Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γάζα βυθίζεται στο αίμα - Θρίλερ με τη συμφωνία για εκεχειρία - ομήρους με Hamas - Διαψεύδει το Ισραήλ: Είμαστε ανένδοτοι

Η Γάζα βυθίζεται στο αίμα - Θρίλερ με τη συμφωνία για εκεχειρία - ομήρους με Hamas - Διαψεύδει το Ισραήλ: Είμαστε ανένδοτοι
Ισοπεδωμένη πόλη η Γάζα, κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών - Χωρίς τρόφιμα, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες οι κάτοικοι
(upd) Με τους Ισραηλινούς να φέρονται έτοιμοι να εισβάλλουν και σε νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, εκεί δηλαδή που έχουν εκτοπιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι προκειμένου να είναι... ασφαλείς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, θρίλερ επικρατεί για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για τριήμερη εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Al Arabiya, Ισραήλ και Hamas «είναι κοντά σε συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για την απελευθέρωση 50 ομήρων»,
ενώ όπως αναφέρθηκε το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά περιορισμένης ποσότητας καυσίμων για λογαριασμό... του ΟΗΕ.
Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής 17/11, ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Hanegbi, διέψευσε τις παραπάνω πληροφορίες λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία αυτή τη στιγμή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά ο Hamas».
Όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος της ισραηλινής διπλωματίας «δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα από τα θέματα».
«Είμαστε ανένδοτοι ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε μαζική απελευθέρωση ομήρων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας την πάγια διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η κατάσταση στη Γάζα παραπέμπει σε ένα πραγματικό κολαστήριο, όπου διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και με επιδημίες ασθενειών, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, τη στιγμή που μεγάλα τμήματα της περιοχής βυθίζονται σε ολικό blackout λόγω της έλλειψης καυσίμων.
Ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera, επίθεση σε σχολείο πραγματοποίησε νωρίτερα το Ισραήλ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς, καθώς εκεί είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.... 

Al Jazeera: Επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Νέο σφυροκόπημα των Ισραηλινών στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, έγινε επίθεση κατά σχολείου στη Λωρίδα της Γάζας και φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών καθώς και τραυματιών. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στα νότια της πόλης της Γάζας.
Άνθρωποι φαίνονται σε σχετικό οπτικό υλικό να τρέπονται σε φυγή, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κι ένα ισραηλινό άρμα διακρίνεται να κινείται στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο προσφυγικός καταυλισμός της πόλης δέχτηκε ισραηλινή επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν, ζήτησε από το προσωπικό να το εκκενώσει και συνέλαβε τουλάχιστον δύο νοσηλευτές που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κυνήγησε τρομοκράτες οι οποίοι επιχείρησαν να κρυφτούν μέσα στο νοσοκομείο και ότι προχώρησε σε συλλήψεις.

Κολαστήριο η Γάζα - Κίνδυνος πείνας

Η πόλη της Γάζας και τα βόρεια εδάφη έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο κολαστήριο
όπου δεν υπάρχουν καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και το κυριότερο τρόφιμα και καθαρό νερό.
Οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την εξάπλωση ασθενειών, τη στιγμή που επισημαίνουν πως είναι αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρά τις εκκλήσεις, το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι πρότινος, να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων, υποστηρίζοντας πως θα τα «αρπάξει» η Hamas προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Εάν δεν μπουν καύσιμα, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν.
Από πότε ακριβώς, δεν ξέρω.
Αλλά θα είναι νωρίτερα παρά αργότερα» δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια εκτεταμένη πείνα και οι κάτοικοι να λιμοκτονήσουν, καθώς οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι πρακτικά ανύπαρκτες στη Γάζα.
107315082-1697025043923-gettyimages-1718540530-AFP_33XW9FD.jpeg
Εισβολή και στο νότο

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να ετοιμάζει εισβολή και στα νότια εδάφη της Λωρίδα της Γάζας, καθώς υποστηρίζει πως είναι πολύ κοντά στο να εξουδετερώσει πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Hamas στις βόρειες περιοχές.
Ο IDF έριξε φυλλάδια σε τέσσερις κοινότητες ανατολικά της πόλης Khan Younis, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς πιο ασφαλείς περιοχές, και συγκεκριμένα προς την Mawasi, μια πόλη μόλις 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο κίνδυνο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που είχαν προτρέψει τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς τα νότια εδάφη για να είναι ασφαλείς… από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Στρατιώτες του Ισραήλ εντόπισαν όπλα και ρουκέτες της Hamas σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο

Μέχρι και σε παιδικό σταθμό και σε δημοτικό σχολείο είχαν κρύψει ρουκέτες και άλλα πολεμοφόδια οι τρομοκράτες της Χαμάς, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ στην ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής (17.11.2023) στα social media.
«Στρατιώτες των IDF από την Ταξιαρχία Bislah εντόπισαν δεκάδες όλμους που είχε κρύψει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς σε ένα νηπιαγωγείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ δυνάμεις της περίπολου Golani εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο Al-Karmel και εντόπισαν όπλα που είχε κρύψει η τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει το Ισραήλ.
«Επιπλέον, οι στρατιώτες του 12ου Τάγματος της 7ης Ταξιαρχίας εντόπισαν πυρήνα τρομοκρατών στην ίδια περιοχή της Γάζας. Όταν εντοπίστηκαν, οι τρομοκράτες προσπάθησαν να διαφύγουν από την περιοχή, οι μαχητές μας τους καταδίωξαν και ταυτόχρονα ένα αεροσκάφος μας τους εντόπισε και τους εξολόθρευσε», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ισραήλ, δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά ντοκουμέντα.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις έρευνές του στη Λωρίδα της Γάζας για τα κέντρα επιχειρήσεων της Χαμάς. Φαίνεται – σύμφωνα με τα λεγόμενα των IDF – ότι οι ισλαμιστές κρύβουν όπλα και πολεμοφόδια στα πιο απίθανα μέρη, αφού χθες εντοπίστηκαν ρουκέτες κάτω από παιδικό κρεβάτι.
sxoleio_israel_hamas_1711.webp
Falk (Ισραήλ): Δεν θα πούμε ποιος θα διευθύνει τη Γάζα, αλλά ποιος δεν θα την κυβερνήσει: η Hamas

Την θέση πως θα ήταν η χειρότερη επιλογή να πει το Ισραήλ ποιος θα διευθύνει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη των στρατιωτικών συγκρούσεων διατύπωσε ο Ophir Falk, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Νομίζω ότι εάν το Ισραήλ πει ποιος θα διευθύνει τη Λωρίδα της Γάζας, θα είναι η χειρότερη από όλες τις πιθανές επιλογές.
Αλλά μπορούμε να πούμε ποιος δεν θα το κάνει.
Η Hamas» υποστήριξε μιλώντας στο Politico ο Falk, ο οποίος υπογράμμισε πως το Ισραήλ δεν υποστηρίζει την επιστροφή της Γάζας στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς δεν έχει ακόμη καταδικάσει «τις χειρότερες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα».
«Η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και από-ριζοσπαστικοποιηθεί.
Πρέπει να ηττηθεί η Hamas» υποστήριξε ο Falk.
Πληροφορίες του Αμερικάνου δημοσιογράφου Seymour Hersh αναφέρουν πως το Ισραήλ θέλει η Λωρίδα της Γάζας, μετά το τέλος της σύγκρουσης, να διοικείται από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, η ηγεσία της οποίας θα εγκριθεί από το εβραϊκό κράτος.

Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν θέλουμε κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ - Hamas στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν έχει ενημερώσει μέσω διπλωματικών διαύλων τις ΗΠΑ ότι δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ – Hamas στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian.
«Έχουμε πει στις ΗΠΑ ότι το Ιράν δεν θέλει να εξαπλωθεί ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas.
Λόγω όμως της προσέγγισης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή και εάν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, τότε θα μπορούσε να εξεταστεί μια οποιαδήποτε πιθανότητα, καθώς μια ευρύτερη σύγκρουση στη Γάζα θα ήταν αναπόφευκτη» είπε μιλώντας στους Financial Times ο Hossein Amir-Abdollahian, ο οποίος τόνισε ότι τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν ανταλλαχθεί μηνύματα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
5_53.jpg
Netanyahu: Κάνουμε ότι μπορούμε για τους άμαχους

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι προσπάθειες του να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων «δεν ήταν επιτυχημένες»
είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Netanyahu ερωτηθείς για το εάν οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Hamas ενδέχεται να τροφοδοτήσουν με μίσος τη νέα γενιά, είπε ότι «οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία».
«Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας θάνατος διότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι, ενώ η Hamas κάτι ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό
Στέλνουμε φυλλάδια, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους και τους λέμε: φύγετε.
Και πολλοί έφυγαν» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά θύματα μεταξύ των αμάχων».
«Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνουμε» επισήμανε ο Netanyahu.
Εκτιμάται ότι πάνω από 11.500 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 4.700 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα δύο τρίτα των 2,4 εκατ. κατοίκων του θύλακα είναι άστεγα.

Ισραήλ: Βρήκαμε τούνελ στο Al Shifa


Όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Al Shifa, όπου οι Ισραηλινοί υποστήριζαν πως εκεί βρίσκεται «η καρδιά της Hamas» και ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί αυτοί, αν και ο IDF ανακοίνωσε πως εντόπισε μια είσοδο σε σήραγγες καθώς και ένα αυτοκίνητο γεμάτο όπλα. Διαψεύδει η Hamas

Από την πλευρά της η Hamas διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο πως χρησιμοποίησε το Al Shifa για στρατιωτικούς σκοπούς, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα του Πενταγώνου και του State Department που και αυτά επικαλούνται τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους συμφωνούν με τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών.
«Πρόκειται για την επανάληψη μιας κατάφωρα ψευδούς αφήγησης, που αποδεικνύεται από τις αδύναμες και γελοίες επιδόσεις του στρατού κατοχής» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Hamas.
Η Hamas υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξουδετερώσει περισσότερα από 200 στρατιωτικά αντικείμενα των Ισραηλινών - τανκ, μπουλντόζες, κοκ.

Ισραήλ: Η Hamas σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Hamas έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τους ομήρους
υποστήριξε ο Ισραηλινός πρέσβης στη Ρωσίας, Alexander Ben Zvi.
«Καθ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.
Η Hamas το σταμάτησε αυτό με δική της πρωτοβουλία» είπε ο Ben Zvi, αναφέροντας πως το Ισραήλ περιμένει την απελευθέρωση όλων μαζί των ομήρων.
«Παρά τα αιτήματα, η Hamas ουδέποτε παρουσίασε μια λίστα για το ποιος είναι που, σε τι κατάσταση, αν είναι ζωντανοί ή όχι, για το εάν είναι τραυματισμένοι.
Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί» είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
4_102.jpg
Προειδοποίηση ΗΠΑ για Δυτική Όχθη

Με την Γάζα να βαίνει προς πλήρη εξαφάνιση, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ να λάβει επειγόντως μέτρα για να τερματιστεί η εξτρεμιστική βία των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken απηύθυνε έκκληση στον Benny Gantz, τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση Netanyahu, έτσι ώστε «να ληφθούν επειγόντως χειροπιαστά μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από πλευράς εποίκων».
Εκτιμάται πως από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7/10 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων.

Βομβαρδισμοί και στη Δαμασκό - Δύο νεκροί

Την ίδια στιγμή, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τις πρώτες πρωινές ώρες περιοχές κοντά στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο φιλοιρανοί μαχητές.
«Περί τις 02:25, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, στοχοποιώντας θέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού» μετέδωσε το πρακτορείο SANA.
Στόχος της επιδρομής ήταν αποθήκη όπλων της Hezbollah καθώς και εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Hezbollah και με φιλοιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κάποιους από τους πυραύλους.

Σφοδρές μάχες με Λίβανο 

Χθες Πέμπτη 16/11, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραύλους και επιδρομές πυροβολικού στα περίχωρα των λιβανικών συνοριακών χωριών Naqoura, Blida, Alma Al-Shaab και Labouneh, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.
Οι λιβανικές αρχές αναφέρουν ότι η περιοχή του Labouneh είναι «σχεδόν νεκρή» λόγω της χρήσης «εμπρηστικών βομβών» από το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Shtula του βόρειου Ισραήλ, αφού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι εντόπισαν «έναν αριθμό πυραύλων» που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.
Το IDF είπε ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε επίσης ότι επιτίθεται σε περιοχές πέρα ​​από τα σύνορα στον Λίβανο με πυρά πυροβολικού μετά από έναν αντιπυραυλικό που έπληξε την περιοχή Dovev στο Ισραήλ, χωρίς απώλειες.
Ο IDF σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι είχε επιτεθεί σε «τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκαν στη Hezbollah, συμπεριλαμβανομένων «αρκετών στρατιωτικών θέσεων».
Το IDF είπε επίσης ότι «επιτέθηκε σε έναν τρομοκράτη που δρούσε σε λιβανέζικο έδαφος, κοντά στην ειρηνευτική ζώνη».
Μετά τα ισραηλινά χτυπήματα, η Hezbollah εξαπέλυσε αρκετές επιθέσεις προς την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. 
6_54.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης