Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τελείωσαν - Τα τελευταία επεισόδια του δράματος της Ουκρανίας - Διαψεύδουν την αποπομπή του στρατηγού Zaluzhny

Όλα τελείωσαν - Τα τελευταία επεισόδια του δράματος της Ουκρανίας - Διαψεύδουν την αποπομπή του στρατηγού Zaluzhny
Washington Post: Η δολοφονία Gennady Chastyakov είναι αποτέλεσμα της δημόσιας σύγκρουσης Zelensky και Zaluzhny - Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Για την Ουκρανία όλα τελείωσαν μαζί με τις ΗΠΑ... θα αντιμετωπίσουν την πικρή αλήθεια της ήττας  
(upd26) Μετά τις δραματικές εξελίξεις με την δολοφονία του Συνταγματάρχη Gennady Chastyakov βοηθού του αρχιστράτηγου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny... ο αρχηγός του στρατού βρίσκεται στο επίκνετρο...
Οι φήμες ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας Umerov ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού του Ουκρανικού στρατού Zaluzhny που αποκάλυψε ο Vladimir Ariev
βουλευτής της Ευρωαλληλεγγύης... διαψεύστηκαν... 
Ωστόσο η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Zelensky Προέδρου της Ουκρανίας και Zaluzhny αρχηγό στρατού όλο και οξύνονται... η κατάσταση στην Ουκρανία πάει από το κακό στο χειρότερο...

Εν τω μεταξύ η χειροβομβίδα – δώρο που σκότωσε τον Συνταγματάρχη Gennady Chastyakov βοηθό του αρχιστράτηγου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny … είναι μια από τις τελευταίες φάσεις του Ουκρανικού δράματος…
Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί αλληλοσκοτώνονται… μετά μάλιστα την δημόσια παρέμβαση του αρχηγού του Ουκρανικού στρατού Zaluzhny ότι η αντεπίθεση απέτυχε…
Η δημόσια αντιπαράθεση Zelensky του Προέδρου της Ουκρανίας και του στρατηγού Zaluzhny… είναι μέρος των τελευταίων επεισοδίων της Ουκρανικής ήττας.
Η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε βίαιο διασυρμό από τους Αμερικανούς και απλά θα συρθεί σε συνθήκη ειρήνης με τους ρώσους.
Η Ουκρανία θα ταπεινωθεί… και ενώ ο Putin ο ρώσος ηγέτης έδειξε μεγαλοθυμία έδωσε πολλές ευκαιρίες στον Zelensky και στον Ουκρανικό λαό… τελικά – όπως πάντα – οι αμερικανοί θα προδώσουν τους Ουκρανούς…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται… οι αμερικανοί δεν θέλουν να είναι μέρος της ήττας τόσο απλά…και με μεγάλη άνεση θα φορτώσουν την ήττα στον Zelensky όπου τον οδηγούν σε εκλογές τις οποίες και θα χάσει. 
Ο Zelensky αντιδρά και προφανώς δεν θέλει εκλογές... είναι το μόνο όπλο που του έχει απομείνει...
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί επιλέγουν την τρομοκρατία, χτύπησαν την πόλη του Donetsk προκαλώντας θύματα αμάχους...

Νέα εξέλιξη - Το ΝΑΤΟ θα αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη CFE για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συμμαχία «Παρά την αναγνώριση από τους συμμάχους του ρόλου της Συνθήκης CFE ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μια κατάσταση στην οποία τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμορφώνονται με τη συνθήκη, αλλά η Ρωσία όχι, θα ήταν ασταθής
Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι - συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης σκοπεύουν να αναστείλουν τη Συνθήκη CFE είναι έγκυρη για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή της συμμετοχής του στη συμφωνία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συνθήκης CFE στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών περιορισμών στα οπλικά συστήματα που καλύπτονται από τη συμφωνία. Επιπλέον, η Γερμανία θα ανταλλάξει δεδομένα με ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες.
Στις 6 Νοεμβρίου 2023 η Ρωσία ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη.
Δύο ακόμη νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που σχετίζονται με τη Συνθήκη CFE έχουν επίσης χάσει την ισχύ τους - η Συμφωνία της Βουδαπέστης της 3ης Νοεμβρίου 1990 σχετικά με τα ανώτατα επίπεδα διαθεσιμότητας συμβατικών όπλων και εξοπλισμού των έξι κρατών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, καθώς και το Έγγραφο της 31ης Μαΐου 1996.
Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε στις 19 Νοεμβρίου 1990 στο Παρίσι.
Η συμφωνία συνήφθη από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους 16 κρατών μελών του ΝΑΤΟ και έξι κρατών μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας (WPS).
Το έγγραφο τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1992.
Συμμετείχαν ουδέτεροι και αδέσμευτοι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ, από το 1995 - ΟΑΣΕ).
Η Συνθήκη CFE καθόρισε ανώτατα ομαδικά και ατομικά επίπεδα για τις χώρες αυτών των δύο μπλοκ για πέντε τύπους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. 
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα άρματα μάχης, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επιθετικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
Παρόμοια επίπεδα καθορίστηκαν όχι μόνο για τα μέλη του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και για τις λεγόμενες πλευρικές περιοχές - νότια και βόρεια.
Μια τέτοια ρήτρα ήταν απαραίτητη προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κρατών αυτών των περιοχών, κυρίως της Τουρκίας και της Νορβηγίας.
Το 1992, συμπληρώθηκαν οι διατάξεις της Συνθήκης CFE - τα μέρη της συμφωνίας δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τον αριθμό του προσωπικού των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων στη ζώνη εφαρμογής της συνθήκης (αυτή η ζώνη περιλάμβανε μόνο το ευρωπαϊκό τμήμα της πρώην ΕΣΣΔ σήμερα Ρωσία, και μόνο μέρος του εδάφους της Τουρκίας).

Πως δολοφονήθηκε ο Συνταγματάρχης Gennady Chastyakov βοηθός του αρχηγού στρατού της Ουκρανίας

Η σύζυγος του αποθανόντος στρατιωτικού Gennady Chastyakov, ο οποίος ήταν βοηθός του αρχιστράτηγου των ουκρανικών στρατευμάτων Valery Zaluzhny, είπε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν ο σύζυγός της άνοιξε ένα κουτί δώρου που περιείχε αλκοόλ και ποτήρια σε μορφή χειροβομβίδων, αναφέρει το ουκρανικό δημοσίευμα Klymenko.time.
Σύμφωνα με τη σύζυγο του Chastyakov η χειροβομβίδα εξερράγη σε μια τσάντα δώρου που περιείχε αλκοόλ και ποτήρια σε σχήμα χειροβομβίδων.
Με τη σειρά του, όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας , σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, ένας 39χρονος στρατιώτης σκοτώθηκε από της έκρηξη χειροβομβίδας, ο 13χρονος γιος του Gennady Chastyakov, τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Ο Zaluzhny επιβεβαίωσε το θάνατο του βοηθού του Chastyakov
Το Υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο αναφέρει ως αιτία την λανθασμένη χρήση χειροβομβίδας από τον Gennady Chastyakov...
1907832248_0_0_689_433_1440x900_80_0_1_ebcf182b8bf1bda2b9c7a997f6851fab.jpg

Washington Post: Η δολοφονία Gennady Chastyakov είναι αποτέλεσμα της δημόσιας σύγκρουσης Zelensky και Zaluzhny

Η δολοφονία του Συνταγματάρχη Gennady Chastyakov είναι αποτέλεσμα της δημόσιας σύγκρουσης του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky με τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού Zaluzhny αναφέρει η Washington Post.
Πολλοί θεωρούν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky και ο Zaluzhny είναι πολιτικοί αντίπαλοι.
Τις τελευταίες ημέρες, αυτή η ρήξη έχει προσελκύσει περισσότερη προσοχή αφότου ο Zaluzhny έγραψε ένα άρθρο στον Economist, αναγνωρίζοντας την αποτυχία της αντεπίθεσης.
Ο Zelensky διαφώνησε δημόσια με αυτήν την εκτίμηση.
Ο στρατηγός Zaluzhny ανέφερε στον Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και πιθανότατα, δεν θα υπάρξει μια σημαντική και όμορφη νίκη.
Η Washington Post σημείωσαν επίσης ότι το γραφείο του Zelensky «δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό για το περιστατικό» με τον βοηθό του γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στις 6 Νοεμβρίου 2023, ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας Valery Zaluzhny ανακοίνωσε το θάνατο του βοηθού του Gennady Chastyakov από έκρηξη χειροβομβίδας στο σπίτι του κοντά στο Κίεβο.
Όπως είπε η σύζυγος του Chastyakov στο Klymenko.time, η χειροβομβίδα εξερράγη σε μια τσάντα δώρου που περιείχε αλκοόλ και ποτήρια με τη μορφή αυτών των πυρομαχικών.
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ισχυρίζεται με τη σειρά του ότι η χειροβομβίδα παραδόθηκε στον νεκρό από συνάδελφό του και τα πυρομαχικά ήταν «ένα νέο δυτικό μοντέλο».
Μάλιστα οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν δύο παρόμοιες χειροβομβίδες στον άνθρωπο που παρέδωσε το δώρο – βόμβα.
Την ίδια στιγμή, η «Strana.ua», επικαλούμενη πηγές σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ισχυρίζεται ότι το ίδιο δώρο στον νεκρό θα μπορούσε να είχε δοθεί στον νεκρό από τον ανώτερο βοηθό αναπληρωτή γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας A.V. Timchenko.
Με τη σειρά της, η Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο διαμέρισμα, οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν άλλες πέντε άθικτες χειροβομβίδες.

Washington Post: Αμερικανοί και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Αμερικανοί και Ουκρανοί αντάλλαξαν κατηγορίες για τις αποτυχίες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post
«Πίσω από τα παρασκήνια, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συχνά δείχνουν ο ένας στον άλλο.
Οι Αμερικανοί γκρινιάζουν ιδιωτικά ότι οι Ουκρανοί απέτυχαν στην πραγματοποίηση μιας συνδυασμένης επίθεσης όπλων τύπου ΝΑΤΟ».
Όπως σημείωσε η Washington Post, η αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιδείνωσε τις σχέσεις Αμερικανών και Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί, με τη σειρά τους, διαμαρτύρονται ότι η Δύση δεν τους έχει παράσχει αρκετά όπλα για να διαπεράσουν τις ρωσικές οχυρώσεις και ότι πολλά από τα όπλα που έχουν λάβει είναι σε κακή κατάσταση.

New York Times: Ανησυχεί… και ο Biden - Οι ATACMS δεν αλλάζουν τίποτα στο μέτωπο της Ουκρανίας

Την ανησυχία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης με το ρωσικό στρατό εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος διαπιστώνει πως ακόμα και οι πύραυλοι ATACMS που έστειλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο μέτωπο.
«Οι ΗΠΑ έδωσαν στον Zelensky όλα τα όπλα που ζήτησε, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς…
Τώρα ο Biden φοβάται ότι οι πύραυλοι ATACMS δεν θα βοηθήσουν πολύ τους Ουκρανούς, μια και οι Ρώσοι τοποθετούν πιο μακριά τα αεροσκάφη τους από την εμβέλεια αυτών των όπλων» υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο πρόεδρος Biden προβληματίζεται για τον σκεπτικισμό των κρατών απέναντι στο Κίεβο.
«Αυτή τη στιγμή ο Biden προσπαθεί να συγκρατήσει την κούραση αλλά και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία τροφοδοτείται από το αίσθημα ότι δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας απλά σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα καθώς και ότι τα όπλα και οι πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ, απέτυχαν να ξεπεράσουν την ισχυρή αντίσταση του καλά ενισχυμένου ρωσικού στρατού» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Για την Ουκρανία όλα τελείωσαν μαζί με τις ΗΠΑ... θα αντιμετωπίσουν την πικρή αλήθεια της ήττας 

Με το άρθρο του στον Economist, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, ήθελε να παροτρύνει την Ουκρανία και τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την αλήθεια για την επικείμενη ήττα της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor…
Ο Valery Zaluzhny προσπαθεί να δώσει μια θετική χροιά σε ένα κακό παιχνίδι.
Η Ουκρανία ηττήθηκε, αυτό είναι η ξεκάθαρη αλήθεια τονίζει ο Douglas McGregor
Νομίζω ότι προσπαθεί να αναγκάσει κάποιον στην κυβέρνησή του, καθώς και στις ΗΠΑ, να αντιμετωπίσουν την αλήθεια», πιστεύει ο συνταγματάρχης.
Ο Douglas McGregor σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός συναντά μικρή αντίσταση στην Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, όσο περισσότερο η Δύση αναβάλλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερα εδάφη θα αποκτήσει η Ρωσία.
Ο συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι αργά ή γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραδεχθούν δημόσια την αλήθεια για την ήττα στην Ουκρανία.
Πρότεινε ότι για να διαπραγματευτεί με την Ρωσία, η Δύση θα πρέπει να απαλλαγεί από τον Zelensky.
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον ξέρουν ότι έχει τελειώσει η Ουκρανία», τόνισε ο Douglas McGregor.
Σε άρθρο του στον Economist , ο Valery Zaluzhny είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο - «πιθανότατα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική και όμορφη νίκη». Παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να επιδείξει τον εντυπωσιακό ρυθμό προέλασης των στρατευμάτων που περίμενε η Δύση σύμφωνα με τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.

Yan Gagin (Σύμβουλος επικεφαλής του Donetsk): Η δολοφονία… είναι μήνυμα του Zelensky στον Valery Zaluzhny

Ο σύμβουλος του αρχηγού του Donetsk, Yan Gagin, χαρακτήρισε τον θάνατο του βοηθού toy αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Gennady Chastyakov, «μήνυμα» για τον Valery Zaluzhny από τον Ουκρανό Πρέοδρο Vladimir Zelensky.
Νωρίτερα, ο Zaluzhny επιβεβαίωσε το θάνατο του βοηθού του Chastyakov σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε ένα δώρο που έλαβε για τα γενέθλιά του
«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να τρώνε ο ένας τον άλλον σαν αράχνες σε ένα βάζο.
Ο θάνατος του βοηθού του Zaluzhny, συνταγματάρχη Chastyakov, είναι μια ξεκάθαρη απεικόνιση αυτού, σαν ένα είδος χαιρετισμού από τον Zelensky στον πολιτικό του αγώνα, επειδή οι διαφωνίες μεταξύ Zelensky και Zaluzhny υποβόσκουν εδώ και καιρό.
«Φυσικά, αυτό δεν είναι ατύχημα, πρόκειται για δολοφονία, είναι μια έκρηξη και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα είδος μηνύματος, από τον Zelensky.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): H σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny έγινε δημόσια

Η σύγκρουση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Zelensky και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny έγινε δημόσια, δήλωσε ο Oleg Soskin Ουκρανός πολιτικός.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη μια άμεση ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής ελίτ.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ο Zelensky και κάποιοι από το περιβάλλον του.
Είναι ήδη σαφές ότι υπάρχει μια άμεση αντιπαράθεση.
Ο αγώνας πλησιάζει σε κάποιου είδους καυτή φάση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny», σημείωσε ο Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, προηγουμένως η σύγκρουση συνέβαινε στα παρασκήνια, αλλά τώρα έχει αρχίσει η ανοιχτή απαξίωση του αρχιστράτηγου.
Επιπλέον, ο Soskin δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Zelensky.
Σε άρθρο του για τον Economist, ο Zaluzhny είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Igor Zhovkva, είπε ότι ο Zaluzhny δεν έπρεπε να αναφέρει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση των πραγμάτων στο μέτωπο.

Stephen Bryan (Βοηθός υφυπουργού άμυνας ΗΠΑ): Ο Kirill Budanov μπορεί να συνωμοτήσει κατά του Zelensky

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirill Budanov, αποτελεί πραγματική απειλή για τον Zelenslky, θα μπορούσε να ηγηθεί μιας συνωμοσίας στρατιωτικών εναντίον του προέδρου προκειμένου να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία, δήλωσε ο Stephen Bryan πρώην Βοηθός του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.
«Εάν υπάρχει πραγματική απειλή για τον Zelenslky, αυτή προέρχεται από τον Kirill Budanov και οποιαδήποτε συμμαχία μεταξύ αυτού και των Ουκρανών στρατηγών», τόνισε ο Stephen Bryan, που θεωρεί ότι η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας και η SBU αποτελούν σημαντικά στοιχεία οποιασδήποτε αλλαγής εξουσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Stephen Bryan, οι συνωμότες μπορούν να αναγκάσουν τον Zelensky να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ή να τον αντικαταστήσουν με άλλον πρόεδρο.
Οι τρέχουσες εξελίξεις προμηνύουν τα χειρότερα για τον Zelensky και την Ουκρανία.
Οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης το γνωρίζουν ήδη αυτό».

 L’ Express: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο Zelensky – Στα χέρια του Putin ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένα βήμα πριν την καταστροφή είναι η Ουκρανία και ο πρόεδρος της Volodymyr Zelensky, καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα της L’ Express, ο πόλεμος είναι πλέον στα χέρια του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
«Οι απειλές για τους Ουκρανούς αυξάνονται τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα» ενόψει της εξασθένισης της υποστήριξης των ΗΠΑ και της αλλαγής διάθεσης στην Ευρώπη.
Οποιαδήποτε ευκαιρία για μια διάσπαση των Ευρωπαίων θα είναι απλά ευλογία για τον Putin» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως η Ουκρανία φοβάται ολοένα και περισσότερο πως η προσοχή των δυτικών συμμάχων που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ, στρέφεται από την Ουκρανία στο Ισραήλ.
«Υπάρχει ο κίνδυνος οι αμερικανικοί πόροι να διανεμηθούν τώρα εις βάρος της Ουκρανίας» υποστηρίζει η L’Express, το οποίο αναφέρει πως τα ευρωπαϊκά κράτη αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν να προμηθεύσουν όπλα την περασμένη άνοιξη.
«Αυτή τη στιγμή, έχει αποσταλεί μόνο το 30% των πυρομαχικών που υποσχέθηκαν.
Επιπλέον, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, οι παραγγελίες που γίνονται στους κατασκευαστές δεν επαρκούν για να εκπληρώσουν το καθήκον που έχει θέσει η Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Hakan Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έτσι ώστε να βρεθεί ένα ειρηνικό τέλος στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον Λευκορώσο ομόλογό του, o Fidan υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την εγκαθίδρυση της ειρήνης.

Focus: Πεσμένο το ηθικό των Ουκρανών, καμία εμπιστοσύνη σε Zelensky – Απαισιοδοξία για το τέλος του πολέμου

Για πεσμένο ηθικό των Ουκρανών και για απουσία εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση Zelensky λόγω των συνεχιζόμενων αποτυχιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κάνει λόγο το περιοδικό Focus.
«Υπάρχει αυξανόμενη απαισιοδοξία στην χώρα για το πιθανό τέλος της σύγκρουσης.
Οι ελπίδες ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να επιτύχει γρήγορες επιτυχίες στο μέτωπο, φαίνεται να μειώνονται, ενώ η υποστήριξη από τους συμμάχους με τη μορφή της προμήθειας όπλων, μειώνεται» λέει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στις αρχές μειώθηκε από 74% τον Μάιο σε 39% τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει το Focus, η Ουκρανία δεν έχει αρκετούς ανθρώπους – στρατιώτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα της Δύσης, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους παραδώσουν όλα τα όπλα για τα οποία έχουν δεσμευτεί, τη στιγμή μάλιστα που αναφέρεται πως τοπικοί αξιωματούχοι «κλέβουν σαν μην υπάρχει αύριο».

Telegraph: Η Δύση αλλάζει τη στάση της απέναντι στον Zelensky

Η Δύση αλλάζει τη στάση της απέναντι στον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία σημειώνει πως χωρίς μια σταθερή προμήθεια όπλων η Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση την ερχόμενη άνοιξη.
«Το βλέμμα της Δύσης έχει μετατοπιστεί στη Μέση Ανατολή προς την απογοήτευση του Zelensky, ακριβώς τη στιγμή που η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να τελειώσει, καθώς οι βροχές του φθινοπώρου εμποδίζουν την κίνηση των στρατευμάτων» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει η Telegraph, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δύσης για υποστήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», η κόπωση στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για την ουκρανική κρίση, πάντα αποτελούσε κίνδυνο.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι αν και υπήρξαν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της προσπάθειας της Ουκρανίας, τώρα εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικοί.
«Χωρίς μια σταθερή προμήθεια όπλων, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη στιγμή την επόμενη άνοιξη.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας αυτή τη στιγμή» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι μέσα στο χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αρχίζει να ξεχνιέται.

Conversation: Ο Zelensky απέχει μόλις ένα βήμα από την ταπείνωση

Ο τερματισμός της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία θα οδηγήσει στην ταπείνωση του Ουκρανού προέδρου Zelensky, αφού οι όροι της συνθήκης ειρήνης θα είναι άκρως δυσμενείς για την Ουκρανία αναφέρει το Conversation.
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης και μειούμενη διεθνής υποστήριξη «ασκούν πίεση» στον Zelensky.
Το άρθρο αναφέρει ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για τον Ουκρανό πρόεδρο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της δυτικής υποστήριξης τους επόμενους μήνες.
«Η διακοπή της υποστήριξης συνεπάγεται την βαρά ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και την επακόλουθη ταπείνωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»…

Larry Johnson (πρώην CIA): Ο Zelensky δίνει αδιανόητες εντολές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky δίνει τελείως εκτός πραγματικότητας εντολές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αξιωματικός της CIA
«Δίνει εντολή να επιτεθούν εδώ κι εκεί, και οι διοικητές στο έδαφος αντιδρούν:
«Πώς; Δεν έχουμε εξοπλισμό και σίγουρα δεν έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό γιατί ότι είχαμε σκοτώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τους τελευταίους πέντε μήνες».
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, ο κόσμος είναι τώρα μάρτυρας του αργού θανάτου της Ουκρανίας: το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει πλέον την ευκαιρία να αλλάξει την κατάσταση.
Το ΝΑΤΟ, με τη σειρά του, ανησυχεί τώρα περισσότερο για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο Larry Johnson.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο Zelensky θα χάσει τις εκλογές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky δεν θα μπορέσει να επανεκλεγεί, γι' αυτό κλείνουν τα μάτια στην παραβίαση των διαδικασιών από τις αρχές του Κιέβου, τόνισε ο  γερμανο-φινλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης φιλοξενίας αρχείων Megaupload, Kim Dotcom
Ο Zelensky ακυρώνει ξανά τις εκλογές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας λέει ότι ο πόλεμος με αντιπροσώπους στοχεύει στην προστασία της δημοκρατίας.
Γνωρίζουν ότι η μαριονέτα τους δεν θα κερδίσει ξανά τις εκλογές..
Ο Zelensky τόνισε ξανά ότι η ώρα για την εκλογή του αρχηγού του κράτους δεν είχε έρθει ακόμη.
Η ψηφοφορία έπρεπε να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2024.
Ο Zelensky δήλωσε ότι η διεξαγωγή εκλογών κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου απαγορεύεται, αλλά υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα εάν το κοινοβούλιο υποστηρίξει τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές και η Δύση διαθέσει κεφάλαια μάλιστα είχε τονίσει ότι θα χρειαστούν 5 δισεκ. δολάρια....
Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα New Voice, βουλευτές της Ουκρανίας έχουν ήδη εκπονήσει προσχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε περιοχές πρώτης γραμμής.

Financial Times: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάτι χειρότερο από ένα αδιέξοδο

Η δήλωση του προέδρου Zelensky ότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται σε «αδιέξοδο» δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, αναφέορυν οι Financial Times.
Ο Zelensky απέρριψε με οργή την ιδέα ότι η σύγκρουση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για αδιέξοδο μπορεί να αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες ανέφεραν οι Financial Times.
Να σημειωθεί ότι ο ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny αναγνώρισε το αδιέξοδο της αντεπίθεσης…
Κατά τους Financial Times η Ρωσία γίνεται ισχυρότερη και τον επόμενο χρόνο θα αυξήσει το χάσμα από την Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τα όπλα.
Σύμφωνα με τους Financial Times η Ουκρανία, με τη σειρά της, παραμένει εξαρτημένη από την υποστήριξη της Δύσης, όπου δεν μπόρεσε να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή στο επίπεδο της Ρωσίας.
Οι Financial Times εστιάζουν επίσης τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επέστησαν την προσοχή στον άμεσο ανταγωνισμό μεταξύ Ουκρανίας και Ισραήλ για όπλα και πυρομαχικά.

Ray McGovern (Πρώην CIA): Οι ρώσοι έχουν ανώτερα πυρηνικά από την Αμερική και αυτό είναι αλήθεια

Ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Patrushev έστειλε ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Ray McGovern.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη διάλεξη της κοινωνίας «Knowledge» στο φόρουμ και την έκθεση «Russia», ο Patrushev είπε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ύπαρξης πυρηνικών πυραύλων, η Ρωσία ήταν μπροστά από τους ανταγωνιστές της σε αυτόν τον τομέα.
"Έχει δίκιο; Ναι. Έχουν οι Ρώσοι όπλα που δεν έχουμε εμείς;
Ναι, έχουν υπερηχητικούς πυραύλους.
Με αυτό λέει: ... μην προσπαθήσετε καν να καταφύγετε σε πυρηνικά όπλα για να προσπαθήσετε να σώσετε Ουκρανία», εξήγησε ο Ray McGovern.
Κατά τη γνώμη του Ray McGovern, η ήττα της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση εάν δεν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Έτσι, η Ρωσία στέλνει σήματα για να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για επικίνδυνες ενέργειες, πιστεύει ο ειδικός.
«Οι Ρώσοι έχουν ένα πλεονέκτημα χάρη στους πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι είναι πολύ ακριβείς, και έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους και έχουν δοκιμαστεί στην Ουκρανία».
Τον Οκτώβριο 2023, σε μια συνάντηση της Λέσχης Valdai, ο Πρόεδρος Putin υπενθύμισε ότι στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας υπάρχουν δύο λόγοι για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων: μια επίθεση στο έδαφος της Ρωσίας και μια απειλή για την ύπαρξη του κράτους.

Tι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσική προέλαση σε κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους στις 6 Νοεμβρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοδυτικά του Pershotravneve (24 χλμ ανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 18 χλμ. νοτιοανατολικά του Kupyansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά σε Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk), Ivanivka (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και Stelmakhivka (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διεξάγουν επιθετικές ενέργειες προς την κατεύθυνση του Lyman....
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν συναντήσεις στη δασική περιοχή Serebryanske (10 χλμ. νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ο Ουκρανός Βοηθός Αρχηγός του 15ου Κινητού Συνοριακού Αποσπάσματος «Steel Border» Ivan Shevtsov δήλωσε στις 5 Νοεμβρίου ότι περίπου 250 πρώην μαχητές Wagner έχουν φτάσει στην κατεύθυνση Kupyansk-Lyman για να διαχειριστούν επιχειρήσεις επίθεσης από τακτικές ρωσικές δυνάμεις και «Storm» και «Storm- Ζ» μονάδες που αποτελούνται κυρίως από κατάδικους.

Ρωσική προέλαση στην πόλη Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 6 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προέλασαν.
Οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Stepove (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και διατήρησαν τον έλεγχο της περιοχής του σωρού απορριμμάτων βόρεια της Avdiivka.
Ο ουκρανικός στρατιωτικός παρατηρητής Konstantyn Mashovets σημείωσε με παρόμοιο τρόπο ότι στοιχεία της Ρωσικής 15ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια) πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επίθεση κοντά στο Stepove και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις έξω από ένα οχυρό στην περιοχή.
Ο Mashovets ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν έδαφος σε ένα τμήμα του μετώπου πίσω από τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο βόρειο τμήμα του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka (ακριβώς βόρεια της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες συνεχίζονται νότια, ανατολικά και βόρεια της Avdiivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν σε ορισμένες περιοχές.
Οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις προς την Avdiivka είχαν ήδη επιχειρησιακή επιτυχία επειδή έχουν μετριάσει την ένταση των επιθέσεων του ουκρανικού πυροβολικού στην πόλη του Donetsk. 
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Yuryi Butusov προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα άλλο κύμα ανανεωμένων επιθέσεων στην Avdiivka με πιο νέες εφεδρείες και ο Mashovets σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει πρόσφατα στοιχεία του 239ου Συντάγματος Αρμάτων
Luhansk_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_November_6_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης