Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία στη Γάζα: Πλήρης κατάρρευση της οικονομίας - Ανεργία 100%, πείνα, καμία προοπτική

Τραγωδία στη Γάζα: Πλήρης κατάρρευση της οικονομίας - Ανεργία 100%, πείνα, καμία προοπτική
Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα, το οποίο παραδοσιακά ήταν ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, πάνω από 40%, τώρα βρίσκεται κοντά στο 100%
Σχετικά Άρθρα
H ήδη εύθραυστη οικονομία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια, όπως και τα κτίριά της, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είχε περιορισμένη πρόσβαση σε προσιτές, θρεπτικές προμήθειες και θεωρούνταν επισιτιστικά ανασφαλείς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η κατάσταση έχει πλέον μετατραπεί σε τραγική.

Πλήρης εξάρτηση από τη διεθνή βοήθεια

Περίπου το 80% των κατοίκων της Γάζας εξαρτιόταν από κάποιου είδους διεθνή βοήθεια πριν από την τελευταία κλιμάκωση.
"Η οικονομία της Γάζας εξαρτάται 100% από δύο πηγές εσόδων: την ξένη βοήθεια και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας του Ισραήλ.
Η τελευταία έχει πλέον χαθεί, πιθανότατα για πάντα. Το μόνο που απομένει είναι η ξένη βοήθεια", δήλωσε στο CNBC ο Marko Papic, εταίρος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Clocktower Group.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα, το οποίο παραδοσιακά ήταν ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, πάνω από 40%, τώρα βρίσκεται κοντά στο 100%, με την οικονομία του θύλακα να έχει ουσιαστικά "σταματήσει τη δραστηριότητα" επ' αόριστον, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Παλαιστίνης με έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Έχετε έναν πολύ νέο (παλαιστινιακό) πληθυσμό που δεν βλέπει ελπίδα ... Είναι πολύ δύσκολο να δει ένα οικονομικό μέλλον, σχολιάζει ο Kevin Klowden Επικεφαλής Παγκόσμιων Στρατηγικών του Ινστιτούτου Milken.
Πάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν χάσει τουλάχιστον 182.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 61% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Ένας άλλος οργανισμός του ΟΗΕ, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Γάζας θα καθυστερήσει κατά 16 έως 19 χρόνια στην εκτίμησή του με βάση οικονομικούς, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς δείκτες.

gaza1.jpg

Καμία προοπτική

"Παρόλο που οι Ισραηλινοί είχαν καταλάβει τη Γάζα από το 1967 μέχρι και τη δεκαετία του '80, η οικονομία πήγαινε λίγο καλύτερα, με βάση το γεγονός ότι υπήρχε ένας αριθμός μορφωμένων ανθρώπων που έβγαιναν έξω από τη Γάζα", δήλωσε ο Kevin Klowden, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής στο think tank Milken Institute με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
Η Γάζα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου από το 1948 έως τα μέσα του 1967, προτού το Ισραήλ την καταλάβει μαζί με τη Δυτική Όχθη μετά τη νίκη του στον Πόλεμο των Έξι Ημερών εναντίον ενός συνασπισμού αραβικών χωρών.
"Κατά τα πρώτα 25 χρόνια της [ισραηλινής] κατοχής, η Γάζα είχε και ανθρώπους που εργάζονταν εντός του Ισραήλ [και] είχε τη δική της τοπική οικονομία ... ήταν σημαντικό μέρος της παλαιστινιακής οικονομίας", δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Raja Khalidi, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Παλαιστίνης.
Οι κάτοικοι της Γάζας μπορούσαν να εργαστούν στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Κόλπο και σε άλλα μέρη 50 χρόνια πριν, και υπήρχε μια ισχυρή επαγγελματική τάξη, πανεπιστήμιο και αεροδρόμιο εκείνη την εποχή, αλλά με την τρέχουσα σύγκρουση η οικονομία του θύλακα τώρα είναι τραγική, σχεδόν μη λειτουργική, είπε επίσης ο Klowden.
Το Ισραήλ είχε εκδώσει περίπου 18.000 άδειες για να εργαστούν και να ζήσουν οι κάτοικοι της Γάζας στη χώρα και στους οικισμούς του στη Δυτική Όχθη, αλλά ανακλήθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η παλαιστινιακή οικονομία γνώρισε σχετικά ισχυρές εισροές κεφαλαίων, κυρίως λόγω των εμβασμάτων από Παλαιστίνιους εργαζόμενους στο Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.
Τα πράγματα άλλαξαν αφότου η Hamas απέκτησε την εξουσία στη Γάζα το 2006, όταν το Ισραήλ παραιτήθηκε από τον έλεγχο του θύλακα.
Από τότε η Hamas δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές στη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία να εργαστούν στο Ισραήλ μετά την κατάληψη της Γάζας, αλλά και οι εμπορικές συναλλαγές τους με τους Αιγύπτιους διαλύθηκαν, καθώς η Αίγυπτος θεωρεί τη Hamas ως απειλή, με τις επενδύσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή που διοικείται από τη Δυτική Όχθη να μην εισρέουν πλέον στη Γάζα, δήλωσε ο Klowden.
Από το 2007, η Γάζα περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και συρματοπλέγματα αφού το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να προστατευτεί από τις επιθέσεις της Hamas.
Ο ΟΗΕ κατατάσσει το Ισραήλ ως κράτος κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης