Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Mόνο όταν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη ρωσικά συμφέροντα και διαπραγματευτούν σοβαρά, θα συνυπάρξουμε ειρηνικά

Lavrov: Mόνο όταν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη ρωσικά συμφέροντα και διαπραγματευτούν σοβαρά, θα συνυπάρξουμε ειρηνικά
Όσο οι ΗΠΑ επιχειρούν «στρατηγικές ήττες» για τη Ρωσία σχέσεις θα παραπαίουν - Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ αρνούνται την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου και συνεχίζουν να σκέφτονται με όρους δικής τους υπεροχής και αποκλειστικότητας. Το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και υπαρξιακή απειλή. Δεδομένης της υπάρχουσας διακομματικής συναίνεσης θα ήταν αφελές να ελπίζουμε για βελτίωση των σχέσεων εάν ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδιζε.
Για τους εγκληματίες του ουκρανικού καθεστώτος, την κρίση της Γάζας, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μίλησε παραμονή του νέου χρόνου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov στο Sputnik. 

Κρίση της Γάζας

Όσον αφορά την κρίση στη Γάζα η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ και κλιμακώθηκε σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, ο Lavrov επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και επεσήμανε τα ζητήματα που στέκονται εμπόδια.
«Ένα από τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο τους παραμένει η έλλειψη Παλαιστινιακής ενότητας», είπε, αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ της Hamas και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη.
«Υποστηρίζουμε τις ενέργειες των εταίρων μας, ιδιαίτερα της Αιγύπτου και της Αλγερίας, με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Από την πλευρά μας, βοηθάμε επίσης τους Παλαιστίνιους φίλους μας να βρουν λύσεις, παρέχοντάς τους μια πλατφόρμα στη Ρωσία για συναντήσεις.
Ενθαρρύνουμε την Παλαιστινιακή Οργάνωση για την Απελευθέρωση να ενωθεί σε μια πολιτική πλατφόρμα και εξηγούμε τον κίνδυνο διχασμού για τις προοπτικές δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους», σημείωσε ο Lavrov.
Οι προτάσεις της Μόσχας για τη σύγκληση πολυμερών διαβουλεύσεων για το θέμα παραμένουν «στο τραπέζι», τόνισε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση, στις 20 Δεκεμβρίου του Φόρουμ Ρωσοαραβικής Συνεργασίας στο Μαρόκο, επιβεβαίωσε την ενότητα απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Αραβικός κόσμος για το θέμα.

Απόπειρα «μεϊδανοποίησης» της Σερβίας

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω την πολιτική κρίση που ξεκίνησε στη Σερβία μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τις οποίες οι σερβικές αρχές χαρακτήρισαν ως απόπειρα «μεϊντανοποίησης» του βαλκανικού έθνους, ο Lavrov επιβεβαίωσε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με το Βελιγράδι περιλαμβάνει εστίαση στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, με τη Μόσχα «πάντα έτοιμη να υποστηρίξει τους Σέρβους φίλους της».
«Αυτό που συνέβη στο Βελιγράδι [την περασμένη εβδομάδα, εκδ.] ήταν μια άλλη προσπάθεια να ενορχηστρωθεί η παράνομη κατάληψη της εξουσίας.
Προφανώς, δεν είναι όλοι στη Δύση διατεθειμένοι να δεχτούν το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της Σερβίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο [Aleksandar] Vucic και την πολιτική του πορεία στις εκλογές.
Η τάση, ειλικρινά μιλώντας, δεν είναι νέα και είναι γνωστό πώς συνήθως τελειώνουν τέτοιες περιπέτειες.
Αρκεί να θυμηθούμε το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014 στην Ουκρανία, το οποίο υποκινήθηκε από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», είπε ο Lavrov.
«Στη Σερβία, οι άνθρωποι δεν το έχουν ξεχάσει ούτε αυτό, εν μέρει χάρη στη δική τους εμπειρία», πρόσθεσε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 2000 κατά του Slobodan Milosevic.
«Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σχετικά μικρός – μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα.
Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται [πολιτικά] πρόσωπα που μιλούν για την αντίθεσή τους στη βία, αλλά στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, αγνοώντας τη βούληση του λαού και προκαλούν την επιβολή του νόμου».
Η Μόσχα αξιολογεί τη γενική κατάσταση στη Σερβία ως «σταθερή» αυτή τη στιγμή, με την ηγεσία της χώρας να ελέγχει σταθερά την κατάσταση, «κατανοώντας ξεκάθαρα ότι εκεί βρίσκεται το εθνικό τους συμφέρον», είπε ο Lavrov.

Διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κληθείς να σχολιάσει το μεταβαλλόμενο πολιτικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πιθανότητα βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον σε περίπτωση που ένας Ρεπουμπλικανός κερδίσει τις προεδρικές σχέσεις του επόμενου έτους, ο Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ακολουθεί προσεκτική προσέγγιση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος στις ΗΠΑ.
«Η ετοιμότητά μας να αποκαταστήσουμε έναν πλήρη διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις έχουν υποβαθμιστεί στα άκρα χάρη στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει επισημοποιήσει δογματικά το έργο της πρόκλησης μιας «στρατηγικής ήττας» στη Ρωσία.
Ενώ ο Λευκός Οίκος παραμένει επιφυλακτικός στο να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από τη σχέση, οι Αμερικανοί σαφώς δεν είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν έναν ειλικρινή διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεκτίμηση των συμφερόντων του άλλου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ως εκ τούτου, είπε, η επίτευξη μιας φόρμουλας ειρηνικής συνύπαρξης και η δυνατότητα συνεργασίας σε ορισμένους τομείς θα είναι δυνατή «μόνο αφού η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει τα θεμελιώδη εθνικά μας συμφέροντα και αρχίσει να διαπραγματεύεται σοβαρά.
Εν τω μεταξύ, οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ αρνούνται την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου και συνεχίζουν να σκέφτονται με όρους δικής τους υπεροχής και αποκλειστικότητας».
«Το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και υπαρξιακή απειλή.
Δεδομένης της υπάρχουσας διακομματικής συναίνεσης σχετικά με αυτό το θέμα, θα ήταν αφελές να ελπίζουμε για βελτίωση των σχέσεων εάν ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδιζε.
Σε γενικές γραμμές, δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ», τόνισε ο Lavrov.

Έλεγχος όπλων

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα του στρατηγικού ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η Ρωσία να επανεξετάσει το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη επίγειων πυρηνικών πυραύλων στην εμβέλεια 500 έως 5.500 km, ο Lavrov τόνισε ότι ενσωματώθηκε ένα «ασαφές μήνυμα» ως προς αυτό. στη γλώσσα του ίδιου του μορατόριουμ.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η δέσμευσή μας σε αυτό το μορατόριουμ συνδέεται αυστηρά με την πιθανή εμφάνιση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς εδάφους στις σχετικές περιοχές» κοντά στη Ρωσία, είπε ο Lavrov.
«Δεδομένων των χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων της χρήσης όπλων αυτής της κατηγορίας, το θέμα της ανάπτυξής τους από εχθρικές χώρες είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα από την άποψη της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, η πτυχή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της άμεσης σχέσης της με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα.
Είναι προφανές ότι η δημιουργία πρόσθετων κινδύνων που σχετίζονται με πυραύλους από την Ουάσιγκτον θα απαιτήσει από εμάς να λάβουμε σοβαρά μέτρα αντιποίνων», εξήγησε.
Ταυτόχρονα, ο Lavrov τόνισε ότι «ελλείψει έκτακτων βημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αυξήσουν την πίεση που ασκείται σε εμάς με άλλα μέσα, η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα αναπτύξει πυραυλικά όπλα που προηγουμένως απαγορεύονταν βάσει της Συνθήκης INF [Intermediate- Range Nuclear Forces] .
Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις προετοιμασίες του Πενταγώνου, δεν θα αργήσουν οι Αμερικανοί να λάβουν πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εδάφους σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Άρα, η στιγμή που θα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις έρχεται στην πραγματικότητα», συνόψισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν μονομερώς τη Συνθήκη INF το 2018.
Το 2020, αποχώρησαν από τη Συνθήκη του 1992 για τους Ανοιχτούς Ουρανούς.
Πριν από αυτό, το 2002, αποχώρησε από τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων, ωθώντας τη Μόσχα να ξεσκονίσει τα σχέδια της σοβιετικής εποχής για την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας υπερηχητικών πυραύλων.
Η κυβέρνηση Trump απείλησε να αφήσει το ρολόι να τελειώσει με τη Νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νew START) στις αρχές του 2021, με την επερχόμενη κυβέρνηση Biden να την ανανεώνει την τελευταία στιγμή.
Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στο New START νωρίτερα αυτό το έτος, επικαλούμενη τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «προκαλέσουν στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης βάσεων που περιέχουν στοιχεία της στρατηγικής της αποτροπής από τους Ουκρανούς πληρεξούσιους της Ουάσιγκτον.

Για τους Ουκρανούς εγκληματίες...

Όπως είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης καθένας από τους εγκληματίες του ουκρανικού καθεστώτος θα αντιμετωπιστεί με δίκαιη τιμωρία, διευκρινίζοντας ότι τα ρωσικά δικαστήρια, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η Ερευνητική Επιτροπή, καταδίκασαν «περισσότερους από 200 εκπροσώπους ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών» σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν.
Η ίδια μοίρα περιμένει όλους τους άλλους εγκληματίες.
Καθένας από αυτούς θα λάβει δίκαια αντίποινα», τόνισε ο Sergei Lavrov.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης ότι η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει κινήσει περισσότερες από 4 χιλιάδες ποινικές υποθέσεις εναντίον περίπου 900 ατόμων.
«Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνο μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών ενώσεων, εκπρόσωποι των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και μισθοφόροι, αλλά και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας», είπε ο Sergei Lavrov.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταγράφουν προσεκτικά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ουκρανοί, χωρίς να περιορίζονται στην περίοδο της ειδικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον Sergei Lavrov, «τα δεινά του άμαχου πληθυσμού του Donbass ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, από το 2014».
Οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης