Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα στενά της Ταϊβάν το κινεζικό κατασκοπευτικό «μπαλόνι» - Συναγερμός και στις ΗΠΑ

Στα στενά της Ταϊβάν το κινεζικό κατασκοπευτικό «μπαλόνι» - Συναγερμός και στις ΗΠΑ
Στις αρχές του 2023 ένα κινεζικό κατασκοπευτικό «μπαλόνι» ίπτατο πάνω από τα αμερικανικά εδάφη
Στα στενά της Ταϊβάν βρέθηκε ένα ακόμη κινεζικό κατασκοπευτικό «μπαλόνι» (αερόστατο), με το Πεκίνο όμως να αρνείται το ρόλο της συλλογής πληροφοριών.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι ένα κινεζικό στρατιωτικό αερόστατο επιτήρησης εντοπίστηκε στα στενά της Ταϊβάν, καθώς και μια μεγάλης κλίμακας αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων.
Το υπουργείο είπε ότι το αερόστατο πέρασε νοτιοδυτικά του βόρειου λιμανιού της πόλης Keelung το βράδυ της Πέμπτης και στη συνέχεια συνέχισε ανατολικά προτού εξαφανιστεί, πιθανώς στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Ταϊβάν έχει απειλήσει να καταρρίψει τέτοια αερόστατα, αλλά το υπουργείο δεν ανέφερε αν κάποια δράση έλαβε χώρα.
Είπε ότι το «μπαλόνι» παρακολουθήθηκε να πετούσε σε ύψος περίπου 6.400 μέτρων (21.000 πόδια).
Ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν 26 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μαζί με 10 πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, το 24ωρο πριν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής.
Από τα αεροσκάφη, τα 15 είχαν διασχίσει τη μέση γραμμή που είναι ένα ανεπίσημο διαχωριστικό μεταξύ των πλευρών, αλλά το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει.
Μερικοί εισήλθαν επίσης στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν έξω από τον εναέριο χώρο του νησιού.

Συνεχίζονται οι εισβολές

Τέτοιες εισβολές συμβαίνουν τακτικά ως μέσο διαφήμισης της απειλής της Κίνας να χρησιμοποιήσει βία για να προσαρτήσει την αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία που θεωρεί δική της επικράτεια, να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ταϊβάν και να επηρεάσουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του κοινού, οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμφίθυμοι.
Οι κινεζικές αποστολές ώθησαν επίσης την Ταϊβάν να αυξήσει τις αγορές αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο σύμμαχό της, και να αναζωογονήσει τη δική της αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υποβρυχίων.
Το Πεκίνο διαμαρτύρεται έντονα για όλες τις επαφές μεταξύ του νησιού και των ΗΠΑ, αλλά η επιθετική του διπλωματία βοήθησε στην οικοδόμηση ισχυρής δικομματικής υποστήριξης για την Ταϊπέι στο αμερικανικό Καπιτώλιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε αυστηρότερους κανόνες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και πιθανή κατάρριψη άγνωστων εναέριων αντικειμένων μετά από τρεις εβδομάδες δράματος υψηλού κινδύνου που πυροδοτήθηκε από την ανακάλυψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που διέρχεται μεγάλο μέρος της χώρας στις αρχές του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης