Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάρτινη... «τίγρης» σε αμερικανική συσκευασία: Η ανάλυση των πυραύλων ATACMS έφερε σε αμηχανία τις ΗΠΑ και την Ουκρανία

Χάρτινη... «τίγρης» σε αμερικανική συσκευασία: Η ανάλυση των πυραύλων ATACMS έφερε σε αμηχανία τις ΗΠΑ και την Ουκρανία
Τι τα καθιστά ευάλωτα και πόσα θα παραλάβει τελικά η Ουκρανία από τις ΗΠΑ 
Επί του παρόντος, οι ουκρανικές ταξιαρχίες πυραύλων έχουν στα χέρια τους περιορισμένο αριθμό επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS της έκδοσης MGM-140A. Με εμβέλεια 165 km απειλούν τις πόλεις Belgorod, Kursk και Bryansk, καθώς και τους γύρω οικισμούς τους. Πόσα όμως θα παραλάβουν εν τέλει; Εκατοντάδες; όπως τους υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ ή απλώς μερικές δεκάδες και ποια είναι σημασία τους;

Ανάλυση των δυνατοτήτων του ATACMS

Το ATACMS (Army Tactical Missile System) ανήκουν στην οικογένεια επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σημαντικούς εχθρικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων θέσεων διοίκησης, συγκεντρώσεων στρατευμάτων, εγκαταστάσεων υποδομής κ.λπ.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ouatson, επιβεβαίωσε την προμήθεια πυραύλων στην Ουκρανία και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι πόλεις στην περιοχή κάλυψης πυραύλων ATACMS θα πρέπει να ενισχύσουν τις ζώνες αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας τους για να εξασφαλίσουν την προστασία του πληθυσμού και των βασικών υποδομών. Αν και οι πύραυλοι ATACMS αποκαλούνται συχνά «υπερόπλα», δεν είναι ικανά για αντιαεροπορικούς ελιγμούς.
Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στην αναχαίτιση από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Οι πύραυλοι ATACMS έχουν ESR 0,2 τετραγωνικών μέτρων και μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ Irbis-E και Zaslon-AM των μαχητικών Su-35S και MiG-31BM σε απόσταση έως 180 και 160 km, αντίστοιχα.
Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν επίσης να αναχαιτιστούν επιτυχώς από πυραύλους αέρος-αέρος R-37M, ειδικά εάν τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα αναπτυχθούν έγκαιρα.

Στρατηγικές επιπτώσεις για την περιοχή

Ο εξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με πυραύλους ATACMS θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή. Ακόμη και με τον περιορισμένο αριθμό αυτών των πυραύλων και τη σχετική ευπάθειά τους στα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, η παρουσία τους μπορεί να λειτουργήσει ως σοβαρό έναυσμα που μπορεί να επηρεάσει την επιμελητεία στην περιοχή, την ανάπτυξη μεγάλων σχηματισμών κ.λπ.
 Η παρουσία τέτοιων πυραύλων μπορεί να τονώσει το στρατιωτικό ηθικό δείχνοντας ότι η χώρα τους έχει τα μέσα να χτυπήσει σημαντικούς στόχους.
Αρκεί όμως να τα παράλαβουν...

Προοπτικές για περαιτέρω προμήθειες

Εάν η Ουκρανία θεωρεί τους πυραύλους ATACMS ένα αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των πολεμικών της δυνατοτήτων, μπορεί να απευθυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας πρόσθετες προμήθειες ή να εκσυγχρονίσει τους υπάρχοντες πυραύλους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση της χρήσης τους και εάν σήμερα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μόνο πυραύλους με βεληνεκές 165 χιλιομέτρων, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρέχουν επιλογές μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Με εμβέλεια κρούσης έως και 300 χιλιόμετρα, και αυτό δημιουργεί ήδη απειλή για τη μισή χερσόνησο της Κριμαίας. Ωστόσο, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ περιορισμένα αποθέματα αυτών των όπλων, και ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να μιλάμε για την προμήθεια δεκάδων πυραύλων παρά για εκατοντάδες.
Παρά τις συγκεκριμένες δυνατότητες που παρέχουν οι πύραυλοι ATACMS στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης τους. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης