αυτόν πρέπει να συνεργαστούν αυτή τη στιγμή και κανείς δεν μπορεί να πει ότι ξαφνικά ανακάλυψαν με ποιον έχουν να κάνουν» υποστήριξε πηγή στο Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι κοιτώντας μελλοντικά, συνομιλούν μεταξύ άλλων με τον Benny Gantz, μέλος της τρέχουσας κυβέρνησης ενότητας, με τον Naftali Bennett, πρώην πρωθυπουργός και με τον Yair Lapid, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης