Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ συντρίβει τη Γάζα - Εμπρηστικός Blinken: Η κυριαρχία της Hamas πρέπει να σταματήσει - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ συντρίβει τη Γάζα  -  Εμπρηστικός Blinken: Η κυριαρχία της Hamas πρέπει να σταματήσει - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ
Δεξαμένες νερού, Φ/Β που δίνουν ρεύμα στα νοσοκομεία της Γάζας και ψαροκάικα που δίνουν τροφή στους αμάχους άρχισε να πλήττει το Ισραήλ.
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές upd). Μαζικές επιθέσεις από αέρος σε νοσοκομεία, σχολεία, καταυλισμούς αμάχων, εγκαταστάσεις που δίνουν ρεύμα σε νοσοκομεία, δεξαμενές νερού, και Παλαιστίνιους αμάχους που προσπαθούν να μεταβούν από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Γάζας για να γλιτώσουν τη ζωή τους, εξαπέλυσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), βυθίζοντας τη Γάζα σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος.
Μετά τους βομβαρδισμούς στο προαύλιο του νοσοκομείο Al Shifa και σε σχολείο του βπου είχε μετατραπεί σε προσωρινό προσφυγικό καταυλισμό την Παρασκευή 3/11, από το Σάββατο 4/11 η ισραηλινή αεροπορία άρχισε να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο εκδίωξης του συνόλου του πληθυσμού τη Γάζας από τη Λωρίδα, πλήττοντας δεξαμενές νερού, φωτοβολταϊκά και γεννήτριες νοσοκομειών, ακόμη και ψαροκάικα, προκειμένου να σαρώσει και τις τελευταίες αστικές υποδομές που επιτρέπουν τη ζωή του άμαχου πληθυσμού εκεί.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες οργανώσεων για την προστασία των κρατουμένων όσον αφορά τις συλλήψεις και την κακοποίηση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Εικόνες φρίκης έκαναν το γύρο των ΜΜΕ και προκάλεσαν την αντίδραση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα από το Λίβανο όπου βρέθηκε και μετά απο επαφές του με Aραβες ηγέτες και έκανε λόγο για απαράδεκτες ωμότητες των εποίκων της Δυτικής Όχθης.
Israeli forces storm Gaza City neighborhood
Ο ισραηλινός στρατός προωθείται στη Λωρίδα της Γάζας με συνεχείς επιδρομές εναντίον μαχητών και υποδομών της Hamas.
Η τελευταία ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τη χαρτογράφηση κτηρίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών η οποία εξελίχθηκε σε μάχη με τρομοκράτες.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση ττου IDF,  αναχαίτισε πύραυλο της Hamas που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στη νοτιότερη πόλη Eilat.
Η απόσταση μεταξύ Γάζας και Eilat είναι 250 χιλιόμετρα (περίπου 155 μίλια), η μεγαλύτερη απόσταση που έχουν φτάσει οι πύραυλοι της Hamas μέχρι στιγμής.
Ο Ισραηλινός στρατός κατηγορεί επίσης τη Hamas ότι επιτέθηκε στα στρατεύματά τους καθώς άνοιγαν διάδρομο εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ David M. Satterfield δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορηθεί να παρεμποδίζει η Hamswτην ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 12 στρατιωτικούς διοικητές της Hamas και ότι η περικύκλωση της πόλης της Γάζας ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Gallant, «κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (4/11), υπήρξαν σκληρές μάχες εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Αρχίσαμε να πολεμάμε μέσα σε κατοικημένες περιοχές και ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί όλη του τη δύναμη πυρός»
Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή.
Ο Gallant δεσμεύτηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «βρουν και θα εξαλείψουν» τον Yahya Sinwar, τον επικεφαλής της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, σε δηλώσεις του το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
«Θα εντοπίσουμε τον Sinwar και θα τον εξαλείψουμε», είπε ο Gallant σε συνέντευξη Τύπου,
Maj. Yehuda Natan Cohen, Master Sgt. Lior Arazi, Staff Sgt. Yonadav Raz Levenstein, killed in the Gaza Strip on November 3, 2023. (Courtesy)

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, το στρατιωτικό σκέλος της Hamas ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές της σκότωσαν άλλους πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα ενω μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν προς το κεντρικό Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (4/11) με την οργάνωση να κάνει λόγο για σημαντικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ.
Επίσης δήλωσαν οι μαχητές της οργάνωσης εξακολουθούν να μάχονται για την απώθηση των ισραηλινών στρατευμάτων βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας, νότια της πόλης της Γάζας, στο Beit Hanoun και
στη βορειοανατολική Γάζα.
«Αγωνίζονται με γενναιότητα και θάρρος.
Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και να καταστρέφουν τα οχήματα του εχθρού», δήλωσε ο Abu Obaida, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Hamas.
Τις τελευταίες 48 ώρες, οι μαχητές της Hamas κατέστρεψαν 24 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα άρμα μάχης, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και μια μπουλντόζα με αντιαρματικά όπλα, ιδίως οβίδες Al Yassin 105
Η Hamas ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών ενώ 23 είναι θαμμένοι στα ερείπια.
Τη ίδια ώρα, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh επισκέφθηκε την Τεχεράνη πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του λιβανικού ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Haniyeh συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei
Ο Osama Hamdan, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Hamas, χαρακτήρισε αδύναμες τις επίσημες θέσεις των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι επίσημες θέσεις των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών είναι αδύναμες, δεν φτάνουν στο μέγεθος της σφαγής που προκαλεί η κατοχή (σ.σ. του Ισραήλ) στη Γάζα», είπε ο Hamdan, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από αραβικά τηλεοπτικά κανάλια (4/11).
INTERACTIVE - Gaza's Israeli tank-1698659795
Hamas: Περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών – 23 θαμμένοι στα ερείπια

Η Hamas ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, ανακοίνωσε επίσης στον λογαριασμό στο Telegram της Hamas ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. «Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης της κατοχής κατά της Γάζας», σημείωσε.

Η επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa


Την Παρασκευή 3/11, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά ασθενοφόρων που βρίσκονταν στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa στη μαρτυρική πόλη της Γάζας την Παρασκευή αλλά και σχολείου στη βόρεια Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Από τις επιδρομές στο νοσοκομείο σκοτώθηκαν τουλάχιστον σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
asuenofor2.jpg
Τι ανέφεραν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP διακρίνονται πολίτες να μεταφέρουν τραυματίες.
asuenoforo.jpg

Ορισμένοι κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.
Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Abdul Hakim Abu Reyash που ήταν παρών στη σκηνή, είπε ότι η έκρηξη έπληξε τόσο τους ανθρώπους που στέκονταν μπροστά στο νοσοκομείο όσο και αυτούς που μεταφέρονταν με ασθενοφόρα μετά από τραυματισμούς σε προηγούμενα ισραηλινά πλήγματα.
«Στο νοσοκομείο al-Shifa έχουν βρει προσωρινό κατάλυμμα χιλιάδες πρόσφυγες – που υπολογίζονται μεταξύ 60.000 και 80.000», είπε.
paidimoro.PNG
σχολείο.PNG
Η επίθεση στο σχολείο al-Fakhoora: 20 νεκροί, 150 τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την Παρασκευή 3/11 και σε επίθεση σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή Al Saftawi, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Είκοσι άτομα σκοτώθηκαν  και 150 τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, μετά τη στοχευμένη επίθεση σε σχολείο στην περιοχή Al Saftawi, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που κάθονταν στην αυλή του σχολείου, τα οποία έγιναν κομμάτια.
Τα οστά και η σάρκα τους συγκεντρώθηκαν σε πλαστικές σακούλες, είπε.

Hamas: Ακόμη πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα  - 29 συνολικά τα θύματα

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, το στρατιωτικό σκέλος της Hamas ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές της σκότωσαν άλλους πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 ανέφερε: «Οι δυνάμεις του Al-Qassam επιτέθηκαν σε μια σιωνιστική δύναμη που ήταν κρυμμένη σε ένα κτίριο βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας».
Ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις «με πολυβόλα και βόμβες και σκότωσαν πέντε στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους» ενώ σύμφωνα με τον IDF οι απλώλειες φτάνουν τις 29.

Οι Ισραηλινοί κακοποιούν και βασανιζουν Παλαιστινισους στη Δυτική Οχθη - Εικόνες Φρίκης

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι μισοί από τον προσφυγικό καταυλισμό al-Fawar στη Χεβρώνα, αναφέρει ΜΚΟ για τηn προστασία των κρατουμένων.
«Μερικοί από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι είπαν [στην ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων] ότι τους απείλησαν, τους ξυλοκόπησαν και τους κακοποίησαν.
«Κάποιοι είχαν σπασμένα άκρα, ενώ άλλοι φωτογραφήθηκαν από στρατιώτες δίπλα στην ισραηλινή σημαία», είπε η ομάδα.
Δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο κλιπ εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα που δείχνουν στρατιώτες του IDF να κακοποιούν και να εξευτελίζουν Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη, συχνά ενώ τους έχουν δεμένα μάτια και χειροπέδες.
Σε ένα από τα πιο βάναυσα βίντεο, το οποίο έχει θολώσει, στρατιώτες του IDF βιντεοσκοπήθηκαν καθώς κακοποίησαν επτά εργάτες της Δυτικής Όχθης που συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς άδεια, σε μια περιοχή νότια των λόφων της Νότιας Χεβρώνας.
2 more soldiers said to agree to plea deal in Palestinian prisoner abuse  case | The Times of Israel
Εικόνες Φρίκης - Οι Ισραηλινοί κακοποιούν και βασανίζουν Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη
Blinken: Τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει ο έλεγχος της Γάζας από τη Hamas

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Ηamas Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξει μια καλύτερη πορεία προς μια λύση δύο κρατών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν, μαζί με τους Αιγύπτιους και Ιορδανούς ομολόγους του, ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή θα έδινε στη  Hamas την ευκαιρία ανασύνταξης και νέων επιθέσεων, όπως εκείνη της 7ης Οκτωβρίου που έγινε η θρυαλλίδα της νέας ανάφλεξης.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, την προσωρινή κατάπαυση πυρός, δηλαδή, για λόγους ανθρωπιστικούς, τόνισε πως «είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός προστασίας αμάχων, μεταφοράς βοήθειας και απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Γάζα».
Ο Blinken επανέλαβε πως το Ισραήλ «πρέπει να λάβει κάθε εφικτό μέτρο για την αποτροπή απωλειών αμάχων» και, στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε στους Ισραηλινούς χθες, Παρασκευή (3/11), συγκεκριμένη βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οπως είπε, συζήτησε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται στη Γάζα από τη Hamas με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του State Department, ο Blinken θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο και την Δευτέρα (5/6 - 11) στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.Eείχε προηγηθεί ένα θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης ή μη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία.
Αρχικά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν διαρρεύσει την πληροφορία περί επίσκεψης Μπλίνκεν στην Άγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, στη συνέχεια αυτό διαψεύστηκε, με το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να περιλαμβάνει επισκέψεις σε Τελ Αβίβ, Αμμάν, Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί.

Αίγυπτος και Κατάρ προτείνουν στο Ισραήλ να κηρύξει ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών διάρκειας 6 - 12 ωρών καθημερινά

H Αίγυπτος και το Κατάρ προτείνουν στο Ισραήλ να κηρύξει ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών που θα διαρκούν από 6 έως 12 ώρες καθημερινά για να διασφαλιστεί η ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και η απομάκρυνση των πληγέντων αμάχων, αναφέρει το Associated Press το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
«Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτοί και το Κατάρ προτείνουν ανθρωπιστικές παύσεις έξι έως 12 ωρών κάθε μέρα προκειμένου να επιτραπεί η ροή βοήθειας και η εκκένωση των θυμάτων», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Εκπρόσωποι από αυτές τις χώρες ζήτησαν επίσης από το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και ηλικιωμένους με αντάλλαγμα τους ομήρους που κρατούσε η Hamas.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ, που οδηγούν στο θάνατο αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, η Αίγυπτος αρνείται να τις θεωρήσει νόμιμη αυτοάμυνα
παιδι.PNG
9.500 Παλαιστίνιοι νεκροί, 2.200 θαμμμένοι κάτω από τα ερείπια, η πλειοψηφία παιδιά

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου σε 9.488 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 3.900 παιδιών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε επίσης ότι περίπου 2.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.250 παιδιά, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα.

105 ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα έχουν γίνει «σκόπιμα στόχοι» από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ashraf al-Qudra ανέφερε επίσης σε ενημέρωση τύπου ότι κατά τις τέσσερις εβδομάδες των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα:
- 150 νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί
- 27 οχήματα ασθενοφόρων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων δύο που μετέφεραν τη συνοδεία των θυμάτων που κατευθύνθηκε προς τη Rafah
- 105 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν στοχοποιηθεί εσκεμμένα, 16 από τις οποίες είναι πλέον εκτός λειτουργίας
- 32 ιατρικές μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εκτός λειτουργίας, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω ολικής καταστροφής τους.


mamamoro.PNG

Οι Παλαιστίνιοι προτρέπουν τα υπόλοιπα κράτη να μιμηθούν την Τουρκία - Διακόψτε τις διπλωματικές σχέσεις


Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την ανάκληση από την Τουρκία του πρεσβευτή της στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «επέκταση της υποστήριξης της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού μας».
«Καλούμε τα κράτη να λάβουν παρόμοιες γενναίες θέσεις και να επαναξιολογήσουν τις διπλωματικές του σχέσεις με το [Ισραήλ], το οποίο διαπράττει σφαγές και γενοκτονία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Φήμες για συνάντηση του επικεφαλής της Hamas με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh επισκέφθηκε την Τεχεράνη πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του λιβανικού ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
To δημοσίευμα βασίστηκε σε δήλωση του εκπροσώπου της Hamas στον Λίβανο Osama Hamdan.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Haniyeh συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei

Επικεφαλής ΠΟΥ: Βαθύτατα σοκαρισμένος


«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε o Tendros Adanom Gebreghesus, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Lynne Hastings, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε  ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους.
Από την Τετάρτη, 1/11, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.250 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
bombardismena.PNG


ΟΗΕ, Guterres: Αποτροπιασμός, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρο στη Γάζα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas «πρέπει να σταματήσει».
«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Al Shifa.
Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
katastrfoi.jpg
doyrnos.PNG

Νέοι βομβαρδισμοί σε δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ, ψαροκάικα

Εν τω μεταξύ από το πρωί του Σαββάτου 4/11 ο ισραηλινός στρατός έβαλε  στο στόχαστρο δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ στις στέγες των νοσοκομείων, ακόμη και ψαροκάικα που εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους της Γάζας, αναφέρει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Όπως μετέδωσε ο Hani Mahmoud, ανταποκριτής του Al Jazeera που βρίσκεται στο Khan Younis στη νότια Γάζα, το Ισραήλ έπληξε δεξαμενές νερού στην ανατολική Rafah τις οποίες και κατέστρεψε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa που εδρεύει στη Γάζα ανέφερε μετά από λίγο ότι η συγκεκριμένη δημόσια δεξαμενή νερού χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία πολλών γειτονιών.
Ξεχωριστά, το Al-Aqsa TV ανέφερε στο Telegram ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τζαμί στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης συνοικίας Sabra στη δυτική Γάζα και τη βασική γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας του νοσοκομείο al-Wafa στην πόλη της Γάζας, θέτοντας της εκτός λειτουργίας.
Επίσης ανέφερε ότι η είσοδος του Νοσοκομείου Παίδων al-Nasser στην πόλη της Γάζας έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στόχος ισραηλινών επιθέσεων.
Αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Al Jazeera: Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Γάζας

Από την Παρασκευή 2/11 ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται γύρω από τα νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Γάζας, όπως στο νοσοκομείο al-Shifa, το νοσοκομείο al-Quds και το νοσοκομείο της Ινδονησίας.
Από το Σάββατο 4/11 άρχισε να πλήττει και την είσοδο του παιδιατρικού νοσοκομείου Al Nasser, ενώ παράλληλα κατέστρεψε όλα τα Φ/Β πάνελ που βρίσκονται στη στέγη του νοσοκομείου και στα γύρω σπίτια και τα οποία έδιναν ως χτες ρεύμα στο νοσοκομείο.
Το ίδιο έγινε και με το νοσοκομείο al Shifa, που είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα.
Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αλιευτικά καΐκια κάηκαν στην ακτή της Rafah αφού έγιναν στόχος του ισραηλινού στρατού
«Αυτά φαίνεται να αποτελούν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazzera.
«Αυτό που θέλει ο ισραηλινός στρατός να κάνουν οι άνθρωποι είναι να φύγουν.
Η τελευταία πηγή που τους κρατά στη Γάζα ήταν το μικροσκοπικό κομμάτι ηλεκτρικής ενέργειας που έπαιρναν από τα ηλιακά πάνελ.
Το ίδιο ισχύει και τις καταστροφές των δεξαμενών νερού στην ανατολική Rafah και των ψαροκάικων.
Φαίνεται να είναι ένας άλλος τρόπος να πουν στους ανθρώπους: Θα βομβαρδίσουμε όλα όσα βασίζεστε για την επιβίωσή σας».

FT: O ηγέτης της Hezbollah γνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν αντέχει άλλο πόλεμο


Ο Γενικός Γραμματέας του λιβανικού κινήματος της Hebzollah Hassan Nasrullah, κατανοεί ότι ο Λίβανος δεν είναι σε θέση να αντέξει τον πόλεμο, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη Λιβανέζους αξιωματούχους.
Νωρίτερα, o Hassan Nasrullah είχε θέσεις τις δυνάμεις της οργάνωσης σε γενική ετοιμότητα για οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ , σημειώνοντας ότι «όλα τα σενάρια είναι πιθανά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ωστόσο, το κίνημα δέχτηκε διπλωματικές πιέσεις για να μην συμβάλει με τις ενέργειές του στην περαιτέρω κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
«Ο Nasrullah  γνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη Λιβανέζους αξιωματούχους , οι οποίοι συν τοις άλλοιςεπισήμαναν στην εφημερίδα ότι οι τελευταίες συγκρούσεις με το Ισραήλ δεν ξεπέρασαν τις ανεπίσημες κόκκινες γραμμές που χαράχτηκαν μετά τον πόλεμο του 2006.

CNN: Το Ισραήλ θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, θα μειώσει τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα τις επόμενες μέρες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει να ενταθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το CNN
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα κατά το CNN που επικαλέστηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να καθαρίσει το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Hamas.

O ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δεκάδες πολεμιστές της Hamas και έπληξε το σπίτι του ηγέτη της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 3/11 και τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 4/11 τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» κατά τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφερς ο IDF το πρωί του Σαββάτου 4/11.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Hamas και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Hamas» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Hamas σκοτώθηκαν σε μάχες.
Συν τοις άλλοις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός θύλακα.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σπίτι μέλη της οικογένειάς του, καθώς ο ίδιος ο ηγέτης της Hamas από το 2019 δεν βρίσκεται στη Γάζα αλλά μετακινείται μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Περιορισμένα πυρά στο Νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, ανέφερε επίσης ο στρατός το βράδυ του Σαββάτου 3/11 στην εφαρμογή Telegram.
Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Kibuz Yiftah στο βόρειο Ισραήλ.
Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Slomi».
Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

Μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και προκλητικές κινήσεις εποίκων

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καταστολής του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Όχθη, όπου τη νύχτα της Παρασκευής 3/11 προς Σάββατο 4/11 συνελήφθησαν τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιδρομές.
Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Nablus, στο Tulkarm και στη Ramallah  αλλά οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Χεβρώνα, όπου τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι από τον προσφυγικό καταυλισμό al-Fawwar νότια της πόλης κρατήθηκαν.
Στις επιδρομές αυτές συχνά μαζί με την αστυνομία ήταν και οπλισμένοι έποικοι.
Ο Imran Khan του Al Jazeera μετέδωσε από τη Χεβρώνα είπε ότι η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στον μιναρέ ενός τζαμιού στον προσφυγικό καταυλισμό al-Fawwar.
«Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε πάνω από τα σπίτια. Οι ισραηλινές δυνάμεις πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι. οι κάτοικοι λένε ότι έσπασαν έπιπλα,  είπε ο Khan.
Το ίδιο σκηνικό  επαναλήφθηκε στην πόλη Beit Ummar, όπου οι ντόπιοι ανέφεραν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια και συνέλαβαν αρκετούς Παλαιστίνιους.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης