Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη η ισραηλινή Κρυπτεία: Eιδική μονάδα της Mossad σε αποστολή για την εξάλειψη της Hamas – Επιχειρήσεις σε Τουρκία, Κατάρ, Ιράν

Έτοιμη η ισραηλινή Κρυπτεία: Eιδική μονάδα της Mossad σε αποστολή για την εξάλειψη της Hamas – Επιχειρήσεις σε Τουρκία, Κατάρ, Ιράν
Μερικοί από τους στόχους ζουν και κινούνται κυρίως στη Μέση Ανατολή: Τουρκία, Κατάρ, Λίβανο, Ιράν
«Διέταξα τη Mossad να χτυπήσει τους ηγέτες και τα στελέχη της Hamas όπου κι αν βρίσκονται».
Τάδε έφη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
Και παρότι η δήλωση αυτή χειροκροτήθηκε από την πιο ακραία πτέρυγα της κυβέρνησης, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εκεχειρία, προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους των οικογενειών των ομήρων της Ηamas, που ανησυχούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική του Ισραηλινού πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο του πολέμου και αποτελεί προφανή και σαφή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση.
Ωστόσο, η δεύτερη συνιστώσα είναι πιο λειτουργική.
Αμέσως μετά τις σφαγές, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της Nili (ως άλλη Κρυπτεία), μιας μικτής μονάδας με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εξάλειψη των ηγετών του εχθρού.
Η αποστολή θα λάβει χώρα πρωτίστως στη Γάζα, χωρίς να αποκλείεται η επέκταση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους στόχους ζουν στο εξωτερικό.
Η Τουρκία, το Κατάρ, ο Λίβανος, το Ιράν και, σε μικρότερο βαθμό, η Συρία είναι τα κράτη υποδοχής ή εκείνα τα οποία επισκέπτονται αντιπροσωπείες που προστατεύονται από τον μηχανισμό ασφαλείας εκείνων που τους φιλοξενούν.

Η εκδίκηση πιάτο κρύο...

Η Ιερουσαλήμ, που έχει παράδοση στις στοχευμένες δολοφονίες, έχει μετατρέψει μια τακτική σε στρατηγική η οποία τυγχάνει μίμησης από πολλούς άλλους.
Για παράδειγμα, η εκδίκηση που εξαπολύθηκε μετά τη σφαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 είναι γνωστή, μια δράση έχει πάρει επ’ αόριστον παράταση.
Ο Hassan Salameh, έμπιστος του Αραφάτ, υπεύθυνος για μυστικές δραστηριότητες, ο οποίος είχε γίνει δίαυλος επικοινωνίας με τη CIA, σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 1979 στη Βηρυτό.
Για τους Ισραηλινούς, ήταν ένας από τους εμπνευστές της σφαγής.
Η εκτέλεση του Atef Beiso, μέλους της PLO που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Παρίσι στις 8 Ιουνίου 1992, καθυστέρησε περισσότερο, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα.
Η Mossad τον είχε συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα των ενόχων, ακόμα κι αν δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι για τον ρόλο του στο Μόναχο το 72.
Τώρα το Ισραήλ έχει στο στόχαστρο ολόκληρη την ιεραρχία της Hamas και της ισλαμικής Jihad, με σκοπό την εξάλειψη των ιδρυτών τους, των αξιωματικών μέχρι και τους προμηθευτές των όπλων τους.
Πολλοί έχουν «εκκαθαριστεί», κάποια λάθη, όπως η αποτυχημένη δολοφονία με δηλητήριο του Khaled Meshal στην Ιορδανία, στάθηκαν αρκετά για να διακοπούν τα σχέδια των μουτζαχεντίν.
Σημειώνεται πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και εναντίον των ηγετών της λιβανέζικης Hezbollah, Ιρανών επιστημόνων και στρατιωτών, ενός μεγάλου καταζητούμενου αριθμού ανθρώπων της Al Qaeda.
Το Ισραήλ διαθέτει τα μέσα να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, αν και υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

1) Η παρουσία αμάχων ομήρων στα χέρια της Hamas αποτελεί εμπόδιο.
2) Η επίθεση σε εκπροσώπους στο εξωτερικό κινδυνεύει να έχει αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, προκαλώντας διπλωματικές καταδίκες.
3) Οι μυστικές υπηρεσίες των Παλαιστινίων είναι σε επιφυλακή: αυτό αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες επιδρομές που διεξήγαγε η τουρκική MIT για να διαλύσει υποτιθέμενα δίκτυα που συνδέονται με τη Mossad στο έδαφός της.
4) Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ενέργειες που αφορούν πράκτορες οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό.
Δεν είναι χαρακτήρες αλλά αντιπροσωπεύουν σύμβολα, μπορούν να παρουσιαστούν ως τέτοια ή να εκτελέσουν διακριτές λειτουργίες.
Οι ιστορίες του παρελθόντος μας λένε ότι ένα «συμβόλαιο» μπορεί να παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον, περιμένοντας μια ευκαιρία ή μια ευνοϊκή στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης