Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden επιστρατεύει την αποτυχημένη θεωρία του Ντόμινο για να εξασφαλίσει περισσότερα δισ. για την Ουκρανία – Μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ο Biden επιστρατεύει την αποτυχημένη θεωρία του Ντόμινο για να εξασφαλίσει περισσότερα δισ. για την Ουκρανία – Μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ
Η θεωρία του Ντόμινο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι ο εχθρός πρέπει να αντιμετωπίζεται «εκεί» αλλιώς θα έρθει… εδώ
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να δεσμεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και το Ισραήλ, ο Biden επαναφέρει τη Θεωρία του Ντόμινο.
«Αν ο Putin πάρει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί», υποστηρίζει ο Biden.
Ο Putin θα επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, προέβλεψε, και τότε «θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε και που δεν έχουμε σήμερα: Αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε ο Biden.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Putin να κερδίσει», είπε, στην προσπάθεια του να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους για νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Ο Biden σηματοδότησε και την προθυμία του να κάνει σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό για να προσπαθήσει να προσελκύσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Υπερεκτίμηση του Putin

Η Eurointelligence σημειώνει ότι έχουμε περάσει από τον εφησυχασμό στον πανικό για τον Putin.
Οι δυτικοί αναλυτές πέρασαν κατευθείαν από τον εφησυχασμό στον πανικό στην εκτίμησή τους για τον Vladimir Putin.
Οι δυτικοί σχολιαστές έφτασαν στο σημείο να φαντασιώνονται την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
Τώρα οι ίδιοι σχολιαστές προειδοποιούν ότι ο Putin πρόκειται να καταλάβει το Κίεβο και μετά να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ άρχισε να παίρνει πιο σοβαρά την υπεράσπιση των ανατολικών συνόρων του.
Η Φινλανδία μόλις συνήψε στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το ίδιο και η Σουηδία.
Η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει μια ολόκληρη ταξιαρχία στη Λιθουανία.

Η θεωρία του ντόμινο

Η θεωρία του Ντόμινο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι ο εχθρός πρέπει να αντιμετωπίζεται «εκεί» αλλιώς θα έρθει… εδώ.
Το αποτέλεσμα ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, αρχικά με περιορισμένο τρόπο, αλλά τελικά σε έναν μεγάλο πόλεμο, με τη συνολική εμπλοκή να διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια.
Περίπου 8,7 εκατομμύρια υπηρέτησαν κατά την εποχή του Βιετνάμ μεταξύ 1964-1973, περίπου 3,1 εκατομμύρια στο Βιετνάμ.
Κλήθηκαν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, 58.279 Αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν για το τίποτα και οι συνολικοί θάνατοι στο Βόρειο και στο Νότιο Βιετνάμ ήταν περίπου 1,4 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο, το ντόμινο δεν έπεσε και το Βιετνάμ είναι πλέον εμπορικός εταίρος.
Αλλά η θεωρία του Ντόμινο επανέρχεται, εμπλουτισμένη μάλιστα.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μια κομμουνιστική νίκη σε μια χώρα ή περιοχή θα πυροδοτούσε τις γειτονικές περιοχές να ξεσηκωθούν ενάντια στις φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις, κάτι που θα οδηγούσε σε περισσότερες νίκες και περαιτέρω εξεγέρσεις.
Διατηρώντας το πρώτο ντόμινο όρθιο -στην προκειμένη περίπτωση το Βιετνάμ- οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Λάος, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, ακόμη και την Ινδία από το να υποκύψουν στις κομμουνιστικές κατακτήσεις.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Θεωρίας του Ντόμινο κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο υπουργός Άμυνας Robert McNamara, αργότερα παραδέχτηκε: «Νομίζω ότι κάναμε λάθος. Δεν πιστεύω ότι το Βιετνάμ ήταν τόσο σημαντικό για τους κομμουνιστές.
Δεν πιστεύω ότι η απώλειά του θα οδηγούσε –δεν οδήγησε– στον κομμουνιστικό έλεγχο της Ασίας».
Εκ των υστέρων, είπε ο McNamara, «θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει την αποχώρησή μας από το Νότιο Βιετνάμ το 1965.
Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να το είχαμε κάνει με όρους όχι λιγότερο ευνοϊκούς από αυτούς που έγιναν δεκτοί σχεδόν έξι χρόνια αργότερα – χωρίς μεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και με πολύ λιγότερο ανθρώπινο, πολιτικό και κοινωνικό κόστος για την Αμερική και το Βιετνάμ».

Η εμπλοκή στην Ουκρανία

Εκ των υστέρων, η ανάμειξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία με επικεφαλής τον John McCain υποκίνησε το χάος που βλέπουμε σήμερα.
Εκ των υστέρων, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το τι έκανε το Ισραήλ, συνέβαλε στην τραγωδία που έχουμε σήμερα.
Εκ των υστέρων, ο πόλεμος στο Ιράκ και η δολοφονία του Hussein οδήγησαν στο σχηματισμό του ISIS.
Εκ των υστέρων, η δολοφονία του Λιβύου ηγέτη Muammar Gaddafi από τις ΗΠΑ οδήγησε στην κατάληψη της χώρας από το ISIS.
Εκ των υστέρων, οι ΗΠΑ σπατάλησαν τρισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν, φεύγοντας επίσης ηττημένοι.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι ο αστυνόμος του κόσμου και τα αποτελέσματα των προσπαθειών έχουν αποτύχει κάθε φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης