Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση τα ευρωπαϊκά ομόλογα - Το Bloomberg προειδοποιεί για προσοχή

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση τα ευρωπαϊκά ομόλογα - Το Bloomberg προειδοποιεί για προσοχή
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μεταξύ των πιο επιρρεπών σε διόρθωση
Τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι από τα πιο υπεραγορασμένα μετά το παγκόσμιο ράλι του σταθερού εισοδήματος, και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπή σε διόρθωση, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Όπως αναλύει το Bloomberg, οι αποδόσεις έχουν πέσει σχεδόν παντού από τον Οκτώβριο.
Οι συνθήκες υπερπώλησης οδήγησαν σε αντιστροφή του sell off των ομολόγων, το οποίο ενισχύθηκε περαιτέρω από τους κεντρικούς τραπεζίτες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην ΕΚΤ, μετριάζοντας την επιθετικότητα τους με βάση την άποψή τους ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει επανέλθει υπό έλεγχο.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδόσεις, μετά τη Βραζιλία, σημειώθηκαν στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία.
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης σημειώσει μεγάλες μειώσεις, μεγαλύτερες από ό,τι στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1_88.jpg
Σε υπεραγορασμένα επίπεδα

Πόσο υπεραγορασμένες είναι πλέον οι μεμονωμένες αγορές ομολόγων;
Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα το Bloomberg αναλύει τους συγκεντρωτικούς δείκτες για χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι συνολικοί δείκτες αποτελούνται από εταιρικό και δημόσιο χρέος.
Χρησιμοποιώντας το RSI ως μετρητή υπεραγοράς (είναι ατελές ως σήμα συναλλαγών, αλλά είναι ένα καλό πρώτο φίλτρο για αγορές που μπορεί να είναι φθηνές ή ακριβές), μπορούμε να δούμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δυνητικά εκτεταμένες αγορές ομολόγων.
Για παράδειγμα, οι αγορές ομολόγων της Ελβετίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είναι όλες υπεραγορασμένες σε αυτό το μέτρο (RSI 14 ημερών > 70) και είναι περισσότερες από τις ΗΠΑ.
Όπως και στις ΗΠΑ, η πτώση των αποδόσεων στην Ευρώπη οφείλεται στις αυξανόμενες προσδοκίες για αρκετά βαθιές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, με πάνω από 140 μ.β. αξίας επί του παρόντος να προεξοφλούνται.
2_146.jpg
Ο ρόλος της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άνετα με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, με τη γνωστή μετριοπαθή Isabel Schnabel να μαλακώνει πρόσφατα τη στάση της.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη μπορεί να μην είναι τόσο ζοφερές το επόμενο έτος (το ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο επιβεβαιώθηκε ότι μειώθηκε κατά 0,1%), καθώς η πραγματική ανάπτυξη του Μ1, η οποία οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου έξι μήνες, φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε.
Επιπλέον, κορυφαίοι δείκτες του πληθωρισμού, όπως οι τιμές εισροών PMI, υπονοούν επίσης ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην αντιμετωπίστηκε, όπως φαίνεται να πιστεύουν αρκετοί στην ΕΚΤ.
Και πάλι, όπως και με τις ΗΠΑ, πολύ λιγότερες - εάν υπάρχουν - περικοπές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα, αφήνοντας τις υπεραγορασμένες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων υπό την επιφύλαξη μιας άλλης ανατροπής, καταλήγει το Bloomberg.
3_127.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης