Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνευ προηγουμένου δολοφονίες αμάχων στη Γάζα - Σκοτώθηκαν 5.600 παιδιά - Biden: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ - Hamas

Άνευ προηγουμένου δολοφονίες αμάχων στη Γάζα - Σκοτώθηκαν 5.600 παιδιά - Biden: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ - Hamas
Τα παιδιά αποτελούν το 47 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αναφέρουν οι Αρχές, ενώ υπολογίζεται ότι παραπάνω από 5.500 έχουν σκοτωθεί
(upd) Ο κόσμος παρακολουθεί «παγωμένος» τα όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 45 ημέρες...όσες δηλαδή ημέρες κρατά και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ - Hamas.
Οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 13.200 ενώ καθημερινά προστίθενται και νέοι τραυματίες μετά από το «σφυροκόπημα» των δύο πλευρών.
Οργή προκαλεί την ίδια ώρα, η νέα επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 ασθενείς που νοσηλεύονταν, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επίθεση δέχθηκε και κλινική των «Γιατρών χωρίς σύνορα».

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ η Γάζα, καθώς η Λωρίδα παραμένει αποκομμένη εξαιτίας του αποκλεισμού του Ισραήλ, με αποτέλεσμα «η τροφή και το νερό να είναι, στην πράξη, ανύπαρκτα».
Επιπροσθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία για την ξάπλωση ασθενειών στη Γάζα εν όψει της έλευσης του χειμώνα – περισσότεροι από 70.000 Παλαιστίνιοι έχουν παρουσιάσει ήδη οξεία αναπνευστική λοίμωξη, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον συνήθη, για την εποχή.
Ενώ όπως προειδοποιεί ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμα και πανούκλας....
Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Hamas και Ισραήλ εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν εντός του αστικού ιστού της Πόλης της Γάζας.
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden «μια συμφωνία μεταξύ Hamas και Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων είναι κοντά».
Ειδικότερα, δημοσιογράφος την Δευτέρα 20/11, του έθεσε την εξής ερώτηση: «Είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων;» και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω».

Νεκρά 5.600 παιδιά

Εν τω μεταξύ, σοκάρουν οι αριθμοί των νεκρών παιδιών - θυμάτων ενός ακόμη πολέμου....
Τα παιδιά αποτελούν το 47 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αναφέρουν οι Αρχές, ενώ υπολογίζεται ότι παραπάνω από 5.500 έχουν σκοτωθεί.
Μάλιστα, η UNICEF χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά»
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά έχει επίσης περιγράψει την κατάσταση στη Γάζα ως «ένα μαύρο λεκέ για τη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των θυμάτων παιδιών «απλά σοκαριστικό».
Η Save the Children λέει ότι περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019, μαζί.

Επίθεση στην κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Γάζα

Επίθεση δέχθηκε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα το βράδυ της Δευτέρας 20/11, ανέφερε η οργάνωση στο κοινωνικό δίκτυο X.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τέσσερα από τα οχήματα της οργάνωσης κάηκαν και το πέμπτο πιθανότατα συνετρίβη. Τα αυτοκίνητα είχαν πάνω τους λογότυπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Επίσης αναφέρεται ότι στην κλινική βρίσκονταν πάνω από 20 άτομα, των οποίων η τύχη αγνοείται

ΟΗΕ: Είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου δολοφονίας αμάχων στη Γάζα

«Δολοφονία αμάχων που είναι απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του» χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Γάζα ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαμε χιλιάδες παιδιά που σκοτώθηκαν, άρα αυτό είναι που έχει σημασία», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη παρουσιάζοντας μια νέα περιβαλλοντική έκθεση του ΟΗΕ. 
«Είμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι γενικός γραμματέας».

Τα παιδιά όμηροι - Οι πρώτες φωτογραφίες 

Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός έδωσε φωτογραφίες των σαράντα παιδιών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού, οι IDf σε ανάρτησή τους στο Χ αναφέρουν ότι «καθώς ο κόσμος γιορτάζει, 40 παιδιά κρατούνται όμηροι από τρομοκράτες στη Γάζα».

Δείτε την ανάρτηση των IDF:
Καθώς ο κόσμος γιορτάζε, 40 παιδιά κρατούνται όμηροι από τρομοκράτες στη Γάζα.
Παιδιά που έπρεπε να δουν τις οικογένειές τους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους.
Παιδιά που τους έκλεψαν την αθωότητά τους.
Παιδιά που κρατούνται όμηροι από βάρβαρους σφαγείς.
Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.

capture_35.jpg.webp

Σε κλοιό και το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa, όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως εντόπισαν μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων, σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο – ισχυρισμό πάντως που απορρίπτουν ως καθαρό ψέμα από την Hamas, τονίζοντας πως είναι 8 ημέρες στο νοσοκομείο και δεν έχουν βρει τίποτα -, ο IDF στενεύει τον κλοιό με άρματα μάχης γύρω και από το Ινδονησιακό νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι διευρύνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή και για αυτό το λόγο προειδοποίησε όσους βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia να τον εκκενώσουν, καθώς εκεί, όπως λέει, βρίσκονται τρομοκράτες και υποδομές της Hamas.
Ήδη η κύρια αίθουσα των χειρουργείων έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για επεμβάσεις όπως μεταδίδει το Al Jazeera μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με τα ισραηλινά άρματα μάχης να είναι σε μια απόσταση περίπου 20 μέτρων από το κτήριο του νοσοκομείου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσα τους γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.
Εκτιμάται ότι σε αυτό βρίσκονται τουλάχιστον 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό με την Hamas να υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο κατά των νοσοκομείων της Γάζας.


Wall Street Journal: No man's land η Γάζα

Να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας,
 μια ζώνη «no man’ land» όπου θα απαγορεύεται να ζουν Παλαιστίνιοι θέλει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Γάζα, αντιθέτως θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη στο παλαιστινιακό έδαφος όπου δεν θα επιτρέπεται να ζουν οι Παλαιστίνιοι.
Βάσει του δημοσιεύματος, είναι πολύ πιθανό το σχέδιο αυτό του Ισραήλ να μην βρει σύμφωνες τις ΗΠΑ ενώ είναι ασαφές ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικάνων.
Όπως επισημαίνεται, μπορεί να προκληθεί δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα περιορίσει την πρόσβαση των Παλαιστίνιων στα εδάφη τους, τα οποία ωστόσο «τεχνικά» δεν πρόκειται να μειωθούν.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δεν θα δεχθούν μια μείωση των παλαιστινιακών εδαφών.

57492336_605.jpg

Επίθεση και στο νότο

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται πως μετά την εκκαθάριση και την ισοπέδωση των βόρειων εδαφών και της πόλης της Γάζας, είναι έτοιμος να εισβάλλει και στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, όπου και έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια Παλαιστινίων προκειμένου να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα νότια εδάφη του θύλακα, προκειμένου να εξοντώσει τους ηγέτες της Hamas και να βρει ομήρους.
Είναι όμως προφανές πως μια επίθεση στα νότια εδάφη, θα φέρει τους Ισραηλινούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πολεμικής σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων τούνελ, έτσι ώστε να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων και να αποτρέψουν τους ηγέτες της Hamas να φύγουν απο τη Γάζα.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι βομβαρδισμοί στα βόρεια εδάφη της Γάζας θα διαρκέσουν για πολλές ακόμα εβδομάδες, ότι θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Khan Yunis και Rafah και ότι θα ακολουθήσει στα νότια εδάφη η χερσαία εισβολή με πεζικό και άρματα μάχης.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, που έφυγαν από τα βόρεια εδάφη προς τα νότια, να αναγκαστούν να μεταβούν στην Αίγυπτο λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

israel_0.jpg.webp

Επίθεση στα βορειοανατολικά

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται η διεύρυνση προς το βορειοανατολικό κομμάτι, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εστιάζουν σε πόλεις όπως η Μπέιτ Χανού και η Τζαμπάλια όπου βρίσκεται το Ινδονησιακό νοσοκομείο. Το Ισραήλ προσπαθεί να διευρύνει τον έλεγχό του στο βόρειο μέτωπο η Χαμάς αποκρούει και απαντά σε όλα τα χτυπήματα. 
Πάντως το γεγονός ότι το Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις δεν δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί με τη Δύση, έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι η άφιξη συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου στο Τελ Αβίβ. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία διεύρυνσης του μετώπου και προς βορρά, με την Χεζμπολαχ. Αυτό θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε περαιτέρω στη σύγκρουση.

2023-10-08T072247Z_1306678037_RC26O3AP4CEG_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-1024x682.jpg

Ζητούν την αποπομπή Netanyahu

Σε συνέντευξή του στο CBS o ισραηλινός πρωθυπουργόςπαραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων δεν ήταν επιτυχημένες. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε την αποπομπή του Netanyahu και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα ορίσει το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Khamenei (Ιράν): Γεγονός ότι ηττήθηκε το Ισραήλ

Το Ισραήλ υπέστη ήττα στον πόλεμο του εναντίον της Hamas και αυτό είναι γεγονός υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ayatollah Ali Khamenei.
«Η ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα είναι γεγονός.
Το να εισβάλλεις σε νοσοκομεία και σε σπίτια δεν είναι νίκη, επειδή νίκη σημαίνεται να επικρατείς της άλλης πλευράς.
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αποτύχει στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει την Hamas παρά τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Γάζας.
Αυτή η ανικανότητα αντανακλά την ανικανότητα των ΗΠΑ και των δυτικών κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ» υποστήριξε ο Khamenei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης