Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα γεγονότα που θα σημαδέψουν το 2024 - Εκλογές, Κίνα, επιτόκια, Ολυμπιακοί Αγώνες

Τα γεγονότα που θα σημαδέψουν το 2024 - Εκλογές, Κίνα, επιτόκια, Ολυμπιακοί Αγώνες
Εκλογική χρονιά το 2024
Τα κυριότερα γεγονότα που αναμένεται να στιγματίσουν το 2024, σκιαγραφεί το πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.
Η διακυβέρνηση περισσότερου από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα διακυβευθεί στις εκλογές του επόμενου έτους, μεταξύ άλλων στην Ταϊβάν, τη Ρωσία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για όσους ανησυχούν ότι οι αυταρχικοί κυβερνήτες έχουν σταθερά την υπεροχή έναντι των πιο φιλελεύθερων δημοκρατών, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερες αφορμές για να προβληματίζονται.
Μιλώντας για τις αμερικανικές εκλογές, το Reuters καταγράφει τέσσερις λόγους για τους οποίους ο Donald Trump θα μπορούσε να κερδίσει ξανά.

Δυσαρεστημένοι οι ψηφοφόροι του Biden

Ο Λευκός Οίκος του Joe Biden υποστηρίζει ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με την ανεργία να έχει μειωθεί στο σχεδόν ιστορικό χαμηλό 3,9% από 6,3% όταν ο Trump εγκατέλειψε το αξίωμα και τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει από την κορύφωση πάνω από 9% τον Ιούνιο του 2022 σε 3,2% τον Οκτώβριο.
Μεγάλα τμήματα του κοινού, συμπεριλαμβανομένων πολλών έγχρωμων ψηφοφόρων και νέων ψηφοφόρων, πιστεύουν το αντίθετο.
Επισημαίνουν ότι οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με το κόστος των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα είδη παντοπωλείου, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Όταν ο Biden μιλάει για την οικονομία, οι Αμερικανοί σκέφτονται την οικονομική τους κατάσταση, όχι τους οικονομικούς δείκτες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι με μεγάλη διαφορά θεωρούν τους Ρεπουμπλικανούς καλύτερους διαχειριστές της οικονομίας, παρόλο που ο Trump έχει προσφέρει μόνο αόριστες προτάσεις.

Ο φόβος

Οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι για λόγους που εκτείνονται πολύ πέρα από την οικονομία.
Ο Trump μιλάει για τις ανησυχίες, πραγματικές ή μη, που έχουν πολλοί λευκοί Αμερικανοί σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφη και πιο προοδευτική πολιτισμικά.
Υπάρχει επίσης μια διάχυτη αίσθηση ότι χάνουν έδαφος, ότι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αμερικανικής ζωής - η ιδιοκτησία σπιτιού, ένας αξιοπρεπής μισθός που συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση - γίνονται όλο και πιο απρόσιτοι για πολλούς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την εγκληματικότητα και είναι νευρικοί για τη ροή των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Ο Trump είναι επιδέξιος στο να διοχετεύει αυτούς τους φόβους, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάποιον που προέρχεται εκτός του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Είναι ταυτόχρονα εμπρηστής και πυροσβέστης, ο οποίος δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε χάος και στη συνέχεια προσφέρει τον εαυτό του ως σωτήρα.

Κυνήγι μαγισσών

Ενώ οι επικριτές στο ίδιο του το κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και τα μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν ακατάλληλο για το αξίωμα, εκατομμύρια ψηφοφόροι διαφωνούν.
Αντιθέτως, πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν πειστεί ότι ο Trump είναι θύμα ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών.
Τουλάχιστον οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters/Ipsos νωρίτερα φέτος δήλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να ψηφίσουν τον Τραμπ ακόμη και αν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα.
Ο Trump μπορεί επίσης να παραπέμψει στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και να υποστηρίξει ότι ο μηχανισμός της κυβέρνησης λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό, αν και κατά καιρούς χαοτικά, παρά τους φόβους ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει και ότι οι χειρότεροι ισχυρισμοί για τον ίδιο -όπως ότι συνωμότησε με τη Ρωσία- δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Όλοι κατηγορούν τον Biden


Ο Trump μπορεί επίσης να επωφεληθεί από έναν Λευκό Οίκο που, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να πείσει μεγάλο μέρος του κοινού ότι οι πολιτικές του Biden για τη δημιουργία θέσεων εργασίας -μέσω μεγάλων κυβερνητικών επενδύσεων στις υποδομές, την καθαρή ενέργεια και την κατασκευή τσιπ- έχουν κάνει τη διαφορά στη ζωή τους.
Ο Biden έχει επίσης φορτωθεί δύο εξωτερικούς πολέμους που έχουν διχάσει τους Αμερικανούς.
Το μη παρεμβατικό, "πρώτα η Αμερική" μήνυμα του Trump μπορεί να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους που φοβούνται την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία ή το Ισραήλ, ενώ ο Biden διατηρεί μια πιο παραδοσιακή, παρεμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Τίποτα από αυτά, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Trump είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
Παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής σε πολλά μέρη της χώρας και μεταξύ πολλών δημογραφικών ομάδων, και αν επιλεγεί ως υποψήφιος του κόμματός του θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλή συμμετοχή υπέρ των Δημοκρατικών για να τον αντιμετωπίσουν.
Η εμπρηστική ρητορική του, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για εκδίκηση σε πολιτικούς εχθρούς τους οποίους καταγγέλλει ως "παράσιτα", θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, τους οποίους θα χρειαστεί για να νικήσει τον Biden.
Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης διεξάγει με επιτυχία εκστρατεία ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων στην άμβλωση για να νικήσουν τους Ρεπουμπλικανούς σε όλη τη χώρα σε μια σειρά εκλογών και θα καταστήσουν και πάλι το θέμα αυτό κεντρικό στην εκστρατεία τους το 2024.
Αλλά αυτή τη στιγμή, 11 μήνες από την ημέρα των εκλογών, ο Trump έχει περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Αναταράξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Να περιμένετε περισσότερες αναταράξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, προειδοποιεί το Reuters.
Από τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ μέχρι τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ-Κίνας, ο Joe Biden και ο Xi Jinping δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμπόδια το νέο έτος.
Αρχικά θα διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου.
Το πώς θα αντιδράσει η Κίνα θα μπορούσε να καθορίσει αν η σχέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα φορτιστεί με αμοιβαία καχυποψία.
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, οι εκλογές θα είναι πιθανότατα μια εκ νέου αναμέτρηση μεταξύ του Biden και του πρώην προέδρου Donald Trump.
"Όταν οι Κινέζοι σκέφτονται τις εκλογές του επόμενου έτους, η επιστροφή του Trump θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης τους", σχολιάζει ο Yun Sun, διευθυντής του Κέντρου Stimson στην Ουάσινγκτον.

Επιτόκια: Έρχεται η μεγάλη χαλάρωση;

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ένα μεγάλο παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι παράγοντες της αγοράς έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για πολύ μεγαλύτερη πολιτική χαλάρωση από αυτή που οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να είναι πρόθυμοι να παράσχουν.
Καθώς το 2024 έρχεται στο προσκήνιο, επενδυτές, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και καταναλωτές από το Λονδίνο μέχρι τη Λυών και το Λος Άντζελες μοιράζονται μια κοινή ελπίδα: Ας αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων!
Οι κεντρικές τράπεζες των περισσότερων μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών έκλεισαν το 2023 με ένα μπαράζ συνεδριάσεων πολιτικής τον Δεκέμβριο που έκλεισαν ουσιαστικά τα βιβλία για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που κυριαρχούσαν στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τοπίο από το 2022.
Μοναδική εξαίρεση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Σχετικά με το αμερικανικό δολάριο, ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να επιταχύνει την πτώση του νομίσματος.

Μπορεί η Κίνα να επαναφέρει το οικονομικό της θαύμα σε τροχιά;

Η απογοητευτική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, έχει εγείρει αμφιβολίες για τα θεμέλια της εκπληκτικής ανάπτυξης δεκαετιών και έχει θέσει το Πεκίνο μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή για το 2024 και μετά: Να αναλάβει περισσότερο χρέος ή να αναπτυχθεί λιγότερο.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ελπίζει ότι οι Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα αποτελέσουν το "φως στην άκρη του τούνελ" μετά από δύο Ολυμπιακούς Αγώνες που επλήγησαν από την COVID, αλλά οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας πριν από μια μοναδική τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου.
Η ασφάλεια των αθλητών και των θεατών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης