Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής βάζει μπροστά το… αλυσοπρίονο και υπόσχεται σοκ στην οικονομία

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής βάζει μπροστά το… αλυσοπρίονο και υπόσχεται σοκ στην οικονομία
Ο Milei και ο υπουργός Οκονομικών Luis Caputo αναμένεται να ανακοινώσουν μια δέσμη οικονομικών μέτρων στις αρχές της εβδομάδας
Σχετικά Άρθρα

Οι ψηφοφόροι της Αργεντινής μπορεί να έχουν λόγους να ανησυχούν για την υπόσχεση του νέου προέδρου Havier Milei για επώδυνη οικονομική θεραπεία σοκ, αλλά οι αγορές είναι πρόθυμες, ελπίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα δώσει στην οικονομία μια "γερή κλωτσιά" όταν παρουσιάσει το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα.
Ο Milei επιβεβαίωσε την Κυριακή τα σχέδια για σκληρές περικοπές δαπανών για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες και τη μείωση του πληθωρισμού που αγγίζει το 150%, αν και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί.
"Δεν υπάρχουν χρήματα", είπε επανειλημμένα στην παρθενική του ομιλία, δεσμευόμενος να λάβει σκληρές αποφάσεις ακόμη και αν αυτό σημαίνει πόνο για τη χώρα. "Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι τιτάνια".

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο Milei, ο οποίος κέρδισε τους ψηφοφόρους με το οικονομικό σχέδιο "αλυσοπρίονο" για τη μείωση των κρατικών δαπανών και την ανατροπή του ελλείμματος, πρέπει να κάνει πράξη αυτή τη σκληρή ομιλία.
Η εκλογική του νίκη έδωσε ώθηση στις μετοχές και τα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει το Reuters.
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις επόμενες ημέρες είναι ότι τα μηνύματα δεν είναι αρκετά ισχυρά", αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων EcoGo.
Ο Milei και ο υπουργός Οκονομικών Luis Caputo αναμένεται να ανακοινώσουν μια δέσμη οικονομικών μέτρων στις αρχές της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναζητούν υποτίμηση του πέσο, το οποίο τώρα συγκρατείται από νομισματικούς ελέγχους, περικοπές δημοσίων δαπανών και πιθανές ιδιωτικοποιήσεις.
"Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση να αναζωογονήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη", δήλωσε ο οικονομολόγος Gustavo Ber, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κοινωνική και νομοθετική στήριξη, δεδομένου ότι είναι πιθανό να έρθει ο οικονομικός πόνος και ο πληθωρισμός να εκτοξευθεί περαιτέρω.

Τρομακτικά τα macro

"Η μακροοικονομική εικόνα... είναι, το λιγότερο, τρομακτική. Αν και ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη", δήλωσε η εταιρεία συμβούλων GMA Capital Research.
Ο Milei θα πρέπει να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας που οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκονται στο κόκκινο κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια, να απαλύνει μια διαφαινόμενη ύφεση, να μειώσει τη φτώχεια κατά 40% και να αναμορφώσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι πρώτες του εβδομάδες μπορεί να δώσουν τον τόνο.
"Για να βγει από αυτή την κατάσταση θα είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και να καταργήσει το συντομότερο δυνατό τους ελέγχους κεφαλαίων", δήλωσε ο Lautaro Moschet, οικονομολόγος στο Ίδρυμα Ελευθερίας και Προόδου.
Η Morgan Stanley ανέφερε σε έκθεσή της ότι χωρίς ένα ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα, η Αργεντινή μπορεί να χρειαστεί να αποδυναμώσει απότομα τη συναλλαγματική της ισοτιμία, η οποία σήμερα είναι περίπου 365 ανά δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να δει την τιμή του δολαρίου να διπλασιάζεται.
"Μια συναλλαγματική προσαρμογή φαίνεται αναπόφευκτη", ανέφερε η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμα της 7ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί στα 700 ανά δολάριο.
"Μια οικονομία χωρίς αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί να αντισταθμίσει με ένα ασθενέστερο FX για να προσελκύσει επενδύσεις", τονίζουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης