Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Ξεκινούν οι συναντήσεις της κυβέρνησης Milei με το ΔΝΤ

Αργεντινή: Ξεκινούν οι συναντήσεις της κυβέρνησης Milei με το ΔΝΤ
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής εφαρμόζει μία ασυνήθιστη οικονομική ατζέντα
Σχετικά Άρθρα
Την πρώτη συνάντηση με αντιπροσωπεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πραγματοποιήσει η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής την Πέμπτη 4/1, σε μία προσπάθεια για αναδιάρθρωση του υπέρογκου δημοσίου χρέους.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη του Ταμείου, με δανειακό πρόγραμμα 44 δισεκ. δολαρίων και την επόμενη δόση (1,9 δισεκ. δολάρια) στα μέσα Ιανουαρίου, εν μέσω ετησίου πληθωρισμού άνω του 100%.
"Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα γίνει δεκτή από τον αρχηγό του προσωπικού και τον υπουργό Οικονομίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Javier Milei, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής - γνωστός ως «El Loco», ο τρελός – έχει αρχίσει να υλοποιεί την πολιτική που είχε προαναγγείλει προεκλογικά και που ο λαός της Αργεντινής τον εξέλεξε για να την πραγματοποιήσει.
Στο πλαίσιο της θεραπείας-σοκ για την οικονομία και όχι μόνο, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα για τα εργασιακά, για την ιδιωτικοποίηση των 33 κρατικών εταιρειών, για το άνοιγμα της αγοράς προς όφελος του ανταγωνισμού, σε κλάδους και τομείς που μέχρι πρότινος προστατεύονταν, για τη συρρίκνωση του κράτους ενώ στο πακέτο των μέτρων βρίσκεται μια ρήτρα που θα μπορούσε επίσης να θέσει τα θεμέλια για τη δολαριοποίηση της οικονομίας.
Ο Milei ορίζει τον εαυτό του ως αναρχο-υπερκαπιταλιστή, αν και ποτέ δεν εξήγησε πώς είναι δυνατόν να συνδυαστούν οι δύο φιλοσοφίες.
Στο πρόγραμμά του εξήγησε ότι θα κατέστρεφε το σύστημα της χώρας γιατί πίστευε ότι ήταν ξεπερασμένο, κατεδαφίζοντας την πρόνοια και ξαναγράφοντας τους κανόνες του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα κατάφερε.

Ο Milei είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής των κλειστών συνόρων και υποστηρίζει ακόμη και την πώληση ανθρώπινων οργάνων, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον άλλο από το να κάνει «ό,τι θέλει στη ζωή του».
Οπότε ήταν λογικό να περιμένουμε μια δόση τρέλας.
Και ήταν τρέλα.
Σε οικονομικό επίπεδο υποσχέθηκε σοκ.
Είχε πει «Δεν υπάρχουν λεφτά» και τρεις μέρες μετά τις εκλογές έφτασε η πρώτη κίνηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo: το peso, το νόμισμα της Αργεντινής, υποτιμήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το δολάριο.
Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία πήγε από 400 σε 800 pesos ανά δολάριο σε μια στιγμή.

Θα γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, το Δημόσιο δεν θα προκηρύσσει πλέον διαγωνισμούς για έργα υποδομής και οι συμβάσεις που έχουν ήδη ανατεθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες θα ακυρωθούν επίσης.
Όλα περνούν σε ιδιωτικά χέρια.
Επιβεβαιώθηκε επίσης η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων ενέργειας και μεταφορών.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος αδειών εισαγωγής και την αντικατάστασή του με ανοιχτό σύστημα βάσει στατιστικών στοιχείων.
Με λίγα λόγια, τα χειρότερα έρχονται.
Τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας της Αργεντινής, που έχουν ήδη δοκιμαστεί από δεκαετίες κρίσης, βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με διάταγμα της 20ής Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Milei ανακοίνωσε «την έκτακτη δημόσια κατάσταση σε οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, φορολογικά, διοικητικά, κοινωνικά ασφαλιστικά, δασμολογικά, υγειονομικά και κοινωνικά θέματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025».
Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην απορρύθμιση και δηλώνει ότι «το εθνικό κράτος θα προωθήσει την ύπαρξη ενός οικονομικού συστήματος βασισμένου σε ελεύθερες αποφάσεις, που υιοθετούνται σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αρμοδιότητας».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει το κείμενο, «θα εφαρμοστεί η ευρύτερη απορρύθμιση του εμπορίου, των υπηρεσιών και της βιομηχανίας».
Το τρίτο άρθρο αφορά αντίθετα την εξωτερική εμπορική πολιτική και αναφέρει την ανάγκη υιοθέτησης διεθνών προτύπων σχετικά με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Οργανισμού Διεθνούς για τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Αλλά πάνω από όλα ο Milei συνδέει τη μοίρα της Αργεντινής με το αμερικανικό δολάριο.
Οι διαδηλωτές φώναξαν «Η πατρίδα δεν πουλιέται» και «Milei, σκουπίδι, εσύ είσαι η δικτατορία».
Υπάρχουν και αυτοί που χειροκροτούν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.
«Αυτές οι τολμηρές αρχικές ενέργειες στοχεύουν στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία και να ενισχυθεί το συναλλαγματικό καθεστώς.
Η αποφασιστική τους εφαρμογή θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα βάλει τα θεμέλια για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα».
Η μαγική λέξη είναι ο «ιδιωτικός τομέας».
Είναι ο χρυσός κανόνας του ΔΝΤ. Απλά ρωτήστε την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης