Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στις αμερικανικές τράπεζες; - Πουλάνε μετοχές οι κορυφαίοι insiders, ακόμη και ο... Dimon (JP Morgan)

Τι συμβαίνει στις αμερικανικές τράπεζες; - Πουλάνε μετοχές οι κορυφαίοι insiders, ακόμη και ο... Dimon (JP Morgan)
Η ίδια η JPMorgan είχε προηγουμένως διαφημίσει το γεγονός ότι ο Dimon δεν είχε «πουλήσει ούτε μία μετοχή της JPMorgan Chase»
Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, αρχίσει να πουλά μετοχές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, ο τιτάνας της Wall Street - που δεν έχει πουλήσει ποτέ στο παρελθόν μετοχές - θα συνταχθεί σε μια ομάδα κορυφαίων τραπεζιτών που έχουν πουλήσει ορισμένες από τις μετοχές τους.
Η άρνηση του Dimon στην πώληση των μετοχών της τράπεζας στην οποία ηγείτο χρονολογείται από την εποχή που ο πρώτος μέντοράς του, Sandy Weill, κυριαρχούσε στη Wall Street και υποκίνησε έναν «όρκο αίματος» που απαιτούσε από την ομάδα διαχείρισης του να κρατήσει τις μετοχές τους μέχρι να φύγουν.
Η ίδια η JPMorgan είχε προηγουμένως διαφημίσει το γεγονός ότι ο Dimon δεν είχε «πουλήσει ούτε μία μετοχή της JPMorgan Chase».
Η αλλαγή του κανόνα της διακράτησης με την πώληση 1 εκατομμυρίου μετοχών, αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων, θα εκτοξεύσει τον Dimon στην κορυφή του πίνακα για τις πωλήσεις μετοχών από τρέχοντα στελέχη τραπεζών των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, από τη βάση δεδομένων των VerityData και S&P Capital IQ και τις ρυθμιστικές καταθέσεις.
Πράγματι, πέντε από τους άλλους top-10 πωλητές μεταξύ των σημερινών στελεχών στις έξι μεγάλες τράπεζες της Wall Street βρίσκονται στην JPMorgan.
Η επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας Mary Erdoes έχει πουλήσει 63 εκατομμύρια δολάρια και ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής Daniel Pinto έχει εισπράξει 53 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ο Dimon ανέλαβε την κορυφαία θέση στις αρχές του 2006.
Άλλοι σημαντικοί πωλητές στην τράπεζα περιλαμβάνουν τον επικεφαλής εμπορικών τραπεζών Douglas Petno, ο οποίος έχει πουλήσει 34 εκατ. δολάρια και η συνεπικεφαλής της καταναλωτικής τραπεζικής Marianne Lake, η οποία έχει πουλήσει 29 εκατ. δολάρια.
«Όλοι κατέχουν τουλάχιστον το 50% των μετοχών που τους έχουν παραχωρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της JPMorgan.
1_437.JPG
Η πρακτική άλλων τραπεζών

Κατά τη διάρκεια της 17χρονης περιόδου κατά την οποία ο Dimon δεν πούλησε τίποτα, διευθυντικά στελέχη αντίπαλων τραπεζών έχουν εξαργυρώσει μεγάλα κομμάτια μετοχών.
Ο James Gorman, Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley από το 2010, έχει πουλήσει 78 εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην τράπεζα - συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 48 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος - καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο πωλητή μεταξύ των στελεχών στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Ο Ted Pick, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Gorman ως διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο, έχει εισπράξει 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πρώην ανταγωνιστές του για την κορυφαία θέση, Dan Simkowitz και Andy Saperstein, έχουν πουλήσει 25 και 19 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Αυτό φέρνει την τριάδα της Morgan Stanley σε παρόμοια θέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, David Solomon, ο οποίος έχει πουλήσει σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια από το 2006.
Ο δεύτερος στην τάξη στέλεχος της Goldman, John Waldron, έχει ξεφορτώσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το διάστημα, ενώ ο John Rogers, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του προσωπικού της τράπεζας μέχρι να αποχωρήσει τον Αύγουστο, πούλησε μετοχές αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αντίθετα, στελέχη της Citigroup και της Bank of America έχουν πουλήσει ασήμαντα ποσά μετοχών.
Ο Brian Moynihan της Bank of America πούλησε 1,9 εκατομμύρια δολάρια πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος, αλλά κανένα από τότε.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Jane Fraser, επίσης δεν έχει πουλήσει από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης