Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος της αβύσσου η Γάζα, 12.500 νεκροί - Το Ισραήλ «τρέμει» μιμητισμό της Hezbollah στον Βορρά, παρόμοιες σφαγές με Hamas

Στο χείλος της αβύσσου η Γάζα, 12.500 νεκροί - Το Ισραήλ «τρέμει» μιμητισμό της Hezbollah στον Βορρά, παρόμοιες σφαγές με Hamas
Netanyahu: Δεν θέλουμε κατοχή της Γάζας - Νέοι βομβαρδισμοί σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της Γάζας - Στους 10.812 οι νεκροί Παλαίστινιοι στη Γάζα, ανάμεσα τους και 4.412 παιδιά
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με τη διεθνή κοινότητα να αναζητά τρόπους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έστω και αν θα διαρκεί λίγες ώρες προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής για τους εγκλωβισμένους άμαχους, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των δυνάμεων της Hamas.
Ο ισραηλινός στρατός έχει προωθηθεί σε καίριες θέσεις στην πόλη της Γάζας και φέρεται να έχει περικυκλώσει το αρχηγείο της Hamas, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβάρδισε θέσεις κοντά ή σε τουλάχιστον νοσοκομεία της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διεμήνυσε πως στόχος του Ισραήλ δεν είναι ούτε να καταλάβει ούτε να κυβερνήσει τη Γάζα, υποστηρίζοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν πολύ καλά όσον αφορά τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που τεταμένη είναι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη και ενώ το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Hezbollah στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα καλούν τον ισραηλινό στρατό να είναι πιο συνετό στην επιλογή των στόχων και να χρησιμοποιεί λιγότερο ισχυρά πυρομαχικά στη Λωρίδα της Γάζας.
Φόβοι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Ιράν, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτη η επέκταση και γενίκευση του πολέμου.

Ιράν: Ο πόλεμος θα επεκταθεί, είναι αναποφεύκτο

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian υποστήριξε πως η ένταση και το μέγεθος των όσων υφίστανται οι άμαχοι κάτοικοι της Γάζας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, καθιστούν αναποφεύκτη την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Την τοποθέτηση αυτή έκανε ο Hossein Amir-Abdollahian απευθυνόμενος μιλώντας στον ομόλογό του από το Κατάρ, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani.

Netanyahu: Θα διατηρήσουμε μεταπολεμικά τον έλεγχο της Γάζας

Ο Πρωθυπουργός Netanyahu υποστήριξε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο, μια δήλωση που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς έρχεται λίγες ώρες αφότου είπε στο Fox News ότι το Ισραήλ δεν θέλει να ξανακαταλάβει ή να κυβερνήσει τη Λωρίδα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Netanyahu είπε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.
Σύμφωνα με τους Israel Times, τα τελευταία σχόλια έγιναν σε μια συνάντηση με τους δημάρχους των παραμεθόριων πόλεων της Γάζας — την πρώτη ομαδική συνάντηση που έχει ο Netanyahu μαζί τους μετά τον πόλεμο.
«Οι δυνάμεις του IDF θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Λωρίδας, δεν θα το δώσουμε σε διεθνείς δυνάμεις», είπε ο Netanyahu στους δημάρχους του Νότου, σύμφωνα με κείμενο που μοίρασε ο εκπρόσωπός του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια διεθνής δύναμη, πιθανώς με στρατεύματα από γειτονικούς Άραβες συμμάχους, θα διαχειριζόταν την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας για μια ενδιάμεση περίοδο μέχρι να μπορέσει να επιστραφεί σε μια λειτουργική παλαιστινιακή κυβέρνηση, που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.
Ωστόσο, στα σχόλιά του προς τους δημάρχους του νότου, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα κατηγορηματικά.
Οι δήμαρχοι είπαν στον  Netanyahu ότι θέλουν μια διαφορετική πραγματικότητα ασφάλειας μετά το τέλος του πολέμου και τον προέτρεψαν να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός έως ότου σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στη Γάζα, αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Bloomberg: Φόβοι ότι η Hezbollah θα «μιμηθεί» στον βορρά τις σφαγές της Hamas στα κιμπούτς

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς φάνηκε ότι η σύγκουση θα εκτεινόταν σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τη συγκεκριμένη ισλαμιστική οργάνωση, και η Hezbollah εξαπολύει επιθέσεις ενώ αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η ζωή των Ισραηλινών στα κιμπούτς στα σύνορα με τον Λίβανο είναι πλέον εφιαλτική.
Από τότε που οι ένοπλοι της Χαμάς έσπασαν τον συνοριακό φράχτη στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας και απαγάγοντας ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινηθεί με τανκς, πυροβολικό και στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων.
Ο φόβος είναι ένας: Η Hezbollah, μια ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο, που μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση, μεταδίδει το Bloomberg.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σύνορα για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής», δήλωσε ο ταγματάρχης Αριέλ, 30 ετών, διοικητής του λόχου στο κιμπούτς Εϊλόν, ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρική υπηρεσία. Γιατρός και πατέρας τριών μικρών κοριτσιών, προσθέτει: «Η ζωή μου είναι σε αναμονή. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ειδοποίηση αφύπνισης».
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην αεροπορική και χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σχεδιάστηκε για να ξεριζώσει τις υποδομές της Χαμάς και να καταστρέψει τη στρατιωτική δυναμική της οργάνωσης.
Μεγάλη ανησυχία για τον στρατό του Ισραήλ και τη χώρα δημιουργεί η Hezbollah, η οποία διαθέτει σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων από τη Χαμάς και μεγαλύτερη, πιο επαγγελματική στρατιωτική ισχύ.
Οι περισσότεροι αναλυτές διατείνονται ότι ο Νασράλα, ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, δεν φαίνεται να έχει διάθεση να εμπλακεί ανοιχτά στον πόλεμο. Τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ των δύο πλευρών είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά μέχρι στιγμής είναι πάντοτε περιορισμένα.

Βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Al Shifa - 13 νεκροί

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτέθηκαν σε τρία νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία και το Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης όπου βόμβα έπεσε στην αυλή του κτηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qidra είπε ότι ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιδρομές σε ορισμένα νοσοκομεία, αναφέροντας πως το Ισραήλ στόχευσε την αυλή του Al Shifa και ότι υπήρξαν θύματα.
Το Ισραήλ λέει ότι η Hamas έχει κρυμμένα κέντρα διοίκησης και σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa, κάτι όμως που η Hamas απορρίπτει.
Από την επίθεση αυτή στο νοσοκομείο εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. ΟΗΕ κατά Ισραήλ: Ζητά έρευνα για τους «αδιάκριτους» βομβαρδισμούς στη Γάζα

Nα διεξαχθεί έρευνα για τους "αδιάκριτους", όπως τους χαρακτήρισε, βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ζήτησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk,  όπως μεταδίδει το Reuters.
"Ο εκτεταμένος ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκρηκτικών όπλων υψηλής ισχύος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ... έχει σαφώς καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Türk στους δημοσιογράφους στην Ιορδανία.
"Οι επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ... Έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για δυσανάλογες επιθέσεις κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".
Ο Türk δεν διευκρίνισε σε ποια όπλα αναφερόταν.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Κληθείσα να σχολιάσει, η μόνιμη αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη δήλωσε στο Reuters: "Το Ισραήλ τηρεί πάντοτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι τρομοκράτες δεν το κάνουν".
Το Ισραήλ έχει επιρρίψει ευθύνες στη Hamas για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, λέγοντας ότι η ομάδα χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες και κρύβει όπλα και εξοπλισμό γύρω από νοσοκομεία, τα οποία έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς.
Ο Türk επεσήμανε την υποχρέωση και των δύο πλευρών να προστατεύουν τους αμάχους.

Περικυκλωμένα παιδιατρικά νοσοκομεία


Πέρα από το Al Shifa, επιθέσεις έγιναν και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Al-Rantisi και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Al-Nasr
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Al-Rantisi, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να απομακρύνουν παιδιά που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Οι επιθέσεις αυτές καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στο καθήκον τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχουν προμήθειες και φάρμακα, ακόμα και καθαρό νερό.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω των ελλείψεων πολλά χειρουργεία γίνονται χωρίς αναισθητικά, τη στιγμή που τα 18 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας, όπως και 40 άλλα κέντρα υγείας.
4_97.jpg
Λίγες ώρες ακόμα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf al-Qidra, απομένουν μόλις λίγες ακόμα ώρες λειτουργίας για τα νοσοκομεία της Γάζας και των βόρειων εδαφών.
Όπως επισημαίνεται, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Al-Nasr προκειμένου να το εκκενώσουν, επειδή αποτελεί στόχο των Ισραηλινών.
Ο Ashraf al-Qidra απευθύνει έκκληση στις αραβικές και  μουσουλμανικές χώρες καθώς στον ελεύθερο κόσμο να λάβουν άμεσα δράση πριν επέλθει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.
8_41.jpg
Προελαύνει ο στρατός

Οι Ισραηλινοί εκτιμάται ότι βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1,2 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Al Shifa και η βασική ανησυχία είναι το κατά πόσο θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των νοσοκομείων και των εκτοπισμένων σε αυτά.
Ήδη οι επιθέσεις σε νοσοκομεία, σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε ιατρικά κομβόι έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να αναφέρει πως το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων καθώς και να συμμορφώνεται πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως το Ισραήλ συμφώνησε να σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 4 ώρες την ημέρα σε περιοχές της βόρειας Γάζας.
3_112.jpg
New York Times: Οι ΗΠΑ φοβούνται ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εάν συνεχίσει το Ισραήλ

Στην ανησυχία των ΗΠΑ για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
, εάν η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που Ισραήλ και ΗΠΑ θα απομονώνονται ολοένα και πιο πολύ στη διεθνή σκηνή, καθώς τα περισσότερα κράτη θα ζητούν κατάπαυση του πυρός.
«Ο ισραηλινός στρατός έχει περιορισμένο χρόνο για να διεξάγει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα έως ότου οι Άραβες εξοργιστούν και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες απογοητευτούν από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων αμάχων» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Αμερικάνους αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ισχυρή απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Όπως υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο θύλακα της Γάζας δεν άφησε χρόνο για εκτεταμένο σχεδιασμό όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων για τους αμάχους.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η επιχείρηση και οι βομβαρδισμοί τόσο πιο απομονωμένο το Ισραήλ και ο σύμμαχός τους, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν κατάπαυση του πυρός» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συμβουλές Αμερικάνων: Χρησιμοποιήστε λιγότερο ισχυρά πυρομαχικά

Μάλιστα οι New York Times αναφέρουν πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναγκάσουν το Ισραήλ να είναι πιο συνετό στην επιλογή των στόχων του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και να χρησιμοποιεί λιγότερο ισχυρά πυρομαχικά.
«Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σε σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους Ισραηλινούς ομολόγους τους να είναι πιο συνετοί και ακριβείς στην επιλογή των στόχων τους», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικάνο αξιωματούχο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούν επίσης το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει «βόμβες 250 λιβρών (πάνω από 110 κιλά) καθοδηγούμενες από δορυφόρο αντί για πυρομαχικά «που ζυγίζουν 1.000 έως 2.000 λίβρες (450 έως 900 κιλά) σε στρατιωτικούς στόχους στο τη Λωρίδα της Γάζας», καθώς πολλοί Αμερικάνοι στρατιωτικοί αμφισβητούν εάν το Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των αμάχων.

Ισραήλ: Εξουδετερώσαμε τον διοικητή των ελεύθερων σκοπευτών

Στην εξουδετέρωση του διοικητή των μονάδων των ελεύθερων σκοπευτών της Hamas προχώρησαν οι Ισραηλινοί.
Όπως αναφέρουν ο Mohammed Kalout, επικεφαής των μονάδων ελεύθερων σκοπευτών της βόρειας ταξιαρχίας της Hamas εξουδετερώθηκε μαζί με άλλους 19 τρομοκράτες της οργάνωσης.
12_22.jpg
Netanyahu: Δεν θέλουμε κατοχή της Γάζας


Σε δηλώσεις του στο Fox News, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu είπε ότι δεν θέλει ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Hamas.
«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα.
Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, μνα επιβάλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», είπε ο Netanyahu, τονίζοντας πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε».
Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με τη Hamas, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, για να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία υπήρξε η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.

Αποστρατιωτικοποίηση

Όπως είπε η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».
«Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε ο Netanyahu, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει.
«Θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους.
Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Hamas» υπογράμμισε ο Netanyahu.

Εξαιρετικά καλά η μάχη κατά της Hamas

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εξαιρετικά καλά.
Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Hamas, δεν θα μας σταματήσει τίποτα» είπε ο Netanyahu.
«Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.
Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο.
Αλλά προχωράμε βήμα-βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, ως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
3_111.jpg
5_49.jpg
Όχι σε κατάπαυση πυρός

«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός.
Κατάπαυση του πυρός με τη Hamas θα σήμαινε παράδοση.
Δεν θα υπάρξει τέτοια χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων» είπε ο Netanyahu, αναφέροντας ότι «αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Επίθεση στη Συρία

Εν τω μεταξύ, o στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε αντίποινα για πλήγμα με drone σε σχολείο στην πόλη Eilat, στα νότια του Ισραήλ, που όπως υποστηρίζει, προήλθε από τη Συρία, έπληξε «την οργάνωση που το διεξήγαγε» στο συριακό έδαφος.
«Σε αντίδραση στο UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στην Eilat, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν την οργάνωση που διεξήγαγε την επίθεση πριν από λίγο», ανέφεραν οι Ισραηλινοί μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να αναφέρουν το όνομά της.
Πρόσθεσαν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».
Από την επίθεση στο Ισραήλ, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Επιχειρήσεις κατά Hezbollah

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις» για να καταστρέψει «υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah στον Λίβανο».
Μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν θέσεις της Hezbollah στο λιβανέζικο έδαφος σε αντίδραση σε πυρά προς το Ισραήλ».

Στους 10.812 οι νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 10.812, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα, αν και ο πόλεμος έχει συμπληρώσει μόλις ένα μήνα, είναι περισσότεροι από αυτούς του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 530 ημέρες.

Οι Ισραηλινοί ενεργοποίησαν για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Hetz 3 – Αναχαίτισαν πύραυλο των Houthi

Στην ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας Hetz 3 προχώρησαν για πρώτη φορά χθες Πέμπτη 10/11 οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αναχαίτισαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Houthi από το έδαφος της Υεμένης.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε πως αυτήν ήταν η πρώτη επιτυχημένη πολεμική χρήση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Hetz 3 που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.
Όπως αναφέρεται, στις 9 Νοεμβρίου, το σύστημα πυραυλικής άμυνας Hetz 3 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για πολεμική χρήση για πρώτη φορά.
Το σύστημα αναχαίτισε αποτελεσματικά έναν στόχο που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
«Αυτή είναι η πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση που πραγματοποιήθηκε από το σύστημα Hetz 3 από την ανάπτυξή του το 2017» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.
Το Hetz 3 αποτελεί το κορυφαίο οπλικό σύστημα στο πολυεπίπεδο αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.
Το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της ατμόσφαιρας σε υψόμετρο έως και 100 χιλιομέτρων και σε απόσταση έως και 2,4 χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη χρήση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Hetz 2 για να αναχαιτίσουν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Hetz 2 είναι επίσης σχεδιασμένο για αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, αλλά έχει χαμηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την ταχύτητα, το βεληνεκές και το ύψος χρήσης.
Τα δύο πρώτα επίπεδα αντιπυραυλικής άμυνας παρέχονται από τα συστήματα Iron Dome και David's Sling, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς.
Για την αναχαίτιση πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιείται συνήθως το σύστημα Iron Dome, σχεδιασμένο για πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης