Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η αύξηση του πληθωρισμού στα κρατίδια δείχνει την τάση σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Γερμανία: Η αύξηση του πληθωρισμού στα κρατίδια δείχνει την τάση σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, αυξήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε έξι οικονομικά σημαντικά γερμανικά κρατίδια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός συνεχίζει σε δύσβατο δρόμο, όπως σημειώνει το Reuters.
Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, αυξήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.
Στη Βαυαρία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Δεκέμβριο από 2,8% τον Νοέμβριο, ενώ αυξήθηκε στο 4,5% στο Βρανδεμβούργο από 4,1%, στο 4,3% στη Σαξονία από 3,9%, στο 3,8% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από 3,4% και στο 3,5% στην Έσση από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ανακόπτεται η αποπληθωριστική τάση

Λόγω των επιδράσεων βάσης που απορρέουν από τα μέτρα ελάφρυνσης της ενέργειας για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση του περασμένου Δεκεμβρίου, η αποπληθωριστική τάση που παρατηρήθηκε στον συνολικό πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες αναμένεται να ανακοπεί προσωρινά στο τέλος του 2023.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στο 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εθνικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα την Πέμπτη, καθώς η Γερμανία δημοσιεύει τα στοιχεία της μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Τον Δεκέμβριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde επισήμανε τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό για να αναστείλει τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων.
Τα γαλλικά στοιχεία έδειξαν την Πέμπτη ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης