Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θυμήθηκαν τον… Hitler οι Πολωνοί – Οργή για το αίτημα της Γερμανίας για μόνιμη παρουσία του στρατού της σε πολωνικά εδάφη

Θυμήθηκαν τον… Hitler οι Πολωνοί – Οργή για το αίτημα της Γερμανίας για μόνιμη παρουσία του στρατού της σε πολωνικά εδάφη
Ανησυχίες για τη γερμανική συνεργασία με τη Ρωσία και τις ευαισθησίες του κοινού για την παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος
Οι Πολωνοί συντηρητικοί εξέφρασαν την οργή τους για τα πρόσφατα σχόλια του πρώην πρεσβευτή της Γερμανίας στη Βαρσοβία, Arndt Freytag von Loringhoven, ο οποίος πρότεινε σε γερμανική εφημερίδα να υπάρχουν μόνιμα γερμανικά στρατεύματα στην Πολωνία.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο von Loringhoven μίλησε για μια δυνητικά φιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Donald Tusk να αναλάβει τα ηνία στην Πολωνία και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα επανορθώσει την προβληματική σχέση μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας.
Ο πρεσβευτής υποστήριξε ότι ήταν καιρός η Γερμανία να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα όπως η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έτσι ώστε η Πολωνία και η Γερμανία να συνεργαστούν αντί να αντιπαραθέτουν η μία την άλλη.
Ωστόσο, η πρόταση του von Loringhoven ότι υπήρχε ανάγκη ενσωμάτωσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με εκείνες της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης γερμανικών στρατευμάτων σε μόνιμη βάση στην Πολωνία για την υπεράσπιση της Ευρώπης, που προκάλεσε ταραχές στη Βαρσοβία.

Αντιδράσεις

Ο Jacek Saryusz-Wolski, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis), κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «προχωρά» με τέτοια σχέδια και επέμεινε ότι αυτού του είδους οι προτάσεις δημιουργούν ατυχείς συσχετίσεις.
Η δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Krystyna Pawłowicz προχώρησε πολύ περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έγραψε ότι σε λίγο από τώρα, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη Συνθήκη της ΕΕ, η Γερμανία θα καταλάβει ξανά την Πολωνία.
«Αυτό θα ήταν το όνειρο του Hitler που έγινε πραγματικότητα, αυτή τη φορά χωρίς αντίσταση από τους Πολωνούς», δήλωσε.
Ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος από την εφημερίδα Gazeta Wyborcza υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είχε συμφωνήσει στην παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος ως μέρος της τοποθέτησης συστημάτων αεράμυνας Patriot στην ανατολική Πολωνία.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά στρατεύματα είναι μέρος του ΝΑΤΟ με τον ίδιο τρόπο όπως και οι Αμερικανοί.
Ωστόσο, ο von Loringhoven δεν πρότεινε μια προσωρινή τοποθέτηση αλλά μια μόνιμη παρουσία.
Μια τέτοια πρωτοβουλία απορρίφθηκε σταθερά από την παρούσα συντηρητική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τη γερμανική συνεργασία με τη Ρωσία και τις ευαισθησίες του κοινού για την παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος.
Το αν μια κυβέρνηση υπό τον Donald Tusk υποστηρίζει τέτοιες διαμαρτυρίες μένει να φανεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης