Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall – Στο +0,7% ο Dow, ο Nasdaq +0,66%

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall – Στο +0,7% ο Dow, ο Nasdaq +0,66%

Σε εορταστική διάθεση το αμερικανικό χρηματιστήριο…

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq και τον δείκτη Dow να βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αν μη τι άλλο, οι traders διατηρούν το εορταστικό κλίμα ζωντανό, στον απόηχο των προαναγγελθεισών επιτοκιακών μειώσεων, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,68% στις 37.557 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,59% στις 4.768 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,66% στις 15.003 μον.
12_24.JPG
Η αγορά σημειώνει ράλι, λαμβάνοντας ώθηση από την προαναγγελθείσα νομισματική χαλάρωση της Federal Reserve, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει ύφεση και, εύλογα, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν.
«Οι αγορές γιορτάζουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο τον αποπληθωρισμό, αλλά το σενάριο της ήπιας προσγείωσης» δήλωσε η Emily Roland, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο John Hancock Investment Management στο CNBC «Closing Bell: Overtime» τη Δευτέρα.
«Η Fed πιστεύει ότι προσγειωνόμαστε σε έδαφος ήπιας προσγείωσης και βλέπουμε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς».

Στα μάκρο, αύξηση σημείωσε τον Νοέμβριο 2023 η κατασκευή νέων κατοικιών, ενώ οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 14,8% τον περασμένο μήνα στο 1,56 εκατ. από 1,36 εκατ.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,9%.
Τον Οκτώβριο είχαν ενισχυθεί κατά 1,9%.
Εν τω μεταξύ, οι νέες οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 2,5%, μετά από άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2,2%.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,56% στις 16.744 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.638 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.574 με άνοδο 0,08%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 0,41% στις 30.363 μονάδες.
9_57.JPG
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer σημείωσε άνοδο 0,4% παρά το γεγονός ότι ένα αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη Monsanto, που ανήκει στον γερμανικό χημικό κολοσσό, να καταβάλει 857 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην μαθητές και εθελοντές γονείς ενός αμερικανικού σχολείου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα χημικά προϊόντα της εταιρείας τους αρρώστησαν.
Η Bayer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Η μετοχή της UBS σημείωσε άνοδο 1,5%, αφού η Cevian Capital ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 1,3% στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με την ομάδα επενδυτών να βλέπει "σημαντικές προοπτικές αξίας" μετά την εξαγορά της Credit Suisse.

Στην οικονομία, στο 2,4% μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,1% τον Νοέμβριο του 2023, από 3,6% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,1%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,8%), στη Δανία (0,3%) και στην Ιταλία (0,6%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,0%), την Ουγγαρία (7,7%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (και οι δύο 6,9%).
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε τρία.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, όπως αναμενόταν ευρέως, εν μέσω εικασιών της αγοράς ότι ο παρατεταμένος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχει φτάσει στο τέλος του και ότι θα αρχίσει μειώσεις το επόμενο έτος.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις προσδοκίες από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Bostjan Vasle να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη προτού μπορέσει να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της πολιτικής της, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο είναι πρόωρες.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα την Τρίτη αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητες τις εξαιρετικά χαλαρές ρυθμίσεις της πολιτικής της και το guidance.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης