Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Ρώσοι hackers δρούσαν εδώ και μήνες στην ουκρανική Kyivstar - Τρόμος στη Δύση

Αποκάλυψη: Ρώσοι hackers δρούσαν εδώ και μήνες στην ουκρανική Kyivstar - Τρόμος στη Δύση
Το hacking έθεσε εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες για περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες για ημέρες από τις 12 Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Ρώσοι hackers βρίσκονταν μέσα στο σύστημα του ουκρανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Kyivstar τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, σε μια κυβερνοεπίθεση που θα πρέπει να αποτελέσει "μεγάλη προειδοποίηση" για τη Δύση, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής κυβερνοκατασκοπείας της Ουκρανίας.
Το hacking, ένα από τα πιο δραματικά μέτρα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, έθεσε εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες που παρείχε ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός φορέας της Ουκρανίας για περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες για ημέρες από τις 12 Δεκεμβρίου.
Σε συνέντευξή του, ο Illia Vitiuk, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), αποκάλυψε αποκλειστικές λεπτομέρειες σχετικά με το hacking, το οποίο, όπως είπε, προκάλεσε καταστροφές και είχε στόχο να επιφέρει ψυχολογικό πλήγμα και να συγκεντρώσει πληροφορίες.

Η επίθεση, μήνυμα στη Δύση

"Αυτή η επίθεση είναι ένα μεγάλο μήνυμα, μια μεγάλη προειδοποίηση, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο να καταλάβει ότι κανείς δεν είναι στην πραγματικότητα ανέγγιχτος", δήλωσε.
Σημείωσε ότι η Kyivstar ήταν μια πλούσια, ιδιωτική εταιρεία που επένδυσε πολλά στην κυβερνοασφάλεια.
Η επίθεση εξαφάνισε "σχεδόν τα πάντα", συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων εικονικών διακομιστών και υπολογιστών, είπε, περιγράφοντάς την ως το πρώτο ίσως παράδειγμα καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης που "κατέστρεψε πλήρως τον πυρήνα ενός φορέα τηλεπικοινωνιών".
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η SBU διαπίστωσε ότι οι χάκερς πιθανώς προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Kyivstar τον Μάρτιο ή νωρίτερα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Zoom στις 27 Δεκεμβρίου.

Κατάρρευση

Η Kyivstar είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις κύριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ουκρανίας και υπάρχουν περίπου 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί που ζουν σε μικρές πόλεις και χωριά όπου δεν υπάρχουν άλλοι πάροχοι, δήλωσε ο Vitiuk.
Οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν άλλες κάρτες SIM λόγω της επίθεσης, δημιουργώντας μεγάλες ουρές.
Τα ΑΤΜ που χρησιμοποιούν κάρτες SIM της Kyivstar για το διαδίκτυο έπαψαν να λειτουργούν και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής - που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη - δεν λειτούργησε σωστά σε ορισμένες περιοχές, σημείωσε.
Όπως ανέφερε, η επίθεση δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος δεν βασίζεται σε φορείς τηλεπικοινωνιών και χρησιμοποιεί αυτό που περιέγραψε ως "διαφορετικούς αλγόριθμους και πρωτόκολλα".
"Μιλώντας για την ανίχνευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μιλώντας για την ανίχνευση πυραύλων, ευτυχώς, όχι, αυτή η κατάσταση δεν μας επηρέασε έντονα", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης