Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πληθωρισμός 64,8% τον Δεκέμβριο 2023 - Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Τουρκία: Πληθωρισμός 64,8% τον Δεκέμβριο 2023 - Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση
Στο 64,8% διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία τον Δεκέμβριο.
Ο πληθωρισμός απέχει ελάχιστα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, κλείνοντας το έτος με μια άνοδο που τον διατηρεί σε τροχιά επιτάχυνσης πάνω από το 70% έως τον Μάιο, καθώς αναδύονται νέοι κίνδυνοι, σημειώνει το Bloomberg.
Η ετήσια αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 64,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έναντι 62% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς βραδύτερα από το αναμενόμενο.
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

Εντός των εκτιμήσεων

Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προοπτικές που είχαν καταρτίσει η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση, κάτι σπάνιο σε μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον επίσημο κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50% ενέχει τον κίνδυνο ταχύτερης αύξησης των τιμών από ό,τι συνεπάγεται η αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα.
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι ο κύκλος σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας θα ολοκληρωθεί αργότερα αυτό το μήνα (με αύξηση του επιτοκίου κατά 250 μ.β. στο 45,00%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης