Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη στην Παλαιστίνη, δεκάδες νεκρούς μετρά ο IDF - Τρόμος από 13.000 «χαζές» βόμβες - Hamas: Δεν υπάρχει Γάζα χωρίς εμάς

Αποκάλυψη στην Παλαιστίνη, δεκάδες νεκρούς μετρά ο IDF - Τρόμος από 13.000 «χαζές» βόμβες - Hamas: Δεν υπάρχει Γάζα χωρίς εμάς
Ο ισραηλινός στρατός υπέστη χθες Τετάρτη 13/12 τις μεγαλύτερες απώλειες του εδώ και 6 εβδομάδες
(upd17) Παρά τη διεθνή κατακραυγή, παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση πυρός και παρά τις προειδοποιήσεις του πιο στενού τους συμμάχου των ΗΠΑ, να αλλάξουν… ρότα, οι Ισραηλινοί αδιαφορούν και διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Γάζα, μέχρι τέλους, μέχρι να επιτύχουν όλους τους στόχους που έχουν θέσει, όπως την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas έτσι ώστε αυτή να μην αποτελέσει ξανά ποτέ στο μέλλον απειλή για τους Ισραηλινούς.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Hamas υποστηρίζει πως Γάζα χωρίς αυτήν δεν υπάρχει, με τον ηγέτη της Ismail Haniyeh να διαμηνύει πως οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον της Γάζας δεν περιλαμβάνει την Hamas είναι απλά μια αυταπάτη.
Με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ανυποχώρητες και να απέχουν από κάθε διαδικασία διαπραγματεύσεων, είναι σαφές πως το άμεσο μέλλον για τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους φαντάζει εφιαλτικό, με τις διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για μια επικείμενη τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με επιδημίες και ενδεχόμενη κατάρρευση της δημόσιας τάξης.

Οι χειρότερες απώλειες του IDF σε έξι εβδομάδες

Πέρα όμως από τους περισσότερους από 18.500 νεκρούς και 50.000 τραυματίες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό των Παλαιστινίων, σοβαρές απώλειες αρχίζει να μετρά πλέον και ο ισραηλινός στρατός.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες, ο IDF ανακοινώνει διαρκώς αύξηση του αριθμού των νεκρών στρατιωτών, οι οποίοι βάσει του επίσημου απολογισμού, ανέρχονται σε 116 (διπλάσιος αριθμός από τις απώλειες των Ισραηλινών στις συγκρούσεις στη Γάζα πριν από 9 χρόνια) από τις 20 Οκτωβρίου, όταν και άρχισε η εισβολή στη Γάζα.
Σημειώνεται πως η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο θανατηφόρα για τον ισραηλινό στρατό εδώ και έξι εβδομάδες καθώς μέτρησε τουλάχιστον 10 νεκρούς στρατιώτες, ανάμεσα τους και έναν συνταγματάρχη, τον Ben Basat ο οποίος είναι και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός του IDF που έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.

Έπεσαν σε ενέδρα

Ο Basat και άλλοι 8 στρατιώτες της Ταξιαρχίας Golani σκοτώθηκαν ύστερα από ένεδρα
που έστησαν οι μαχητές της Hamas στην Shejaiya, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας.
Πέρα όμως από τους 9 αυτούς στρατιωτικούς, ένας ακόμα Ισραηλινός από το 614ο τάγμα του Σώματος Μηχανικών Μάχης σκοτώθηκε σε άλλο σημείο στη βόρεια Γάζα.
Πρόκειται για έναν αριθμό που εκτιμάται πως θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και για όσο καιρό μαίνονται οι άγριες μάχες κυρίων στην Khan Yunis, στα νότια εδάφη του παλαιστινιακού θύλακα.
Εκτιμάται ότι από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, 1.740 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.
Συγκεκριμένα, ο IDF σε επικαιροποίηση των στοιχείων ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο τραυματίστηκαν 36 στρατιώτες του, εκ των οποίων οι 7 είναι σοβαρά τραυματίες.
CNN: Το Ισραήλ έριξε 13.000 «χαζές» βόμβες

Το 40% με 45% από τις 29.000 βόμβες που έχει ρίξει από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ στη Γάζα είναι μη καθοδηγούμενες (γνωστές και ως «χαζές» βόμβες) γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για λιγότερο ακριβή πυρομαχικά και κατά συνέπεια μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους άμαχους, ειδικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Γάζα.
Όπως μεταδίδει το CNN,
επικαλούμενο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο ρυθμός με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις βόμβες αυτές μπορεί να συμβάλλει στον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.
435.jpg
433.jpg
Ισραήλ: Συνεχίζουμε τον πόλεμο

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αδιαφορεί και είναι αποφασισμένο να πάει μέχρι τέλους, μέχρι να επιτύχει την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως και η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών ζητά να μην κάνει πίσω ο στρατός και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, δηλώνοντας έτοιμοι να δεχθούν τον θάνατο περισσότερων Ισραηλινών στρατιωτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόλις το 10% των Ισραηλινών πολιτών εκτιμά πως ο στρατός χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη πυρός κατά της Γάζας και των Παλαιστινίων.
Άλλωστε η κυβέρνηση διαμηνύει πως οποιαδήποτε υποχώρηση ή επιβράδυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του IDF θα εκληφθεί από τον αντίπαλο ως ένδειξη αδυναμίας, αναφέροντας πως εάν ο εχθρός δεν εξαλειφθεί τώρα, θα τον βρουν και πάλι αύριο μπροστά τους, ενδεχομένως πιο ισχυρό και με τη στήριξη και άλλων κρατών, όπως το Ιράν.

Συλλήψεις 70 μαχητών

Ο IDF ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη 70 και πλέον στρατιωτικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στο νοσοκομείο Adwan στην πόλη της Γάζας.
Πολλοί από τους συλληφθέντες εμφανίζονται να αφήνουν τα όπλα τους.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η επιχείρηση οργανώθηκε κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες.
4_119.jpg
Hamas: Δεν θα καταφέρετε τους στόχους σας

Από την πλευρά της η Hamas υποστηρίζει πως όπως δείχνει ο θάνατος των 10 Ισραηλινών στρατιωτών μέσα σε μια ημέρα, το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να επιτύχει πότε τους στόχους του στη Γάζα.
«Όσο περισσότερο μείνετε, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των θανάτων και των απωλειών σας και θα βγείτε από αυτό κουβαλώντας την ουρά της απογοήτευσης και της απώλειας, αν θέλει ο Θεός» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas.

Haniyeh: Δεν υπάρχει Γάζα χωρίς την Hamas

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Γάζα χωρίς την Hamas.
«Οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα ή στο Παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς την Hamas ή τις διάφορες δυνάμεις της αντίστασης είναι απλά μια αυταπάτη» ανέφερε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Haniyeh, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι ανοιχτός σε συνομιλίες για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Στηρίζει το 72% των Παλαιστινίων

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Έρευνας Πολιτικής, βάσει του οποίου το 72% των Παλαιστίνιων τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας πιστεύει ότι η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ ήταν σωστή.
Επισημαίνεται μάλιστα πως ο πόλεμος στη Γάζα εμφανίζει ενισχυμένη την Hamas στις δύο αυτές παλαιστινιακές περιοχές.
Μάλιστα στη Δυτική Όχθη, όπου κυβερνά η Fatah του Mahmoud Abbas, η στήριξη στην Hamas έχει υπερτριπλασιαστεί (πλέον ανέρχεται στο 85%) σε σχέση με τα ποσοστά στήριξης που λάμβανε πριν από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου.
Μόλις το 11% εξέφρασε ικανοποίηση για τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas

Netanyahu: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Ενδεικτικές άλλωστε του αδιεξόδου που έχει προκύψει και πάλι στο Παλαστινιακό και που σηματοδοτεί έναν αέναο κύκλο αίματος είναι οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, ο οποίος είπε πως ο στρατός θα συνεχίσει να πολεμά και ότι τίποτα «δεν θα μας σταματήσει»
Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψει «την είσοδο στη Γάζα όσων υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Νεκροί οι 19 από τους 135 ομήρους

Όσον αφορά τους ομήρους, το Ισραήλ υποστηρίζει πως από τους 135 ομήρους που εκτιμά που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Hamas, τουλάχιστον οι 19 είναι ήδη νεκροί.
Όπως αναφέρεται, εντός της εβδομάδας ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο ομήρων.

Επίγεια Κόλαση

Για επίγεια Κόλαση κάνουν λόγο οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφερόμενες στις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα, όπου τουλάχιστον τα μισά κτήρια και υποδομές έχουν ισοπεδωθεί και σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι – το 85% του συνολικού πληθυσμού – έχει εκτοπιστεί, διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Σε δηλώσεις του ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστήριξε πως πλέον δεν υπάρχουν τρόφιμα, ακόμα και για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν.
Παράλληλα διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση και επιδημίες.
7_55.jpg
8_51.jpg
9_28.jpg
10_22.jpg
11_35.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης