Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Η κυβέρνηση Milei λέει «όχι» σε νέο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ

Αργεντινή: Η κυβέρνηση Milei λέει «όχι» σε νέο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ
Δεν επιθυμεί εκταμίευση 3,3 δισεκ. δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Την αντίθεσή της σε νέα χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε η κυβέρνηση του προέδρου Javier Milei, στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 44 δισεκ. δολαρίων για την Αργεντινή.
Έτσι, το Μπουένος Άιρες λέει «όχι» στην εκταμίευση των εκκρεμών 3,3 δισεκ. δολαρίων, μετά από μέρες συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες ο εκπρόσωπος τύπου του Javier Milei.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε μεταξύ άλλων η πληρωμή των δύο δόσεων της πίστωσης Extended Fund Facility που λήγει τον Ιανουάριο, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, καθώς και οι κύριοι στόχοι του πακέτου μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε στη Βουλή της Αργεντινής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση πρότεινε μια ανταλλαγή χρέους προς τις τράπεζες της χώρας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 71 δισ. δολάρια για έντοκα γραμμάτια πέσο που λήγουν το 2024.
Η Αργεντινή αναμένεται να εκδώσει νέα ομόλογα σε πέσο τον Φεβρουάριο για να τα ανταλλάξει με τίτλους που λήγουν το 2024.

Χρέος που «κληροδότησε» ο Mauricio Macri

Παρότι προσπαθεί να καταλάβει πώς το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεών του θα μπορέσει να ξεπεράσει την πιο δύσκολη δοκιμασία, την έγκρισή του από ένα κοινοβούλιο στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία, ο Javier Milei ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί νέους όρους με το Ταμείο για να εξυπηρετήσει ένα χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κληρονομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση του Mauricio Macri.
Η εκτελεστική εξουσία εγγυάται διάλογο και άνοιγμα προς «όλους εκείνους» που σκοπεύουν να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Μάλιστα λαμβάνει ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια από άλλες δυνάμεις.
Το κρίσιμο σημείο είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος των πρώτων μέτρων οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση.
Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω της αρχικής χαλάρωσης των ελέγχων στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται (σήμερα βρίσκεται στο 140%). Ταυτόχρονα, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας της τελευταίας κυβέρνησης θα μειωθούν δραστικά.
Ένα πρώτο κρας τεστ θα υπάρξει στις 24 Ιανουαρίου, με τη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT).

Υπενθυμίζεται πως ο Javier Milei καταργεί ή τροποποιεί 30 νόμους: από νόμους που υποχρεώνουν τους λιανοπωλητές τροφίμων να διαθέτουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές μάρκες μπισκότων και να αφιερώνουν το 5% κάθε διαδρόμου σε προϊόντα από «οικογενειακές, αγροτικές ή αυτόχθονες φάρμες έως άλλους, πολύ πιο σημαντικούς.
Επίσης, άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των 33 κρατικών εταιρειών.
Βάσει άλλης αλλαγής, ανοίγει η αγορά, προς όφελος του ανταγωνισμού, σε κλάδους και τομείς που μέχρι πρότινος προστατεύονταν.
Στο πακέτο των 83 σελίδων βρίσκεται μια ρήτρα που θα μπορούσε επίσης να θέσει τα θεμέλια για τη δολαριοποίηση της οικονομίας.
Ορίζει ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις και τα χρέη μπορούν να εκφράζονται και να διακανονίζονται σε ξένο νόμισμα - ακόμη και αν δεν είναι νόμιμο χρήμα στην Αργεντινή.
Το προεδρικό διάταγμα περιέχει πολλά άλλες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής γενόσημων φαρμάκων έναντι επώνυμων φαρμάκων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Οι αποζημιώσεις επί απολύσεων καταργούνται και αντικαθίστανται από επιδόματα ανεργίας, τα οποία μειώνονται.
Επίσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν εάν συμμετέχουν σε απεργίες που εμποδίζουν την είσοδο ή την έξοδο ανθρώπων ή αγαθών από τον χώρο εργασίας, ενώ εργαζόμενοι σε «βασικούς» τομείς, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν το 75% των υπηρεσιών ακόμη και αν απεργούν.
Επιπλέον, το προεδρικό διάταγμα αποδυναμώνει τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Για παράδειγμα, τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταβάλλουν επί του παρόντος μέρος των ασφαλίστρων για την υγεία σε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης που διοικείται από το σωματείο.
Το μέτρο τερματίζει τη συμμετοχή των συνδικάτων.
Ωστόσο, ο κ. Milei έχει επισημάνει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ.
Το επόμενο πρωί, είπε «σας προειδοποιώ ότι έρχονται περισσότερα».
Όπως έχει επισημάνει, η κυβέρνησή του θέλει να άρει τους ελέγχους κεφαλαίων μέσα σε λίγους μήνες.
Η κυβέρνησή του θέλει επίσης να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τη συρρίκνωση του μεγέθους του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης