Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορόσημο, ανάλογο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η επικράτηση Milei στην Αργεντινή – Τελειώνει ο σοσιαλισμός της Λατινικής Αμερικής

Ορόσημο, ανάλογο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η επικράτηση Milei στην Αργεντινή – Τελειώνει ο σοσιαλισμός της Λατινικής Αμερικής
Περισσότερες χώρες στη Λατινική Αμερική θα αρχίσουν να βαδίζουν προς τον συντηρητισμό
Η ορόσημο εκλογή του Javier Milei ως προέδρου της Αργεντινής μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην κυριαρχία των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.
«Ξεκινά μια επανάσταση από εδώ, θα περάσει από την Αμερική, μέχρι τον βορρά και μετά στην Ευρώπη», είπε στους The Epoch Times η Lilia Lemoine, μια νεοεκλεγμένη βουλευτής στην Αργεντινή και μακροχρόνια σύμμαχος του Milei.
Ο Πρόεδρος Milei, ένας ελευθεριακός και αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», έχει ανατρέψει την αριστερή στροφή που, στις αρχές του 2023, είχε κρατήσει όλα τα έθνη στην Αμερική εκτός από την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Ελ Σαλβαδόρ και τον Ισημερινό.
«Όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σηματοδοτεί το τέλος μιας τραγικής εποχής για αυτόν τον κόσμο, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν το σημείο καμπής της ιστορίας μας», είπε ο Πρόεδρος Milei στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ο Βραζιλιάνος βουλευτής Cristiano Caporezzo χαρακτήρισε την εκλογή του Milei «απολύτως ιστορική».
«Σηματοδοτεί μια πολύ στρατηγική στιγμή για τη Λατινική Αμερική, μια δεξιά «ανακατάκτηση» της ηπείρου», δήλωσε ο κ. Caporezzo στους The Epoch Times.
"Η άφιξη του Milei στην Αργεντινή θα δώσει στις εκλογές της Χιλής κάποια δύναμη.
Περισσότερες χώρες στη Λατινική Αμερική θα αρχίσουν να βαδίζουν προς τον συντηρητισμό."
Η Κολομβιανή γερουσιαστής María Fernanda Cabal παρευρέθηκε επίσης στην ορκωμοσία του Προέδρου Milei στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου.
«Σήμερα μας έδωσε ελπίδα, στη Λατινική Αμερική, επίσης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», είπε στους The Epoch Times.
"Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Javier Milei άνοιξε την πόρτα και όλες αυτές οι κυβερνήσεις που κυβερνούν, κοινωνίες που υποφέρουν με όλους αυτούς τους ακτιβιστές που αντιβαίνουν στη φύση των ανθρώπων... αυτή τη στιγμή, όλα θα στρίψουν δεξιά", είπε η Cabal.
«Ελπίζουμε να κερδίσει ο Trump.
Ελπίζουμε να κερδίσει ο Jose Antonio Kast στη Χιλή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε και την Κολομβία».

Δεξιά στροφή

Ο Ernesto Araújo, πρώην υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας, τώρα στρατηγικός σύμβουλος για τις διεθνείς υποθέσεις στο think tank Fundación Disenso με έδρα την Ισπανία, δήλωσε στους The Epoch Times ότι βλέπει μια παγκόσμια στροφή προς τον συντηρητισμό.
"Αυτό μπορεί να είναι μια αληθινή "ανάκτηση" της ελευθερίας παγκοσμίως, η οποία μπορεί να ξεκινά εδώ στην Αργεντινή.
Μου αρέσει να σκέφτομαι φιλόδοξα, και νομίζω ότι αυτό μπορεί πράγματι να ισχύει", είπε ο κ. Araújo.
"Εάν οι προτάσεις της διοίκησης του Milei λειτουργήσουν, οι άνθρωποι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδέες της ελευθερίας λειτουργούν.
Ότι λειτουργούν σε μια μεγάλη χώρα."
Την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, ο Πρόεδρος Milei περιόρισε εννέα κυβερνητικά υπουργεία, έλαβε μέτρα για την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και προετοιμάστηκε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες που μπορεί να προκύψουν από τα επερχόμενα δραστικά οικονομικά μέτρα.
Έχει υποσχεθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να εξαλείψει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και ενδεχομένως να υιοθετήσει το δολάριο ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με μια εναλλακτική λύση που βασίζεται σε κουπόνια και να μεταφέρει το μοντέλο δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης σε ένα σύστημα που βασίζεται στην ασφάλιση.
«Αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο μας προσφέρει μια διαφορετική χώρα, μια χώρα στην οποία το κράτος δεν κατευθύνει τη ζωή μας, αλλά προστατεύει τα δικαιώματά μας, μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι λογοδοτούν για τις πράξεις τους», είπε ο Πρόεδρος Milei κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Ο Hermann Tertsch, Ισπανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιόρτασε τη νίκη του Προέδρου Milei στα εγκαίνια του τελευταίου στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου.
«Πιστεύω ότι αυτή η νίκη —της αλήθειας— στην Αργεντινή είναι μια ιστορική νίκη και μια νίκη με τεράστιες επιπτώσεις», είπε ο κ. Tertsch στους The Epoch Times.
«Είναι τόσο σημαντικό και έχει συνέπειες για όλη την Αμερική και για όλη τη Δύση, μια εξαιρετικά σημαντική ανατροπή».

Αλλαγή και στην Ευρώπη

Η πρόσφατη νίκη στην Ολλανδία από τον συντηρητικό Geert Wilders, ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία, ενθάρρυνε τους συντηρητικούς στην περιοχή.
Ο κ. Wilders κέρδισε τις εκλογές, αλλά πρέπει να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό με άλλα πολιτικά κόμματα για να γίνει πρωθυπουργός.
«Μπορούμε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κάνουμε δεξιά πολιτική», είπε ο κ. Terstch.
«Μπορούμε να σταματήσουμε τα τερατουργήματα της ατζέντας του 2030, του πράσινου συμφώνου, όλης της μόνιμης ανάμειξής τους στη διαβίωση των ανθρώπων, την εκκαθάριση της επιβίωσης που πιέζει η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να αλλάξουμε την Επιτροπή και τότε θα δούμε διαφορά στην Ευρώπη».
Η ατζέντα του 2030 είναι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη 17 «στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» μέχρι το έτος 2030.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν «ισότητα των φύλων», «υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή» και δράση για το κλίμα.
«Το πράσινο σύμφωνο» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Tertsch είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», ένα πλαίσιο στο οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050.
"Έχουμε αποδώσει τόσα πολλά σε 50 χρόνια, 60 χρόνια, που δεν μπορούμε να αποδώσουμε άλλο.
Τώρα μπορούμε μόνο να ανακατακτήσουμε.
Και είμαστε σε μια εκστρατεία πλήρους ανακατάκτησης", είπε ο κ. Terstch.
Όμως, η συντηρητική και ελευθεριακή πολιτική αντιμετωπίζει ορισμένες αποφασιστικές και καλά συντονισμένες δυνάμεις.

Διαφθορά

Οι σοσιαλιστικές διοικήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα το καθεστώς της Βενεζουέλας, έχουν διευκολύνει ή έχουν εμπλακεί στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και έχουν συντονιστεί με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και την περιφερειακή ασφάλεια εδώ και χρόνια.
Το 2020 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον δικτάτορα της Βενεζουέλας Nicolas Maduro και 14 άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους σε μια συνωμοσία «ναρκοτρομοκρατίας» για να «πλημμυρίσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες με ναρκωτικά.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ιρανικά στρατιωτικά πλοία που είχαν επιβληθεί για τρομοκρατία ελλιμενίστηκαν στη Βραζιλία και τον Ιούνιο μια αμυντική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Βολιβίας έδεσε τα δύο έθνη πιο κοντά.
Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής έχουν επιτρέψει σε τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να δρουν ευρέως στη Νότια Αμερική για χρόνια.
Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς εξαπλώνει την επιρροή του ευρέως στη Λατινική Αμερική εδώ και χρόνια με εμπορικές συμφωνίες, μια διευρυνόμενη στρατιωτική παρουσία και δεσμούς με ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες στην περιοχή.
Το Φόρουμ του Σάο Πάολο είναι το κέντρο για αριστερές ομάδες και πολιτικές διοικήσεις.
Δημιουργήθηκε το 1990 από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva και τον κουβανό δικτάτορα Fidel Castro, ενώ ένωσε ναρκοτρομοκρατικές κομμουνιστικές αντάρτικες ομάδες όπως οι FARC της Κολομβίας και πολιτικά κόμματα που βρίσκονται συχνά στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του MORENA του Μεξικού και του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας.
Ο δηλωμένος στόχος της ομάδας είναι να μετακινήσει την περιοχή πιο αριστερά.
Το Φόρουμ του Σάο Πάολο κληρονόμησε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αριστερών κομμάτων που συνενώνονται για περισσότερο από έναν αιώνα με οργανώσεις όπως η Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής.
Ο Mike Gonzales του Ιδρύματος Heritage αποκάλεσε το Φόρουμ του Σάο Πάολο «τον μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό μαρξιστικό διεθνή οργανισμό στον κόσμο».
Οι ηγέτες της ομάδας συχνά επιδεικνύουν αντιαμερικανική ρητορική και είτε είναι αυταρχικοί είτε αποδοκιμάζουν τον αυταρχισμό.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεργάζεται όλο και περισσότερο με κόμματα του Φόρουμ του Σάο Πάολο, μερικά από τα οποία βρίσκονται τώρα στην εξουσία.
Τον Μάρτιο του 2022, πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία και στην Κολομβία, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Φόρουμ του Σάο Πάολο πραγματοποίησαν μια σειρά συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, ο αξιωματούχος του ΚΚΚ Sun Yanfeng, που συνδέεται με το Κινεζικό Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων και το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, είπε ότι είχε τις ρίζες του στις νίκες των αριστερών και στις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης