Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθωρισμός καθυστερεί τις μειώσεις επιτοκίων - Lane (ΕΚΤ): Δεν αποτελούν άμεσο ζήτημα

Ο πληθωρισμός καθυστερεί τις μειώσεις επιτοκίων - Lane (ΕΚΤ): Δεν αποτελούν άμεσο ζήτημα
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άλμα, όπως αναμενόταν τον περασμένο μήνα
Σχετικά Άρθρα
Τις ανησυχίες της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις επιτοκίων μάλλον θα καθυστερήσουν.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άλμα -όπως αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, ανερχόμενος σε 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο, σε μια εξέλιξη που στηρίζει την επιλογή της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα επί του παρόντος.
Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο εύρος 2,5% έως 3% για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων θα ήταν πρόωρη εάν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς του α' τριμήνου που θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2024.
«Ο πληθωρισμός επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές την εκτίμηση μας από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τις προβλέψεις μας. Σε αυτή τη βάση, και φυσικά θα εξετάσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία, (η μείωση των επιτοκίων) δεν αποτελεί άμεσο ζήτημα», δήλωσε ο Lane σε εκδήλωση στο Δουβλίνο. «Μόλις βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε σταθερά στον δρόμο προς τον στόχο του πληθωρισμού του 2%, τότε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων θα έρθει προφανώς στο προσκήνιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό είναι προσωρινή εικασία και θα πρέπει να δούμε τα εισερχόμενα δεδομένα πριν προχωρήσουμε πέρα από αυτό» συνέχισε ο ίδιος.
Πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, με μια πρώτη κίνηση τον Απρίλιο να έχει προεξοφληθεί πλήρως. Ωστόσο, πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικό, δεδομένων των παρατεταμένων πιέσεων στις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης