Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόλις το 14% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης Biden – Έχει βλάψει τις ΗΠΑ, εκτιμά το 70%

Μόλις το 14% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης Biden – Έχει βλάψει τις ΗΠΑ, εκτιμά το 70%
Τα νέα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να θολώνει τις προσπάθειες της εκστρατείας του Biden να πείσει τους ψηφοφόρους για τα «Bidenomics»
Μόνο το 14% των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι είναι καλύτερα οικονομικά τώρα από ό,τι όταν ανέλαβε ο Joe Biden, το τελευταίο σημάδι ότι το οικονομικό ιστορικό του προέδρου θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές επανεκλογής του.
Μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων πίστευαν ότι οι οικονομικές πολιτικές του Biden είτε είχαν βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ είτε δεν είχαν αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένου του 33% που είπε ότι πιστεύει ότι οι πολιτικές του προέδρου είχαν «πλήξει πολύ την οικονομία».
Μόνο το 26% είπε ότι οι πολιτικές του είχαν βοηθήσει.
Η νέα μηνιαία δημοσκόπηση που διεξάγεται για τους Financial Times και το Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θα επιδιώξει να παρακολουθήσει πώς το οικονομικό κλίμα επηρεάζει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Το 1980, ο Ρεπουμπλικανός Ronald Reagan ρώτησε τους ψηφοφόρους αν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, θέτοντας το υπόβαθρο για τη συντριπτική νίκη του επί του Δημοκρατικού Jimmy Carter.
Μια παρόμοια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τους FT πριν από τέσσερα χρόνια έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ένιωθαν ότι δεν είχαν βελτιώσει την οικονομική τους θέση υπό τον τότε πρόεδρο Donald Trump, αλλά η απαισιοδοξία τους ήταν πολύ λιγότερο έντονη.
Τον Νοέμβριο του 2019, μόνο το 35% των ψηφοφόρων πίστευε ότι ήταν καλύτερα υπό τον Trump, ενώ το 31% είπε ότι ήταν σε χειρότερη κατάσταση.
1_440.JPG
Πρόβλημα ο πληθωρισμός

Τα νέα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να θολώνει τις προσπάθειες της εκστρατείας του Biden να πείσει τους ψηφοφόρους για τα «Bidenomics», τη στρατηγική του προέδρου να αναζωογονήσει τον βιομηχανικό τομέα της χώρας και να αντιστρέψει χρόνια στασιμότητας των μισθών της μεσαίας τάξης.
Ερωτηθείς ποια ήταν η πηγή της μεγαλύτερης οικονομικής τους πίεσης, το 82% των ερωτηθέντων απάντησαν αυξήσεις τιμών.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες.
«Κάθε ομάδα – Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι – αναφέρει τις αυξανόμενες τιμές ως τη μεγαλύτερη οικονομική απειλή... και η μεγαλύτερη πηγή οικονομικού στρες», είπε ο Erik Gordon, καθηγητής στο Ross School του Μίσιγκαν.
«Αυτά είναι άσχημα νέα για τον Biden, και πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς πόσο λίγα μπορεί να κάνει για να αντιστρέψει την αντίληψη των τιμών πριν από την ημέρα των εκλογών».
Η άνοδος των τιμών ήταν ένα επίμονο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των τριών ετών στην εξουσία του Biden, και ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται από το υψηλότερο ετήσιο 9,1% του περασμένου έτους, τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve.
Ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις, το 65% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι είχε περικόψει τις μη βασικές δαπάνες, όπως διακοπές ή φαγητό έξω, ενώ το 52% είπε ότι μείωσε τις δαπάνες για τρόφιμα ή άλλες καθημερινές ανάγκες.
Η αρνητική άποψη για το οικονομικό ρεκόρ του Λευκού Οίκου έρχεται παρά την αύξηση ρεκόρ θέσεων εργασίας και σχεδόν τρία χρόνια οικονομικής επέκτασης υπό τον Biden.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση - το 52% - είπαν ότι είχαν ακούσει «λίγο» ή «τίποτα» για το τι έκανε ο πρόεδρος για να βελτιώσει την οικονομία.
2_311.JPG
Αναζητούν υποψήφιο οι Δημοκρατικοί

Η δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross έρχεται μετά από πολλές άλλες εθνικές έρευνες που δείχνουν ότι ο Biden θα έχανε από τον Trump σε μια υποθετική αντιστοιχία γενικών εκλογών.
Αυτό ώθησε ορισμένους Δημοκρατικούς να αμφισβητήσουν εάν ο Biden θα έπρεπε να είναι ο προεδρικός τους υποψήφιος, παρόλο που το κόμμα έλαβε ώθηση στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, με νίκες σε αναμετρήσεις υψηλού προφίλ στο Κεντάκι, τη Βιρτζίνια και το Οχάιο.
Η δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross διαπίστωσε ότι μόλις το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι εγκρίνει την απόδοση του Biden στη δουλειά, ενώ το 59% αποδοκίμασε.
Ένα ακόμη μικρότερο μερίδιο – 36% - δήλωσε ότι εγκρίνει τον χειρισμό του στην οικονομία, ενώ το 61% αποδοκίμασε.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τους Δημοκρατικούς στρατηγικούς αναλυτές Global Strategy Group και τη Ρεπουμπλικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων North Star Opinion Research μεταξύ 2 και 7 Νοεμβρίου.
Αντικατοπτρίζει τις απόψεις 1.004 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.
3_207.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης