Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση Ρώσων σε Ουκρανία με 34 πυραύλους χωρίς drones Shahed

Μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση Ρώσων σε Ουκρανία με 34 πυραύλους χωρίς drones Shahed
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Herman Halushchenko και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανέφεραν ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις ουκρανικής ενεργειακής υποδομής στις περιφέρειες Ivano-Frankivsk, Lviv και Dnipropetrovsk και «σοβαρά» κατέστρεψαν τέσσερις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (TPP)
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 26ης προς την 27η Απριλίου και πιθανότατα επανέλαβαν τις θαλάσσιες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ Kalibr μετά από μακρά παύση.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk ανέφερε στις 27 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 34 πυραύλους: 9 πυραύλους κρουζ Kh-101/555 από την περιφέρεια Saratov, 9 πυραύλους κρουζ Kh-59/69 από την Περιφέρεια Belgorod και την Αζοφική Θάλασσα, δύο πυραύλους S-300 από την περιφέρεια Belgorod, δύο βαλλιστικούς πύραυλους Iskander-K, 4 βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47 Kinzhal από τις περιφέρειες Ryazan και Tambov και 8 πυραύλους κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Herman Halushchenko και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανέφεραν ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις ουκρανικής ενεργειακής υποδομής στις περιφέρειες Ivano-Frankivsk, Lviv και Dnipropetrovsk και «σοβαρά» κατέστρεψαν τέσσερις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (TPP).
Αυτό είναι κυρίως το πρώτο μεγάλης κλίμακας ρωσικό πακέτο χτυπημάτων από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 που δεν περιελάμβανε drone Shahed.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης πυραύλους Kalibr ως μέρος του πακέτου κρούσης αφού πραγματοποίησαν μόνο μεμονωμένα πλήγματα Kalibr τους τελευταίους μήνες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης, Πλοίαρχος Τρίτου Βαθμού, Dmytro Pletenchuk, δήλωσε ότι αυτή η σειρά κρούσεων ήταν μόνο η τρίτη επιβεβαιωμένη χρήση πυραύλων Kalibr σε περισσότερους από έξι μήνες.
Ο Pletenchuk δήλωσε ότι τα δύο υποβρύχια έχουν έδρα στο Novorossiysk, υποδεικνύοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει βελτιώσει επαρκώς την υποδομή στο λιμάνι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (BSF) στο Novorossiysk για να φορτώσει το Kalibrs.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ανέφεραν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 ότι η ναυτική βάση BSF στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας ήταν η μόνη βάση με την υποδομή για να φορτώσει αυτούς τους πυραύλους σε πλοία Kalibr.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) ανέφερε στις 18 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βελτιώσει πιθανώς την υποδομή στο λιμάνι του Novorossiysk για να φιλοξενήσουν την αναδιάταξη της πλειονότητας των δυνάμεων της Ρωσίας μακριά από την κύρια βάση της στην Σεβαστούπολη και ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν φορτώσει φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Grigorovich με πυραύλους κρουζ στο λιμάνι Novorossiysk.
Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Στρατιωτικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi ανέφερε τον Απρίλιο του 2024 ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 260 πυραύλους Kalibr και είχε στόχο να παράγει επιπλέον 30 τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης