Ο πρώην αξιωματικός της CIA Ray McGovern αναλύει τις ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Βιετνάμ και εξηγεί γιατί η εμπλοκή Biden μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τις ΗΠΑ
Είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ, ΝΑΤΟ τον οποίο χάνει με τεράστιο κόστος η συλλογική Δύση.
Αμφισβητείται ευθέως και έντονα η μονοκρατορία των ΗΠΑ, που βαδίζει προς αντικατάσταση από έναν πολυπολικό κόσμο με πολλά κέντρα εξουσίας.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία προωθήθηκε από τη Δύση για την αποδυνάμωση της Ρωσίας αλλά κατέληξε να εξουθενώσει οικονομικά, στρατιωτικά και ενεργειακά Ευρώπη και ΗΠΑ.
Άλλωστε μόλις την Τετάρτη (20/12/2023) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken παραδέχθηκε, πως οι ΗΠΑ εξαντλήθηκαν και ο μελλοντικός σχεδιασμός της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει την αποστολή οικονομικής βοήθειας.
Η θεωρία domino
Το αφήγημα της «ρωσικής απειλής» του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden φέρνει στο νου την απομυθοποιημένη πλέον «θεωρία domino» του Ψυχρού Πολέμου στην οποία πρωτοστάτησε η Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, δήλωσε στο Sputnik ο Ray McGovern, πρώην αξιωματικός της CIA.
Ο Biden υποστήριξε νωρίτερα τον Δεκέμβριο 2023 ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να κερδίσει στην Ουκρανία, αφού «δεν θα σταματήσει εκεί».
«Εάν ο Putin συνεχίσει και μετά επιτεθεί σε έναν σύμμαχό μας, δεσμευόμαστε ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ και θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε και αυτό δεν το έχουμε σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις 6 Δεκεμβρίου.
Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Biden «πλήρη ανοησία», προσθέτοντας πως πιστεύει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του το κατανοεί αυτό.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον — κανένα γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό — να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Putin στις 17 Δεκεμβρίου.
Όλα θυμίζουν Βιετνάμ
«Όσο περισσότερο ακούω τον Biden και τους συμβούλους του, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι πραγματικά πιστεύουν, πως οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την Ευρώπη όπως κάναμε εμείς», είπε ο McGovern, πρώην αξιωματικός της CIA υπεύθυνος για την καθημερινή ενημέρωση του τότε προέδρου Ronald Reagan.
«Μου θυμίζει τη δεκαετία του '60 όταν δούλευα πάνω στη ρωσική πολιτική απέναντι στο Βιετνάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η θεωρία του dominο είναι ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά τη Νοτιοανατολική Ασία.
Λέγαμε ότι όλος ο κόσμος καλύτερα να φύγει αν οι Ρώσοι επικρατήσουν στο Βιετνάμ», τόνισε ο McGovern.
Η «θεωρία του domino» σήμαινε ότι «όταν ένα κράτος υποκύπτει στον κομμουνισμό, ο αντίκτυπος είναι τέτοιος που αποδυναμώνει την αντίσταση άλλων χωρών και διευκολύνει, αν όχι προκαλεί, την πτώση τους στον κομμουνισμό», σύμφωνα με ένα σημείωμα του 1964 από το Συμβούλιο Εθνικών Εκτιμήσεων στον διευθυντή της CIA.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την πλέον απαξιωμένη θεωρία για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ χρόνια μετά την ατυχή στρατιωτική τους εκστρατεία στην Κορέα.
Η επίθεση Tet και η Ουκρανία
Στο τέλος, οι ΗΠΑ βάλτωσαν στο Βιετνάμ, με την ηγεσία τους να συνεχίζει να εμμένει σε ένα ψευδές αφήγημα.
Το ίδιο συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον βετεράνο της CIA: όσο πιο γελοία γίνεται η ιδέα της ομάδας Biden ως προς την απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη, τόσο πιο απελπισμένα εμμένουν σε αυτήν.
«Το είδα να συμβαίνει στο παρελθόν», επισήμανε ο McGovern.
«Υπήρχε ένα ψευδές αφήγημα.
Δήθεν κερδίζαμε στο Βιετνάμ και οι δυνάμεις μας ήταν έτοιμες να ολοκληρώσουν τη νίκη, εκτός από το ότι ο στρατηγός Westmoreland έλεγε στα τέλη του 1967: Χρειαζόμαστε απλώς 208 επιπλέον στρατεύματα γιατί πρέπει να μπούμε στο Βιετνάμ, μέχρι τα κινεζικά σύνορα, και μετά θα κερδίσουμε σίγουρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αξιωματικός της CIA.
«Αυτό ήταν παραληρηματικό. Αυτό ήταν τρελό. Και, ξέρετε, όσοι ήμασταν εδώ ξέραμε τι συνέβη την τελευταία φορά που πήγαμε μέχρι τα κινεζικά σύνορα στην Κορέα.
Λοιπόν, τι συνέβη; Στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 1968, υπήρξε η επίθεση Tet, όπου οι Βορειοβιετναμέζοι εξαπέλυσαν επιδρομές, άγριες επιδρομές σε κάθε οικισμό, πόλη, χωριό, την πρωτεύουσα της επαρχίας στο Νότιο Βιετνάμ, διαψεύδοντας τις ρόδινες προβλέψεις του Westmoreland ότι θα μπορούσαμε να επικρατήσουμε», συνέχισε.
Η επίθεση Tet (Βιετναμέζικη πρωτοχρονιά) – η οποία διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 1968 – επέδρασε αρνητικά στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Μπορεί οι Αμερικανοί να απέκρουσαν την επίθεση Tet αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πύρρειος νίκη. Ήταν μία προσωρινή επικράτηση που οδήγησε στην τελική ήττα.
Αργότερα, το 53% των Αμερικανών ερωτηθέντων είπε πως η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στο Βιετνάμ ήταν λάθος.
Ο πόλεμος του Βιετνάμ, η πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας, πυροδότησε μια σειρά από παναμερικανικές διαδηλώσεις.
Οι ειρηνευτικές διαδηλώσεις της 15ης Οκτωβρίου 1969 συγκέντρωσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ψεύτικη απειλή μπορεί να φέρει την καταστροφή
«Ποιο είναι λοιπόν το νόημα μου εδώ;
Χρειάστηκε μια μεγάλη ήττα των αμερικανικών δυνάμεων και του Νοτίου Βιετνάμ για να υπάρξει κάποιο νόημα και μετά η αμερικανική διοίκηση αναζητούσε μερικούς …''σοφούς'' για την απεμπλοκή από τον πόλεμο.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο λεπτή αυτή τη στιγμή, πολύ περισσότερο επειδή μιλάμε για δύο δυνάμεις, καθεμία από τις οποίες έχει πυρηνικά όπλα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπερτόνισε ο McGovern.
«Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων της ομάδας Biden στην Ουκρανία ωφελεί τη στρατιωτική βιομηχανία και διάφορες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αμυντική παραγωγή.
Ομοίως, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ αξιοποίησε πάρα πολύ τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αν κάποιος θέλει να δικαιολογήσει την ενίσχυση των εξοπλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο, πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί θόρυβο για την υποτιθέμενη ρωσική απειλή», σύμφωνα με τον βετεράνο της CIA.
Και καταλήγοντας επισημαίνει τον κίνδυνο, η κοινή γνώμη των ΗΠΑ που έχει «υποστεί πλύση εγκεφάλου» να πιστέψει στην ύπαρξη αυτής της απειλής και να οδηγηθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο, πιστεύοντας ότι κάνει το σωστό.
Και θα οδηγηθεί σε μία ανείπωτη καταστροφή για μία απειλή, που ήταν κατασκευασμένη, σημείωσε ο McGovern.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών