Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Αναπάντεχη μείωση του κόστους απασχόλησης το γ' 3μηνο του 2023 - Θετική εξέλιξη για πληθωρισμό

ΗΠΑ - Αναπάντεχη μείωση του κόστους απασχόλησης το γ' 3μηνο του 2023 - Θετική εξέλιξη για πληθωρισμό
Αύξηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας
Σχετικά Άρθρα
Απροσδόκητη πτώση παρουσίασε το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ το γ' 3μηνο του 2023, παρέχοντας τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής έναντι της παραγωγικότητας, μειώθηκε κατά 0,8% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,7%. Σε 12μηνη βάση, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,9%.
Η κατανομή αντανακλά αύξηση 3,9% στις ωριαίες αμοιβές, η οποία αντισταθμίστηκε από αύξηση 4,7% στην παραγωγικότητα.
Αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για αύξηση 4,3% για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,9%, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που η Fed προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι τα μισθολογικά κέρδη «έχουν πραγματικά μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών σε ένα επίπεδο όπου είναι ουσιαστικά πιο κοντά σε εκείνο το επίπεδο που θα ήταν συμβατό με τον πληθωρισμό 2% σε βάθος χρόνου», τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις την Πέμπτη, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένες 217.000, αυξημένες κατά 5.000 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και υψηλότερες από την εκτίμηση των 214.000, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ξεχωριστή έκθεση.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 35.000 και υψηλότερες από την εκτίμηση της FactSet για 1,81 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης